4.8 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Κύμα προσλήψεων σε θέσεις Πληροφορικής έφερε η πανδημία

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Κύμα προσλήψεων εξειδικευμένου στην τεχνολογία προσωπικού έφερε και στην Ελλάδα η πανδημία. Αν και οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε στενωπό από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός δημιούργησε νέες ανάγκες, τις οποίες οι εταρείες έσπευσαν να καλύψουν μέσω προσλήψεων.   

Περισσότερες από μία στις δυο εταιρείες στην Ελλάδα προσέλαβαν το 2021, εν μέσω πανδημικής κρίσης, ειδικευμένο στην τεχνολογία προσωπικό. Ειδικότερα, το 53% των εταιρειών προχώρησε σε προσλήψεις νέων υπαλλήλων σε ρόλους που σχετίζονται με την καινοτομία ή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Μάλιστα, παρά την οικονομική αβεβαιότητα που συνοδεύει την πανδημία, το ποσοστό των προσλήψεων αυτού του είδους προσωπικού ήταν αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το 2020. Και η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί.

Και ενώ οι εταιρείες προσπαθούν μέσα από νέες προσλήψεις να αρθούν στο ύψος των ψηφιακών απαιτήσεων της εποχής, το υφιστάμενο προσωπικό δεν φαίνεται να ακολουθεί την ταχύτητα με την οποία προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Για παράδειγμα, μόνο το 50% των υπαλλήλων σε επιχειρήσεις σήμερα δηλώνει ότι έλαβε μέρος σε κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων εντός του 2021. 

Όσον αφορά τις δεξιότητες του προσωπικού, η αναλυτική και καινοτόμος σκέψη είναι η πιο σημαντική δεξιότητα που πιστεύουν ότι χρειάζονται οι εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού (η ίδια απάντηση είχε δοθεί και το 2020).

 


Ριζικές αλλαγές 

Οι αυξημένες ψηφιακές ανάγκες δεν αλλάζουν μόνο το τοπίο στα εργασιακά, αλλά αναγκάζουν τις εταιρείες σε ριζικές αλλαγές στη λειτουργική τους δομή. Σύμφωνα με το ετήσιο report των Found.ation και EIT Digital, που καταγράφει τις απόψεις των στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού, πλέον, οι περισσότερες εταιρείες έχουν δημιουργήσει ειδικό τμήμα αφιερωμένο σε αυτό τον τομέα.

Σήμερα, περισσότερες από τις μισές εταιρείες στην Ελλάδα, το 54%, απαντά ότι διαθέτει ένα αντίστοιχο τμήμα. Είναι εντυπωσιακή μάλιστα η εξέλιξη που σημειώθηκε μέσα σε έναν μόλις χρόνο, καθώς το 2020 το 58% των επιχειρήσεων δήλωνε ότι δεν διαθέτει ένα τμήμα που να ασχολείται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με τα ευρήματά του report “Digital Transformation in Greece 2021-2022” ένα σημαντικό ποσοστό (78%) των ελληνικών εταιρειών «τρέχει» σήμερα projects, που περιλαμβάνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ή αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής DT. Μάλιστα, περισσότερο από το 70% των στελεχών των εταιρειών έχει ενεργό εμπλοκή σε αυτά τα projects.

Ψηφιακή εγρήγορση 

Η πανδημία συνέβαλε σημαντικά στην ψηφιακή εγρήγορση των ελληνικών επιχειρήσεων: το 97,7% των εταιρειών παραδέχεται ότι επιτάχυνε τις προσπάθειές για ψηφιακή μετάβαση σε κάποιο βαθμό. Το 65% των απαντήσεων κυμαίνεται από το «σε σημαντικό» έως το «σε υπερθετικό βαθμό».

Πάντως, ακόμη και σήμερα δεν είναι σαφής σε όλους ο ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα στελέχη τον συνδέουν περισσότερο με όρους όπως η τηλεργασία και λιγότερο με τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, αναγνωρίζουν πως μέσα στο 2022 τα Big Data θα είναι η τεχνολογία που θα ήθελαν να αξιοποιηθεί περισσότερο από τις επιχειρήσεις τους.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

LG ultragear: Επίσημος gaming monitor συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος League of Legends

Οι παγκόσμιας κλάσης οθόνες παιχνιδιών UltraGear της LG συνεργάζεται με τους καλύτερους παίκτες πρωταθλήματος της Ευρώπης για περιφερειακή υπεροχή Η LG Electronics (LG) είναι στην...

Η Nissan θα ξεκινήσει δοκιμές επαλήθευσης του συστήματος διαχείρισης ενέργειας στη Φουκουσίμα

Η φόρτιση και η εκφόρτιση EVs θα βοηθήσει στην επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα Μέσω του οράματος  Nissan Ambition 2030, η Nissan υποστηρίζει την πολιτική της Namie...

HUAWEI Winter Sales 2022: Αυτό τον χειμώνα όλη η τεχνολογία βρίσκεται στα χέρια σας!

Αποκτήστε, σε ασύγκριτες τιμές, όλα όσα θα κάνουν τις μέρες σας να πάρουν την πιο βαθιά τεχνολογική ανάσα!  Εάν ένας από τους στόχους που βάλατε...

Saracakis.gr, το νέο website του Όμιλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη από την Generation Y

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του, προχώρησε στην πλήρη ανανέωση της ιστοσελίδας του αναθέτοντας στην Generation Y - International eBusiness...

Αλλάξτε 10 κακές συνήθειες για να μην πέφτετε θύματα κυβερνοεπιθέσεων

το ένα τρίτο των ανθρώπων που έπεσαν θύμα κλοπής στοιχείων ταυτότητας στις ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα ή...