23.8 C
Athens
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Κατάθεση πινακίδων από το σπίτι – Τέλος στις ουρές

 • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Τα πάνω – κάτω φέρνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο κατάθεσης πινακίδων βάζοντας οριστικό τέλος στις ουρές σε εφορίες.

Πλέον η κατάθεση πινακίδων θα γίνεται ψηφιακά από την οθόνη ενός υπολογιστή χωρίς φυσική παρουσία στις εφορίες.  Παράλληλα αυστηροποιούνται τα πρόστιμα σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης κυκλοφορεί παράνομα το όχημα.

Ειδικότερα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στη Βουλή καθιερώνεται η ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων μέσω ειδικής online πλατφόρμας.

Η τροπολογία περιελήφθη στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και  προβλέπει πως:

 • η ακινησία για σκοπούς έκπτωσης από τα τέλη κυκλοφορίας των Επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης (ΕΙΧ) οχημάτων και μοτοσυκλετών, καθώς
 • και η άρση της ακινησίας

θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο χωρίς φυσική παρουσία του ιδιοκτήτη στη Δ.Ο.Υ.

Ειδικότερα, για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τις μοτοσυκλέτες, η ακινησία θα δηλώνεται στη Φορολογική Διοίκηση ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος.

Τι θα περιλαμβάνει η δήλωση

Η δήλωση θα περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία:

 • της πόλης βρίσκεται το όχημα
 • της οδού και του αριθμού του ιδιοκτήτη καθώς και
 • του σημείου που θα βρίσκεται ακινητοποιημένο το όχημα χωρίς τις πινακίδες του.

Σημειώνεται ότι η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος δεν θα παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Για το λόγο αυτό αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του.

Αν η ακινησία δηλωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου τότε ο κάτοχος δεν θα πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Ωστόσο αν η δήλωση ακινησίας γίνει μετά την έναρξη του έτους που αφορά 9στην περίπτωση μας το 2021), δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες έκπτωσης των τελών κυκλοφορίας.

Βαριές καμπάνες στους παραβάτες

Αν για κάποιο όχημα έχει δηλωθεί ακινησία και εντοπιστεί στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται

 • από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και
 • από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,

είτε να κυκλοφορεί είτε απλά να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,

 • Η καταβολή των τελών κυκλοφορίας
 • Η επιβολή προστίμου μη καταβολής των τελών (το ίδιο ποσό με τα τέλη) που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις
 • Η επιβολή διοικητικού προστίμου ίσο με 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται (30.000 ευρώ!!!) και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Παράλληλα αν το όχημα που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες του  εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε και άρα επιβάλλονται όλα τα παραπάνω πρόστιμα.

Επιστροφή τέλους ταξινόμησης

Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται θέματα επιστροφής τέλους ταξινόμησης των οχημάτων, για τα οποία έχει ήδη βεβαιωθεί και εισπραχθεί το αναλογούν τέλος ταξινόμησης, πριν την ταξινόμηση και θέση τους σε κυκλοφορία στη χώρα και τα οποία εξάγονται ή αποστέλλονται σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Δικαιούχος επιστροφής είναι το πρόσωπο που ήταν υπόχρεο για την καταβολή του τέλους ταξινόμησης και το οποίο κατέβαλλε το αναλογούν τέλος ταξινόμησης, με την υποβολή του προβλεπόμενου κατά περίπτωση τελωνειακού παραστατικού.

Το δικαίωμα της επιστροφής παρέχεται στα ως άνω πρόσωπα, ύστερα από αίτησή τους στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές.

Επίσης θεσπίζεται εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση κοινής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. με την οποία καθορίζονται:

 • οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του τέλους ταξινόμησης,
 • ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής της αίτησης, καθώς και
 • κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η Google Arts & Culture ψηφιοποιούν το πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21»

200 έργα τέχνης και 5 εκθέματα για τον εορτασμό της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης στην Πελοπόννησο είναι τώρα διαθέσιμα στο artsandculture.google.comΜε την ευκαιρία...

Οι τράπεζες συμβουλεύουν: 6 βήματα για προστατευτείτε από διαδικτυακές απάτες

Όλοι - οι σχεδόν όλοι - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χρησιμοποιούμε τα ψηφιακά κανάλια. Για τον λόγο αυτόν προτεραιότητά μας πρέπει...

Η Honda αποκαλύπτει το νέο Σύστημα Ασφάλειας και Υποστήριξης Οδηγού Honda SENSING 360

Η Honda Motor Co., Ltd. αποκάλυψε το νέο σύστημα ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού Honda SENSING 360 που καταργεί τα τυφλά σημεία γύρω από το...

Γ. Κωνσταντινίδης: «Με την τεχνολογία η χώρα μπορεί να αλλάξει πίστα»

 - Τη σημασία της ταχύτητας στην υλοποίηση των έργων και των στόχων προς την ψηφιακή μετάβαση από όλους τους φορείς της αγοράς, υπογράμμισε ο...

Σε λειτουργία το daktylios.gov.gr για τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα

Ψηφιακά μέσω του daktylios.gov.gr μπορούν οι πολίτες να εκδίδουν το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας για τα φιλικά προς το περιβάλλον...