28.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

«Ξαναμοιράζεται» η τράπουλα στη συνδρομητική τηλεόραση – Οι νέοι «παίκτες» και ο ανταγωνισμός

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Ισχυροί διεθνείς παίκτες, όπως η Warner Media και η Walt Disney, υλοποιούν το 2022 τα πλάνα επέκτασής του HBO ΜΑΧ και Disney+ αντίστοιχα, στην χώρα μας, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην εσωτερική αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης όπου ήδη έχει ξεκινήσει η «μάχη» μεταξύ των εγχώριων παικτών.

Χθες, το Disney+, η streaming υπηρεσία της The Walt Disney Company, επιβεβαίωσε την επίσημη έναρξη λειτουργίας της σε 42 χώρες και 11 νέες περιοχές φέτος το καλοκαίρι. Οι νέες χώρες περιλαμβάνουν την Ελλάδα, Νότια Αφρική, Τουρκία, Πολωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ περιλαμβάνει μερικές από τις πιο αγαπημένες ιστορίες του κόσμου, προσελκύοντας αρκετούς συνδρομητές στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Η Warner Media

H Warner Media έχει ανακοινώσει το λανσάρισμα της πλατφόρμας HBO MAX στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό έχει προχωρήσει την διαδικασία στελέχωσης ελληνικού τμήματος, με σχετικές αγγελίες να έχουν ανέβει στο LinkedIn και σε άλλες πλατφόρμες αναζήτησης προσωπικού.

Από τις 2 Αυγούστου μάλιστα έχει συσταθεί στη χώρα μας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ με διακριτικό τίτλο «Warnermedia Direct Greece LTD» και με μοναδικό εταίρο τη σουηδική ΗΒΟ Nordic AB, σκοπός της οποίας είναι η παροχή υπηρεσιών μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων, καθώς η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης προς τους συνδρομητές αναφορικά με τη υπηρεσία HBO Max στην Ελλάδα.

Οι εγχώριοι παίκτες

Οι εγχώριοι πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης αναζητούν τις διεθνείς συνεργασίες που θα κάνουν τη διαφορά στον ανταγωνισμό, ενώ επιδιώκουν να διευρύνουν το μερίδιό τους μέσω συνδυαστικών προσφορών, ειδικών τιμών και συνδρομών κτλ.

To δυνατό χαρτί της Cosmote TV και της Nova είναι το αθλητικό περιεχόμενο, το οποίο δεν παρέχουν οι διεθνείς πλατφόρμες. Επίσης, δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή στις πρωτότυπες παραγωγές.

Η  ολοκλήρωση της εξαγοράς της Wind από τη United Group αλλάζει τις ισορροπίες στη συνδρομητική τηλεόραση, καθώς είναι η πρώτη φορά που μειώνεται τόσο πολύ η διαφορά της συνδρομητικής βάσης με την Cosmote.

Την ίδια στιγμή οι streaming πλατφόρμες, όπως το Netflix και η Apple TV δημιουργούν μια νέα εικόνα στην αγορά ανακατεύοντας την τράπουλα της συνδρομητικής τηλεόρασης η οποία έχει δύο σημαντικές εξελίξεις:

  • Με το νέο νόμο η καταπολέμηση της πειρατείας είναι για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο ουσιαστικά «ρίχνοντας μαύρο» στους παράνομους παρόχους που υπολογίζεται ότι «εξυπηρετούν» έως και 500 χιλ. συνδρομητές
  • Μέχρι και τον Ιούνιο παρατείνεται η αναστολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης που αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού λογαριασμού.

Η αγορά στην Ελλλαδα

Η αγορά στην Ελλάδα, παρά την αύξηση των συνδρομητών μέσα στην πανδημία, δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά, καθώς το 2020 η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας έφτανε το 25% των νοικοκυριών με την διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να φτάνει το 11%.

Η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης ξεπερνά σήμερα το 1,3 εκατ. συνδρομητές χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό, όσοι Έλληνες διατηρούν λογαριασμό σε διεθνείς πλατφόρμες όπως Netflix, Amazon Prime, Apple TV+ κ.ά.

Εξ αυτών πάνω από 600.100  συνδρομητές είναι της Cosmote και οι 463.494 της Nova σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2020. (318.629 συνδρομητές λιανικής και 144.865 χονδρικής). Ακολουθεί η Vodafone, oι συνδρομητές της οποίας φτάνουν τις 150.000 σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση και τέλος η Wind Vision περίπου 80.000 συνδρομητές. Στις παραπάνω συνδέσεις θα  πρέπει να προσθέσει κανείς και τις πειρατικές οι οποίες βάσει εκτιμήσεων αριθμούν περίπου 500 χιλ. συνδρομητές.και τους συνολικούς συνδρομητές να ξεπερνούν το 1,8 εκατ.

