17.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Κωτσόβολος: Τα πλάνα για το τρέχον οικονομικό έτος

Με πολλές προκλήσεις αναμένονται οι επόμενοι μήνες για την αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών με τη διοίκηση της Κωτσόβολος να εκτιμά ότι θα καταφέρει να κινηθεί και φέτος με ρυθμούς καλύτερους από την υπόλοιπη αγορά.

«Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στη νέα τάξη πραγμάτων» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Κωτσόβολος (Dixons South East Europe), Γιάννη Βασιλάκου κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης με αφορμή τα αποτελέσματα της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2019 – 2020 (Μάιος 2019 – Απρίλιος 2020). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 538 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 3,5% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος 2018-2019, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 26,2 εκατ. ευρώ, από 25,2 εκατ. ευρώ που ανήλθαν το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα 21,3 εκατ. ευρώ, από 20,1 εκατ. ευρώ το 2018-2019. Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος ανήλθαν στα 11,4 εκατ. ευρώ, από 10,7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ο κ. Βασιλάκος επεσήμανε ότι η αρχική εκτίμηση ήταν πως τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα αλλά επηρεάστηκαν από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, δεδομένου ότι το οικονομικό έτος συμπεριέλαβε σχεδόν ολόκληρο το χρονικό διάστημα που παρέμειναν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα. Οι αγορές μέσω Internet και call center παρουσίασαν μεν εξαιρετικά μεγάλη αύξηση αλλά δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν όλο το χαμένο έδαφος, ιδίως από τη στιγμή που η πτώση τον Απρίλιο ήταν της τάξεως του 50%.

Όσον αφορά το τρέχον οικονομικό έτος, ο κ. Βασιλάκος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός σημειώνοντας ότι το δίμηνο Μάιου – Ιουνίου υπήρξε μία αύξηση των πωλήσεων της τάξεως του 15% καθώς υπήρξε εκτόνωση της ζήτησης με την επαναλειτουργία των καταστημάτων. Το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου αναμένουν να κινηθεί οριακά αρνητικά δεδομένου ότι λείπουν τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, ενώ η ζήτηση για κλιματιστικά παρουσιάζεται μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις αναμένεται να παρουσιαστούν την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, οπότε εκτιμάται ότι η πτώση για το σύνολο της αγοράς ηλεκτρονικών – ηλεκτρικών ειδών θα είναι της τάξεως του 15% – 20%. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο, αυτή η πτώση θα προέλθει αφενός από την αναμενόμενη ύφεση στην οικονομία και αφετέρου επειδή μεγάλες καταναλωτικές «εκδηλώσεις» όπως το Black Friday, η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και οι εκπτώσεις του Ιανουαρίου θα πρέπει να υλοποιηθούν υπό τους όρους της νέας πραγματικότητας, δηλαδή με λιγότερο κόσμο στα καταστήματα.

Η ανάκαμψη αναμένεται από τον Μάρτιο του 2021 με τον κ. Βασιλάκο να δηλώνει ότι αναμένει η πτώση στο σύνολο της αγοράς για το διάστημα Μάιος 2020 – Απρίλιος 2021 (σ.σ. το οικονομικό έτος της Κωτσόβολος) θα είναι της τάξεως του 10%-15% με την αλυσίδα να εκτιμά πάντως ότι θα καταφέρει να παρουσιάσει μονοψήφιο αριθμό πτώσης και να κερδίσει μερίδια αγοράς, δεδομένου ότι πολύ δύσκολα κάποιος από τους ανταγωνιστές θα μπορέσει να παρουσιάσει θετικό πρόσημο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με της εκτιμήσεις της Κωτσόβολος, το μερίδιο αγοράς είναι στο 36%-37%, έχοντας παρουσιάσει αύξηση το προηγούμενο οικονομικό έτος της τάξεως των 0,4 ποσοστιαίων μονάδων και τον κ. Βασιλάκο να αναφέρει ότι μπορεί φέτος να το ενισχύσει περαιτέρω κατά 0,5 – 1 ποσοστιαία μονάδα, δεδομένου ότι είναι πιο έτοιμη η εταιρεία να διαχειριστεί την αναμενόμενη αύξηση των online παραγγελιών.

Επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Η ενίσχυση των ψηφιακών καναλιών είναι ένα σημείο που δίνει έμφαση η Κωτσόβολος για το τρέχον οικονομικό έτος. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο, οι αγορές μέσω Διαδικτύου και του call center αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση και να ανέλθουν στο 25% των συνολικών πωλήσεων από 12% που ήταν.

Η αλυσίδα ετοιμάζει μία σειρά από επενδύσεις για τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας της που περιλαμβάνουν την υλοποίηση αυτοματοποιημένων διαδικασιών στη νέα αποθήκη 17.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο αλλά και την ανανέωση του στόλου οχημάτων που θα περιλαμβάνει και διαφορετικούς τύπους οχημάτων, όπως είναι, για παράδειγμα, μικρά βαν. Στόχος είναι να μπορεί η αλυσίδα να εξυπηρετεί μόνη της μεγαλύτερο αριθμό παραγγελιών, ενώ παράλληλα ενισχύει τις συνεργασίες με εταιρείες μεταφορών, παρακολουθώντας και τις επενδύσεις των τελευταίων προκειμένου να καλύψουν την αναμενόμενη ενίσχυση της ζήτησης.

Επιπλέον, οι επενδύσεις που θα γίνουν αφορά στην υλοποίηση νέων τεχνολογικών λύσεων σε τομείς όπως η διαχείριση παραγγελιών, το μάρκετινγκ, οι δικτυακές υποδομές αλλά και η υλοποίηση ψηφιακών ταμπελών στα ράφια των καταστημάτων. Επίσης, συνεχίζεται η προσπάθεια για ενίσχυση του προϊοντικού μείγματος με νέες αποκλειστικές συνεργασίες όπως αυτές με την Technics και την Bowers & Wilkins.

Όσον αφορά στα καταστήματα, το φετινό πλάνο περιλαμβάνει 4 ανακαινίσεις, 2 μεταστεγάσεις και 1 νέο σημείο με τον κ. Βασιλάκο να σημειώνει ότι επιδιώκουν να βρίσκουν τα καλύτερα δυνατά σημεία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κωτσόβολος, τα καταστήματα αποτελούν και μία σημαντική διαφοροποίηση της αλυσίδας σε σχέση με άλλους «παίκτες». Έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά σε διεθνή marketplaces όπως είναι η Amazon ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι εκτίμησε πως είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποιον τέτοιου είδους διεθνή κολοσσό να κάνει την εμφάνιση του στην ελληνική αγορά σχετικά σύντομα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...