Κβαντικές δορυφορικές επικοινωνίες: Το υπερόπλο του μέλλοντος

- Advertisement -

Τις δυνατότητες των δορυφορικών επικοινωνιών και τις νέες προοπτικές για την Ελλάδα, ανέλυσαν οι ομιλητές του πάνελ με τίτλο “The challenge of satellite communications”, στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Αθανάσιος Στάβερης Πολυκαλάς, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε, ότι μας δόθηκε μία μοναδική ευκαιρία από το Ταμείο Ανάκαμψης να επενδύσουμε 200 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα μικροδορυφόρων. «Το πρόγραμμα μας βάζει σε μία νέα εποχή, αυτό, που ονομάζεται newspace, δίνοντας τη δυνατότητα πλέον και σε ελληνικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις δυνατότητές τους να παράγουν τεχνολογία. Το 65% των επίγειων υποδομών θα φτιαχτούν από ελληνικές εταιρείες, όπως και το 35% του διαστημικού κομματιού».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την εξέλιξη game changer «γιατί θα μιλάμε για κβαντικές τηλεπικοινωνίες και κβαντική κρυπτογράφηση, όλα αυτά με την τεχνική υποστήριξη του εθνικού μας παρόχου Hellas Sat», κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη μεταξύ Ελλάδας, Πράγας, Πορτογαλίας και της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο, που ήταν η πρώτη δοκιμή στην ΕΕ και ανέδειξε, όπως είπε, τις δυνατότητες της χώρας μας για ασφαλείς τηλεπικοινωνίες όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat S.A. υπογράμμισε, ότι το Μάιο συμπληρώνονται 20 χρόνια, που η Ελλάδα και η Κύπρος έγιναν διαστημική δύναμη, ενώ αναφέρθηκε στις μελέτες για τον Hellas Sat 4, που θα χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής. «

Κάθε 1 ευρώ, που επενδύεται για το διαστημα έχει επιστροφή 8-12 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Πρωτοπαπάς και εξήγησε, ότι οι δορυφόροι έγιναν πρώτη είδηση από τη στιγμή, που άρχισαν να ασχολούνται με τον τομέα αυτό μεγάλα funds, όπως η Amazon και ο Elon Musk.

Όπως επεσήμανε μάλιστα, δεν υπάρχουν ασφαλείς κβαντικές επικοινωνίες χωρίς δορυφόρους. «Οι κβαντικές επικοινωνίες και οι κβαντικοί υπολογιστές είναι το υπερόπλο του μέλλοντος και του κυβερνοπολέμου, που επέρχεται», επεσήμανε και πρόσθεσε, ότι υπάρχει διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ για το ποιος θα τους φέρει πρώτος, καθώς όπως είπε, μπορούν να σπάσουν πρωτόκολλα κρυπτογράφησης σε 10 δευτερόλεπτα. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην κβαντική επικοινωνία και την κβαντική κρυπτογράφηση και ως χώρα και ως Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Πρωτοπαπάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

«Hellas Space 2.0»: Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ για το...

Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά Το πρώτο...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

Από τη δήλωση του αποτυπώματος άνθρακα προϊόντος σε επαληθεύσιμα δεδομένα: Γιατί η LG electronics...

Στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, οι προσδοκίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνω από 92.000 κυβερνοεπιθέσεις μέσω ψεύτικων AI εφαρμογών

Η παγκόσμια έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αλλάζει μόνο...

Το 93% των επενδύσεων σε υποδομές – Μόλις το 7% στην ανάπτυξη εργαζομένων

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις στο διάστημα

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Physical AI: 400.000 εγκαταστάσεις έως το 2030 σε βιομηχανία και logistics

Σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης εισέρχεται η αγορά της Φυσικής...

Γνωστική AI: Η νέα μάχη για τη νοητική ιδιωτικότητα – Οι τέσσερις απειλές

Μια νέα γενιά κινδύνων για την ιδιωτικότητα, την ανθρώπινη...