24.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Καθίζηση υπέστησαν οι πωλήσεις PCs τους τρεις πρώτους μήνες του 2023

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Με την πλάτη στα σχοινιά βρέθηκε -και- το πρώτο τρίμηνο του 2023 η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τις πωλήσεις να υφίστανται πραγματική καθίζηση και τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του κόσμου να γράφουν -όλοι ανεξαιρέτως- αρνητικά πρόσημα.

Για τέταρτο συνεχές τρίμηνο, η παγκόσμια αγορά βρέθηκε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, με τις πωλήσεις PCs να υποχωρούν με ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 πωλήθηκαν μόλις 54 εκατ. σταθεροί και φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που συνιστά μείωση κατά 33% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν οι φορητές συσκευές, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 34% και να κινούνται στα επίπεδα των 41,8 εκατ. μονάδων. Ελαφρά πιο ανθεκτικές ήταν οι πωλήσεις επιτραπέζιων υπολογιστών, σημειώνοντας πτώση 28% μόλις στα 12,1 εκατ. τεμαχίων.

Στο κόκκινο οι μεγάλοι παίκτες

«Στο κόκκινο» βρέθηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι είδαν μειωμένες πωλήσεις σε διψήφιο ποσοστό. Η Lenovo, με μερίδιο 24%, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αν και κατέκτησε την πρώτη θέση της αγοράς, η κινεζική εταιρεία είδε τις πωλήσεις της να υποχωρούν κατά 30%, μειωμένες στα 12,7 εκατ.συσκευές.

Η HP, από την πλευρά της, απέσπασε τη δεύτερη θέση, σημειώνοντας μια λιγότερο δραματική πτώση της τάξης του 24% και όγκο πωλήσεων 12 εκατ. μονάδες αποστολών. Η τρίτη θέση ανήκε στην Dell, η οποία κατέγραψε πτώση 31%, με τις πωλήσεις να διολισθαίνουν στα 9,5 εκατ., -για πρώτη φορά από το 2018 κάτω από το όριο των 10 εκατ. συσκευών.

Η μεγάλη ήττα

Τη μεγαλύτερη… ήττα σε επίπεδο πρώτου τριμήνου υπέστη η Apple μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 οι καταναλωτές αγόρασαν μόλις 4 εκατ. Mac, αριθμός μειωμένος κατά το εκκωφαντικό 46%. Την πρώτη πεντάδα των πιο ισχυρών brands συμπλήρωσε η Asus, με 3,9 εκατ. πωλήσεις.

«Τα περισσότερα από τα ζητήματα που ταλαιπώρησαν τον κλάδο το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους συνεχίστηκαν και τους τρεις πρώτους μήνες του 2023», εξηγούν οι αναλυτές της Canalys σε σχετικό report.

Η ασθενής ζήτηση, τα υπερβολικά αποθέματα και η επιδείνωση του μακροοικονομικού κλίματος ήταν οι παράγοντες, που συνέβαλαν στην απότομη πτώση των πωλήσεων.

Το πλέον ζέον από αυτά τα ζητήματα σχετίζεται με τα υψηλά αποθέματα. Το 39% των πωλητών έχουν πλέον αποθέματα της τάξης των πέντε εβδομάδων, με το 18% να αναφέρει έως και εννέα εβδομάδες αν όχι και περισσότερες. «Αν και το απόθεμα έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το υγιές εύρος των τεσσάρων έως έξι εβδομάδων».

Θολό το μέλλον

Καταναλωτές και επιχειρήσεις αναμένεται να παραμείνουν φειδωλοί στις δαπάνες για την αγορά νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, η ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Η αγορά, πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει τα ισχυρά δομικά στοιχεία, που μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, με όγκους αποστολών υψηλότερους από την προ-πανδημική εποχή.

«Ακόμη και με μεγάλες εκπτώσεις, οι κατασκευαστές καναλιών και υπολογιστών μπορούν να αναμένουν ότι το αυξημένο απόθεμα θα διατηρηθεί στα μέσα του έτους και ενδεχομένως στο τρίτο τρίμηνο».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

HPE: Η επόμενη γενιά διαχείρισης δεδομένων με software-defined storage και automation που στηρίζεται στο ΑΙ

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε νέες λύσεις, διαθέσιμες στην πλατφόρμα HPE GreenLake cloud, που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο...

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Φυλής

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει την έναρξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού...

Aναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς στοχεύει η νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με...

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα για τη Vodafone Ελλάδας σε ετήσια βάση

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2023-2024 που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024), με τα έσοδα να σημειώνουν...

Όμιλος SOFTONE και Euronet: Στρατηγική συμφωνία για την αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών

Ο Όμιλος SOFTONE, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους cloud-based λύσεων επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, ανακοινώνει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με...