28.9 C
Athens
Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Κύμα προσλήψεων σε θέσεις Πληροφορικής έφερε η πανδημία

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Κύμα προσλήψεων εξειδικευμένου στην τεχνολογία προσωπικού έφερε και στην Ελλάδα η πανδημία. Αν και οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε στενωπό από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός δημιούργησε νέες ανάγκες, τις οποίες οι εταρείες έσπευσαν να καλύψουν μέσω προσλήψεων.   

Περισσότερες από μία στις δυο εταιρείες στην Ελλάδα προσέλαβαν το 2021, εν μέσω πανδημικής κρίσης, ειδικευμένο στην τεχνολογία προσωπικό. Ειδικότερα, το 53% των εταιρειών προχώρησε σε προσλήψεις νέων υπαλλήλων σε ρόλους που σχετίζονται με την καινοτομία ή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Μάλιστα, παρά την οικονομική αβεβαιότητα που συνοδεύει την πανδημία, το ποσοστό των προσλήψεων αυτού του είδους προσωπικού ήταν αυξημένο κατά 11% σε σχέση με το 2020. Και η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί.

Και ενώ οι εταιρείες προσπαθούν μέσα από νέες προσλήψεις να αρθούν στο ύψος των ψηφιακών απαιτήσεων της εποχής, το υφιστάμενο προσωπικό δεν φαίνεται να ακολουθεί την ταχύτητα με την οποία προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Για παράδειγμα, μόνο το 50% των υπαλλήλων σε επιχειρήσεις σήμερα δηλώνει ότι έλαβε μέρος σε κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων εντός του 2021. 

Όσον αφορά τις δεξιότητες του προσωπικού, η αναλυτική και καινοτόμος σκέψη είναι η πιο σημαντική δεξιότητα που πιστεύουν ότι χρειάζονται οι εργαζόμενοι για να υποστηρίξουν το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού (η ίδια απάντηση είχε δοθεί και το 2020).

 


Ριζικές αλλαγές 

Οι αυξημένες ψηφιακές ανάγκες δεν αλλάζουν μόνο το τοπίο στα εργασιακά, αλλά αναγκάζουν τις εταιρείες σε ριζικές αλλαγές στη λειτουργική τους δομή. Σύμφωνα με το ετήσιο report των Found.ation και EIT Digital, που καταγράφει τις απόψεις των στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού, πλέον, οι περισσότερες εταιρείες έχουν δημιουργήσει ειδικό τμήμα αφιερωμένο σε αυτό τον τομέα.

Σήμερα, περισσότερες από τις μισές εταιρείες στην Ελλάδα, το 54%, απαντά ότι διαθέτει ένα αντίστοιχο τμήμα. Είναι εντυπωσιακή μάλιστα η εξέλιξη που σημειώθηκε μέσα σε έναν μόλις χρόνο, καθώς το 2020 το 58% των επιχειρήσεων δήλωνε ότι δεν διαθέτει ένα τμήμα που να ασχολείται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με τα ευρήματά του report “Digital Transformation in Greece 2021-2022” ένα σημαντικό ποσοστό (78%) των ελληνικών εταιρειών «τρέχει» σήμερα projects, που περιλαμβάνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ή αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής DT. Μάλιστα, περισσότερο από το 70% των στελεχών των εταιρειών έχει ενεργό εμπλοκή σε αυτά τα projects.

Ψηφιακή εγρήγορση 

Η πανδημία συνέβαλε σημαντικά στην ψηφιακή εγρήγορση των ελληνικών επιχειρήσεων: το 97,7% των εταιρειών παραδέχεται ότι επιτάχυνε τις προσπάθειές για ψηφιακή μετάβαση σε κάποιο βαθμό. Το 65% των απαντήσεων κυμαίνεται από το «σε σημαντικό» έως το «σε υπερθετικό βαθμό».

Πάντως, ακόμη και σήμερα δεν είναι σαφής σε όλους ο ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα στελέχη τον συνδέουν περισσότερο με όρους όπως η τηλεργασία και λιγότερο με τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, αναγνωρίζουν πως μέσα στο 2022 τα Big Data θα είναι η τεχνολογία που θα ήθελαν να αξιοποιηθεί περισσότερο από τις επιχειρήσεις τους.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Νέες συμφωνίες συνεργασίας του ΣΕΒ με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Ιωαννίνων

Στο επίκεντρο η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης με άξονες τη γνώση και την καινοτομία Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας με...

Σε λειτουργία το mySynigoroslive για τον προγραμματισμό ραντεβού με τον Συνήγορο του Πολίτη

Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε από την Τρίτη η πλατφόρμα mySynigoroslive, μέσω της οποίας οι πολίτες – φυσικά πρόσωπα και νόμιμοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων – μπορούν...

Cyclopt: Η ελληνική startup μας συστήνει τον καθημερινό βοηθό συντήρησης λογισμικού

Λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις στο πεδίο της ανάπτυξης λογισμικού, η Cyclopt πρωτοπορεί προσφέροντας νέες υπηρεσίες στους πελάτες της. Με στόχο πάντα...

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Βράβευση 5 καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών από την Κρήτη

Πέντε πολλά υποσχόμενες επιχειρηματικές ιδέες αναδείχθηκαν σε διαγωνισμό των Διαδικτυακών Εργαστήριων Πράσινης Επιχειρηματικότητας, που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του έργου GreenTecLab «Ενδυνάμωση νεοσύστατων επιχειρήσεων για την προστασία...

Σχέδιο με 4 + 4 κινήσεις για λύση στο κυκλοφοριακό της Αθήνας 

Το σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στο Λεκανοπέδιο της Αττικής παρουσίασε o Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στην...