3.5 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου, 2022

Κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε data centers φέρνει 8,23 ευρώ στην ελληνική οικονομία

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Σε ατμομηχανή ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία μπορεί να εξελιχθούν οι ψηφιακές υποδομές των data centers, που έχουν τη δυναμική να εξελίξουν την Ελλάδα σε δυνατό περιφερειακό κόμβο δεδομένων για την ευρύτερη περιοχή. Οι υποδομές data centers αποδεικνύεται τοις πράγμασι ότι μπορεί να έχουν απτό αποτύπωμα στην οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε neutral multi-tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών) αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία. Τα οφέλη είναι άμεσα, καθώς κάθε 1 ευρώ που επενδύεται αποφέρει 2,45 ευρώ στην οικονομία.

Επίσης είναι έμμεσα, αφού κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε data centers επιστρέφει 4,38 ευρώ στην οικονομία. Σημαντικά είναι και τα επαγωγικά οφέλη, καθώς κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε κέντρα υποδομών αποφέρει 1,41 ευρώ στην οικονομία.

Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγει έρευνα της ΙDG Research Services, η οποία διαπιστώνει ότι τα οφέλη από τις επενδύσεις σε data centers διαχέονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Εκτός από το αμιγώς οικονομικό αποτύπωμα των επενδύσεων σε data centers τα έμμεσα οφέλη συνδέονται -σύμφωνα με την έρευνα- με τη δημιουργία υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα, οι υποδομές data centers για μια χώρα λειτουργούν ως πόλος έλξης για επιχειρήσεις τεχνολογίας που στηρίζουν μεγάλο τμήμα της λειτουργίας τους στα δεδομένα και με αυτό τον τρόπο μπορούν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Εξαιρετικό το momentum 

«Ο ψηφιακές υποδομές δημιουργούν συνθήκες σταθερής ανάπτυξης. Τα data centers δημιουργούν θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η ύπαρξη ψηφιακών υποδομών προσελκύει επενδύσεις από εταιρείες τεχνολογίας. Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλληλοσυνδέονται και δημιουργούν καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα» σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η Ελλάδα δείχνει να διεκδικεί με αξιώσεις μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών, που έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε διεθνείς πόλους καινοτομίας στον χώρο των δεδομένων. Διαθέτει πρόσβαση σε οικονομικά αποδοτικές και σταθερές υποδομές, όπως είναι προσέλκυση νέων υποβρυχίων καλωδιακών συνδέσεων.

Αυτό, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του γεωστρατηγικού και οικονομικού πλεονεκτήματός της, μπορεί να αναδειχθεί σε σημείο συγκέντρωσης υποβρυχίων καλωδίων που συνδέουν την ηπειρωτική Ευρώπη με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ασία.

Παράθυρο ευκαιρίας 

Ταυτόχρονα, η συγκυρία της πανδημίας μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη χώρα, καθώς εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, η ελκυστικότητα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι ή το Άμστερνταμ, έχει μειωθεί. Το γεγονός αυτός -όπως επισημαίνει η έκθεση- ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα ώστε να ενισχύσει τις ψηφιακές υποδομές της και να τοποθετηθεί δυναμικά στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη.

«Η πρόκληση έγκειται στη δημιουργία προσφοράς ενός υβριδικού συστήματος πολλαπλών μισθώσεων ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν επιλογή μεταξύ τους να δημιουργήσουν δικές τους ψηφιακές υποδομές ή να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες cloud. Η αύξηση της συγκέντρωσης δεδομένων (data gravity) και η συγκέντρωση εταιρειών τεχνολογίας σε μια τοποθεσία (clustering) θα βοηθήσουν στη διατήρηση ταλέντων, στην ανάπτυξη εξειδίκευσης και στο κλείσιμο της ψηφιακής ψαλίδας στην οικονομία, δημιουργώντας έτσι ένα θετικό κλίμα επενδύσεων», καταλήγει η ίδια μελέτη, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Lamda Helix.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

«Ξαναμοιράζεται» η τράπουλα στη συνδρομητική τηλεόραση – Οι νέοι «παίκτες» και ο ανταγωνισμός

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Ισχυροί διεθνείς παίκτες, όπως η Warner Media και η Walt Disney, υλοποιούν το 2022 τα πλάνα επέκτασής του HBO ΜΑΧ...

Χάρτα για τα ψηφιακά δικαιώματα συντάσσει η Ευρώπη

  Η Ευρώπη θέλει να αποκτήσει την πρώτη -παγκοσμίως- διακήρυξη για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές της Νατάσας Φραγκούλη Ένα όραμα, που προώθησε σθεναρά ο...

ΕΕΚΕ: Δείτε τι δικαιούστε αν εγκλωβιστήκατε οδικώς ή σιδηροδρομικώς στην κακοκαιρία

Αποζημίωση σε κάθε επιβάτη και όχι μόνο στον οδηγό του εγκλωβισμένου οχήματος προβλέπει η νομοθεσία σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας...

Δίμηνη παράταση για τη διαδικασία μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω βεβαίωσης μηχανικού

Σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δοθεί δίμηνη παράταση, έως τις 31 Μαρτίου 2022, για την υπογραφή συμβολαίων...

Ryanair: Νέες πτήσεις Ελλάδα – Δουβλίνο

Εξυπηρετώντας 120 προορισμούς, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η Ryanair σχεδιάζει να πραγματοποιήσει φέτος το μεγαλύτερο καλοκαιρινό της πρόγραμμα από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου. Η αυξημένη...