19.8 C
Athens
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Λιγότερους υπολογιστές αγόρασαν οι πολίτες στη Δυτική Ευρώπη

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Σε πτωτική πορεία παραμένουν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Οι συνολικές αποστολές φορητών υπολογιστών και επιτραπέζιων υπολογιστών μειώθηκαν στα 12,3 εκατ. τεμάχια το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας πτώση 18% από έτος σε έτος. Οι φορητοί υπολογιστές επλήγησαν περισσότερο, με τις αποστολές να μειώνονται κατά 26% σε ετήσια βάση στα 9,5 εκατ.μονάδες.

Αντίθετα, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές τα πήγαν πολύ καλύτερα, σημειώνοντας άνοδο 22% σε ετήσια βάση, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 2,7 εκατ. μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς η αυξημένη εμπορική ζήτηση κράτησε την κατηγορία σε θετική πορεία.

Οι διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα ήταν ο κύριος λόγος για τη δραστική μείωση των πωλήσεων του δεύτερου τριμήνου, καθώς βασικές περιοχές και πόλεις στην Κίνα ήταν σε lockdown για μεγάλο μέρος του τριμήνου, γεγονός που εμπόδισαν τα εργοστάσια και τα λιμάνια κατά μήκος του διαδρόμου Πεκίνου-Σαγκάης.

«Αν και η παραγωγή άρχισε να αυξάνεται ξανά μέχρι τα τέλη Μαΐου, αυτή η ανάκαμψη δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει το κακό ξεκίνημα του τριμήνου. Αφού οι κατασκευαστές υπέστησαν τις καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης, στη συνέχεια επλήγησαν από τις αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού», αναφέρει η εταιρεία Canalys.

Πιέσεις στους προϋπολογισμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν κατά μέσο όρο περίπου 8% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Σε αυτό το πληθωριστικό περιβάλλον, οι αποστολές επιτραπέζιων υπολογιστών και φορητών υπολογιστών για καταναλωτές μειώθηκαν κατά 34% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν την αγορά νέων συσκευών λόγω πίεσης στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών» προσθέτουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Αντίθετα, καθώς οι χώρες της περιοχής συνέχισαν να ανακάμπτουν από την υγειονομική κρίση, η ζήτηση των επιχειρήσεων για συσκευές υψηλής ποιότητας, που υποστηρίζουν την επιστροφή στην εργασία και τον υβριδικό τρόπο εργασίας, παρέμεινε σχετικά ισχυρή, με τις εμπορικές αποστολές υπολογιστών να μειώνονται μόνο κατά 3%.

«Οι μεγαλύτεροι οργανισμοί, που διαθέτουν κεφάλαια, εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι και ικανοί να ανανεώσουν τις συσκευές των υπαλλήλων τους και να αναβαθμίσουν την υποδομή πληροφορικής του γραφείου τους» αναφέρει η Canalys.

Τα μερίδια αγοράς 

Η Lenovo παρέμεινε η κορυφαία επιλογή της Δυτικής Ευρώπης για επιτραπέζιους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές. Αν και οι αποστολές της μειώθηκαν κατά 8% σε 3,8 εκατ. μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ήταν ο κατασκευαστής με τις καλύτερες επιδόσεις στην πρώτη πεντάδα, με αύξηση του μεριδίου αγοράς άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η HP και η Dell κατέγραψαν επίσης πτώση το δεύτερο τρίμηνο, με μειώσεις 17% και 18% αντίστοιχα. Η HP διατήρησε άνετα τη δεύτερη θέση της αγοράς, με πωλήσεις 3 εκατ. συσκευών έναντι 1,7 εκατ. της τρίτης στην κατάταξη Dell.

Η Apple υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των πέντε κορυφαίων προμηθευτών, καθώς υπέστη πλήγμα στις κινεζικές εγκαταστάσεις παραγωγής της. Η εταιρεία διέθεσε στην αγορά κάτω από 800.000 μονάδες το δεύτερο τρίμηνο, πτώση 42% από πέρυσι.

Η Acer ανέβηκε στην τέταρτη θέση για πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αν και υπέστη επίσης σημαντική πτώση της τάξης του 30%, μεταφέροντας κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο συσκευές.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αυτή η σεζόν δεν χάνεται με την EuroLeague και τη μεγάλη πρεμιέρα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός αποκλειστικά στο Novasports!

Η EuroLeague της νέας σεζόν ετοιμάζεται για τζάμπολ και αναμένεται πιο συναρπαστική και ανατρεπτική από κάθε άλλη φορά σε μια σεζόν που δεν χάνεται...

Πέντε νέες καινοτόμες λύσεις στον τομέα του Generative AI ανακοινώνει η Amazon Web Services

Η Amazon Web Services (AWS) παρουσιάζει πέντε νέες καινοτόμες λύσεις στον τομέα του Generative AI, σχεδιασμένες με στόχο να υποστηρίξουν επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να...

Smart Readiness Vouchers: 120.000 ακίνητα αποκτούν υπερυψηλές ταχύτητες

Συνολικά 120.000 ακίνητα αποκτούν υπερυψηλές ταχύτητες, μέσω του προγράμματος Smart Readiness Vouchers του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με κοινωνικό και...

Έρχεται το πρώτο συνέδριο για Corporate & ScaleUp HR Professionals από τη Startup Pathways

Ένα διαφορετικό Συνέδριο για HR Professionals και CEOs που ενδιαφέρονται για το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας τους, διοργανώνει η Startup Pathways στις 5 Δεκεμβρίου...

Προσοχή στους νέους ψηφιακούς κινδύνους: 5 τάσεις για την κυβερνοασφάλεια που πρέπει να γνωρίζετε

Η επιβολή του νόμου είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πάζλ στη μάχη κατά των εγκληματιών του ψηφιακού κόσμου. Ένα άλλο κομμάτι είναι οι καταναλωτές...