Η Cosmote TV

Από πλευράς της, η Cosmote TV έχει μπει δυναμικά στην παραγωγή εγχώριου περιεχομένου μετά και την ελληνική δραματική τηλεοπτική σειρά θρίλερ και μυστηρίου «Έτερος Εγώ». Τόσο ο πρώτος κύκλος της σειράς, που έκανε πρεμιέρα το 2019 με τον τίτλο «Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές», όσο και ο δεύτερος, «Έτερος Εγώ: Κάθαρσις» που προβλήθηκε έναν χρόνο αργότερα, κατέγραψε υψηλές θεαματικότητες και η εταιρεία έχει πάρει ήδη το πράσινο φως για τον τρίτο κύκλο με τίτλο «Έτερος Εγώ: Νέμεσις» ο οποίος ξεκινά τα γυρίσματά του την άνοιξη του 2022.

H επιτυχία της σειράς ώθησε την Cosmote TV να στραφεί και σε νέες παραγωγές, όπως το «42 βαθμοί κελσίου» αλλά και σε διεθνείς συμπαραγωγές όπως η σειρά «Tehran», η οποία γυρίστηκε στην Ελλάδα σε συμπαραγωγή με τους ισραηλινούς δημιουργούς της και την Apple και προβάλλεται από το Apple TV. Την Άνοιξη μάλιστα θα είναι διαθέσιμη  στους συνδρομητές και η πρώτη κωμωδία της Cosmote TV.

O δεύτερος κύκλος της σειράς έχει ήδη δρομολογηθεί και πλέον η εταιρεία εξετάζει νέα εγχειρήματα στον τομέα των παραγωγών και των συμπαραγωγών, τα οποία θα προβάλλονται είτε μέσα από την δική της είτε μέσα από διεθνείς πλατφόρμες που γνωρίζουν μεγάλη δημοφιλία. Παράλληλα συνεχίζει να δίνει έμφαση σε πρωτότυπες παραγωγές για το Cosmote History HD αλλά και σε νέες συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ, όπως το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδώλων», το οποίο ολοκληρώθηκε πέρυσι σε συνεργασία με το National Geographic.

Η Nova

Η United Group μετά την εξαγορά της Wind ευελπιστεί στην διεύρυνση της πελατειακής της βάσης, καθώς θα είναι σε θέση να προσφέρει  συνδυαστικά πακέτα  κινητής, σταθερής και τηλεόρασης στους συνδρομητές.

Ηδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την συγχώνευση με την Nova, με στόχο να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος επικοινωνίας και τηλεοπτικού περιεχομένου που, με ενοποιημένη στρατηγική, προϊόντα και υπηρεσίες, συνεπείς επενδύσεις και ανάπτυξη συνεργειών, θα αλλάξει το τηλεπικοινωνιακό τοπίο της Ελλάδας και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και οφέλη για τους καταναλωτές.

Σταδιακά και η Nova έχει ανακοινώσει ότι θα επιστέψει στις τοπικές παραγωγές και συμπαραγωγές ψυχαγωγικού περιεχομένου, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία που έχει στον τομέα. Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν η Nova έχει συμμετάσχει στην παραγωγή μεγάλων εμπορικών επιτυχιών, όπως το «Safe Sex» αλλά και βραβευμένων ταινιών όπως ο «Κυνόδοντας» του Λάνθιμου.

Η Vodafone

H Vodafone  βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συνομιλίες με την WarnerMedia για την προβολή της συνδρομητικής πλατφόρμας HBO Max μέσω της Vodafone ΤV όπου θα προσφέρονται τα κανάλια HBO, DC και Cartoon Network, ενώ «δυνατό χαρτί» αποτελεί επίσης το γεγονός ότι στην πλατφόρμα προβάλλονται ταινίες της Warner Bros λίγες ημέρες μετά από την κυκλοφορία τους στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η Vodafone έχει κάνει επίσης και τις πρώτες συζητήσεις με την Disney για τον ερχομό της πετυχημένης πλατφόρμας Disney+ στην Ελλάδα και μέσω της Vodafone TV.

Η εταιρεία, μετά την απώλεια της συνεργασία με την Nova που της εξασφάλιζε αθλητικό περιεχόμενο, αναζητά νέες συνεργασίες, με στόχο να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό πακέτο στην ψυχαγωγία, στοχεύοντας στην αύξηση των συνδρομητών της από 140.000 που είναι σήμερα σε 200.000.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....