24.7 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο τα τρία ευρωπαϊκά τεχνολογικά μεγαθήρια

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Προσφέρουν ευρύχωρες δεξαμενές ταλέντων, διαθέτουν ποιοτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εύρωστα οικοσυστήματα startups και προσελκύουν τον κύριο όγκο χρηματοδοτήσεων των Venture Capitals. Οι tech μητροπόλεις του πλανήτη αποτελούν πόλο έλξης για τεχνολογικές επενδύσεις και λειτουργούν ως μαγνήτης για την καινοτομία.

Την κορυφή αυτή της crème de la crème κατάταξης των πόλεων παγκοσμίως κατακτούν για το 2023 η Νέα Υόρκη (1η θέση), το Σαν Φρανσίσκο (2η θέση) και η Silicon Valley (στην 3η), αποσπώντας τον τίτλο των πιο ισχυρών κόμβων τεχνολογίας ανά τον κόσμο. Λονδίνο (5η θέση), Παρίσι (9η θέση) και Βερολίνο (στη 19η) είναι τα τρία ευρωπαϊκά τεχνολογικά μεγαθήρια, που επίσης κατακτούν μια θέση μεταξύ των πιο διάσημων tech cities του πλανήτη, σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση της εταιρείας Savills Research.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα συνεχίζουν να κυριαρχούν στην κορυφή της κατάταξής, σύμφωνα με το report “Savills Tech Cities 2023”. Οι ΗΠΑ φιλοξενούν περισσότερες από τους μισούς από τους 30 πιο ισχυρούς κόμβους τεχνολογίας του πλανήτη, έξι κινεζικές πόλεις βρίσκουν επίσης μια θέση στο “top 30”, με κορυφαίες το Πεκίνο (4η θέση) και τη Σαγκάη (στην 7η), ενώ η Ευρώπη εκπροσωπείται με τρεις πόλεις.

Η κατάταξή μας Tech Cities για το 2023 αξιολογεί τις πόλεις παγκοσμίως με βάση το επιχειρηματικό περιβάλλον, την τεχνολογική σκηνή, την ποιότητα ζωής, τη δεξαμενή διαθέσιμων ταλέντων, τις χρηματοδοτήσεις VCs και τις επιδόσεις τους σε 11 υπο-τομείς της τεχνολογίας: AgTech & FoodTech, CeanTech & ClimateTech, Deep Tech, E-Commerce, FinTech, Industrial Tech, Life Sciences & HealthTech, MediaTech, MobilityTech, Software, SpaceTech.

Αθόρυβοι γίγαντες τεχνολογίας

Η έρευνα “Savills Tech Cities 2023” αποδίδει σε μια σειρά από άλλες, πολύ μικρότερες, πόλεις ανά τον κόσμο μια θέση στο “top 30” με τους πιο δυναμικούς κόμβους τεχνολογίας. Το Austin (Τέξας) στην 11η θέση με πληθυσμό μόλις 960.000 κατοίκους), το Raleigh-Durham (Βόρεια Καρολίνα) στην 21η (με πληθυσμό 755.000) και το Ντένβερ στην 23η (πληθυσμός 710.000) είναι ανάμεσα σε αυτούς τους αθόρυβους παγκόσμιους γίγαντες της τεχνολογίας.

Rising Tech Cities

Η μελέτη της Savills κατατάσσει τις πόλεις σε τρείς κατηγορίες ανάλογα με την ωριμότητά τους στην τεχνολογία: Established, Challenger και Rising Tech Cities. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται παγκόσμιες μητροπόλεις του κόσμου, που προσελκύουν τη μερίδα του λέοντος των παγκόσμιων χρηματοδοτήσεων VCs σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών τομέων. Παραδείγματα τέτοιων πόλεων η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο και το Λονδίνο.

Στην κατηγορία «Challenger» κατατάσσονται σημαντικά παγκόσμια τεχνολογικά κέντρα, που προσελκύουν τεχνολογικές επενδύσεις φάσμα, αλλά έχουν αναπτύξει εξειδίκευση σε κάποιους μόνο τομείς. Πρόκειται για πόλεις όπως η Σιγκαπούρη και η Βοστώνη.

Τέλος, η έρευνα εντοπίζει και τις πόλεις που ανήκουν στην κατηγορία των «Rising Tech Cities». Πρόκειται για αναδυόμενα παγκόσμια τεχνολογικά κέντρα, που συνήθως ειδικεύονται σε έναν τομέα τεχνολογίας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ατλάντα, το Όσλο, το Μπρίστολ και το Ταλίν.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....

Εξοικονόμηση κόστους 250 δισ. δολάρια φέρνουν οι smart cities στον πλανήτη  

  της Νατάσας Φραγκούλη   Τον τίτλο της πιο «έξυπνης» πόλης στον πλανήτη για το 2023 κατακτά η Σαγκάη, η οποία και το 2022 είχε βρεθεί στην...

Η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε τα προϊόντα ήχου και εικόνας για το 2023

Με αφορμή το λανσάρισμα της νέας σειράς audiovisual για το 2023, η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε σήμερα τις νέες εμπειρίες προβολής, που αντιπροσωπεύουν το...

Sunday Premiere: Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία «The Woman King» στη Nova

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η Viola Davis πρωταγωνιστεί σε μια γεμάτη δράση ιστορία που αφορά μία επίλεκτη γυναικεία μονάδα πολεμιστών! Οι συνδρομητές της Nova...

Η προσβασιμότητα συναντά τον τουρισμό: Η Evenly στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

H Evenly, ως υποστηρικτής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσέφερε υπηρεσίες διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα και αυτόματου υποτιτλισμού, σε όλη τη διάρκεια της...