27.9 C
Athens
Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Χάρτα για τα ψηφιακά δικαιώματα συντάσσει η Ευρώπη

 

 

Η Ευρώπη θέλει να αποκτήσει την πρώτη -παγκοσμίως- διακήρυξη για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές

της Νατάσας Φραγκούλη

Ένα όραμα, που προώθησε σθεναρά ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντάβιντ Σασόλι, ήδη από το 2018, να καθιερώσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ως νέο ανθρώπινο δικαίωμα, φαίνεται ότι προσπαθεί να κάνει πράξη η Ευρώπη.

Η Ένωση, έχοντας φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας και έχοντας τοποθετήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην «καρδιά» της στρατηγικής της, προωθεί πλέον τη σύνταξη μιας Διακήρυξης Ψηφιακών Δικαιωμάτων και Ψηφιακών Αρχών.

Μέσα από τη Διακήρυξης η ΕΕ θέλει να κατοχυρώσει -πρώτη παγκοσμίως- βασικά δικαιώματα και αρχές του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τοποθετεί, για παράδειγμα, το άτομο και τα δικαιώματά του στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Στηρίζει την ψηφιακή αλληλεγγύη και συμπεριληπτικότητα, διασφαλίζει την ελευθερία της επιλογής στο Διαδίκτυο και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών στον ψηφιακό δημόσιο χώρο.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε το περίγραμμα της Διακήρυξης για τα Ψηφιακά Δικαιώματα και τις Ψηφιακές Αρχές, προτείνοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο να την προσυπογράψουν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καλούνται να συζητήσουν το σχέδιο διακήρυξης και να το εγκρίνουν στο ανώτατο επίπεδο μέχρι το καλοκαίρι.

Στόχος της ΕΕ είναι η Διακήρυξη να αποτελέσει σαφές σημείο αναφοράς σχετικά με το είδος του ψηφιακού μετασχηματισμού που προωθεί και υπερασπίζεται η Ευρώπη. Θα αποτελέσει επίσης οδηγό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και για όπως επιχειρήσεις κατά την ενασχόλησή όπως με νέες τεχνολογίες.

 

Πρώτη παγκοσμίως

«Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που κατοχυρώνονται στο νομικό πλαίσιο όπως ΕΕ, καθώς και οι ευρωπαϊκές αξίες που εκφράζουν οι αρχές όπως, θα πρέπει να γίνονται σεβαστά στο Διαδίκτυο, όπως γίνονται ήδη εκτός διαδικτύου», σχολιάζει η Επιτροπή σχετικά.

Φιλοδοξία της ΕΕ είναι μόλις εγκριθεί από όλα τα μέρη, η Διακήρυξη να καθορίσει επίσης την προσέγγιση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που θα προωθήσει η ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Επιθυμούμε ασφαλείς τεχνολογίες που να εξυπηρετούν τους ανθρώπους και να σέβονται τα δικαιώματα και τις αξίες μας, ακόμα και όταν βρισκόμαστε στο διαδίκτυο. Θέλουμε, επίσης, να έχουν όλοι και όλες τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στις ολοένα και πιο ψηφιοποιημένες κοινωνίες μας», τόνισε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.

«Θέλουμε οι Ευρωπαίοι και οι Ευρωπαίες να ξέρουν ότι όσο ζουν, σπουδάζουν ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα διαθέτουν τη βέλτιστη συνδεσιμότητα, απρόσκοπτη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και σε έναν ασφαλή και δίκαιο ψηφιακό χώρο. Η διακήρυξη ψηφιακών δικαιωμάτων και αρχών ορίζει επίσης οριστικά ότι ό,τι είναι παράνομο εκτός διαδικτύου θα πρέπει να είναι παράνομο και στο διαδίκτυο», σημείωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν.

Δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή

Μεταξύ των δικαιωμάτων και των αρχών στην ψηφιακή εποχή, που αποτυπώνει η Διακήρυξη, είναι η οικονομικά προσιτή ψηφιακή συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας παντού και για όλους. Επίσης, ως ψηφιακό δικαίωμα αναγνωρίζονται οι καλά εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας και οι εκπαιδευτικοί με ψηφιακές δεξιότητες, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, το ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον για τα παιδιά, αλλά και η αποσύνδεση μετά τις ώρες εργασίας

Έτερα ψηφιακά δικαιώματα θεωρούνται η απόκτηση εύκολα κατανοητών πληροφοριών σχετικά με τον αντίκτυπο των ψηφιακών μας προϊόντων στο περιβάλλον, όπως και ο έλεγχος του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και σε ποιους κοινοποιούνται.

Για να διασφαλιστεί ότι η διακήρυξη θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στην πράξη, η Επιτροπή πρότεινε τον Σεπτέμβριο να παρακολουθεί την πρόοδο, να αξιολογεί τα κενά και να παρέχει συστάσεις για δράσεις μέσω ετήσιας έκθεσης σχετικά με την «Κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Airbus: Eπέλεξε την Thales για το νέο σύστημα διαχείρισης πτήσεων

  Η Airbus επέλεξε την Thales για να εξοπλίσει τα αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας με το πιο ισχυρό και καινοτόμο σύστημα διαχείρισης πτήσεων της...

Θεσσαλονίκη «Έξυπνη πόλη»: Αντιμετώπιση κρίσεων με σύστημα επικοινωνίας από τη Nova – Wind

Η Nova – Wind, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένωσε τις δυνάμεις της με τις εταιρείες...

Vodafone Ελλάδος: Αύξηση πελατειακής βάσης με ρεκόρ στην κίνηση δεδομένων

Σημαντική αύξηση της πελατειακής βάσης στην κινητή και των εσόδων από υπηρεσίες, αλλά και ρεκόρ στην κίνηση δεδομένων κατέγραψε η Vodafone Ελλάδας το περασμένο...

Αύριο στο Ζάππειο το 5G Conference SΕ Europe 2022

Το πρώτο συνέδριο στη χώρα μας που αφορά στα κινητά δίκτυα 5ης γενιάς, το 5G Conference Southeastern Europe, διοργανώνεται την Τετάρτη, 18 Μαΐου στο...

Lenovo: Συνδυάζει εμφάνιση και κορυφαίες επιδόσεις μέσα από τα νέα gaming laptops της σειράς Legion 7

  H νέα γενιά των Lenovo Legion Slim 7i και 7 είναι τα πλέον ευέλικτα gaming laptops 16 ιντσών σε ολόκληρο τον κόσμο H...