23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Kατασκευαστικός κλάδος: Σε εξέλιξη 125 project δημοσίων και ιδιωτικών έργων, πάνω από 40 δισ. ευρώ

Στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη 125 project δημοσίων και ιδιωτικών έργων, που ξεπερνούν συνολικά τα 40 δισ. ευρώ. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, έχοντας μέσα σε τριάμισι χρόνια δημοπρατήσει έργα πάνω από 10 δισ. ευρώ και συμβασιοποιήσει από αυτά σχεδόν τα 5 δισ. ευρώ. 

Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής στο Ελληνογαλλικό Φόρουμ, στο Παρίσι μιλώντας για τις «πράσινες υποδομές», με έμφαση στα σιδηροδρομικά και αντιπλημμυρικά έργα.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι παρά τη διεθνή κρίση η ελληνική οικονομία όχι μόνο επιδεικνύει ισχυρή ανθεκτικότητα, αλλά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.  

Υδροδοτικά, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα

Ο κ. Καραμανλής στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των λεγόμενων έργων νέας γενιάς, που περιλαμβάνει υδροδοτικά, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως για παράδειγμα μια σειρά από φράγματα που κατασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύγχρονα ολοκληρωμένα συστήματα αποσκλήρυνσης νερού και αγωγοί ύδρευσης, αλλά και την αναβάθμιση των συστημάτων άρδευσης με την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών.  

Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θωρακίζουν τη χώρα μας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. 

Η ανάπτυξη του δικτύου Μετρό  

Αλλά και στο βασικό ρόλο που έχουν στις πράσινες υποδομές τα σιδηροδρομικά έργα, όπως και η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, του Μετρό δηλαδή και του Τραμ. Με πρώτο και σημαντικότερο το τεράστιο έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, στο οποίο όπως επισήμανε ο κ. Καραμανλής μετέχουν και γαλλικές εταιρίες και το οποίο αφού πέρασε από χίλια κύματα έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και τις επεκτάσεις των υφιστάμενων Γραμμών. 

«Σε λίγους μήνες θα παραλάβουμε τα πρώτα πράσινα λεωφορεία – ηλεκτρικά και φυσικού αερίου – και συζητάμε να εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης τραίνα υδρογόνου που θα θέλαμε να έχουμε στην Ελλάδα μέχρι το 2025», δήλωσε επίσης ο κ. Καραμανλής.

Ενώνουμε τα λιμάνια με το σιδηρόδρομο

«Και βέβαια, πραγματοποιούμε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο σιδηρόδρομο, ύψους 4,5 δισ. ευρώ» πρόσθεσε. Επισήμανε άλλωστε ότι η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου αφενός, είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της ΕΕ για μεταφορές με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και αφετέρου, βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ώστε να γίνει η Ελλάδα κόμβος υποδομών, συνδυασμένων μεταφορών και κατ’ επέκταση ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Καταφέραμε να εγκριθεί η ένταξη του Λιμένα Αλεξανδρούπολης στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Αυτή η στρατηγική απόφαση δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

«Αυτό σημαίνει ότι τώρα μπορούμε να πάρουμε ευρωπαϊκά χρήματα για να κάνουμε τα έργα που πρέπει να κάνουμε και σε δεύτερο χρόνο, κάτω από πιο συμφέρουσες συνθήκες, να δούμε αν μας συμφέρει να ιδιωτικοποιήσουμε αυτό το λιμάνι».

Επισήμανε μάλιστα ότι το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου και μπορεί να αποτελέσει και ενεργειακό κόμβο, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ανοίγει μία βεντάλια έργων ώστε να παίξει ρόλο ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα είναι σιδηροδρομικά πίσω…

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σχολίασε επίσης ότι η Ελλάδα είναι σιδηροδρομικά πολύ πίσω, ενώ έχει ένα οδικό δίκτυο εφάμιλλο του ευρωπαϊκού. Επισήμανε ότι και το οδικό δίκτυο «έγινε διότι το 2007 – και πάλι μία κεντροδεξιά Κυβέρνηση – αποφάσισε να ανοίξει με τις συμβάσεις παραχώρησης τα οδικά έργα στους ιδιώτες». Και υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση τα τελευταία 3,5 χρόνια άλλαξε τη διαδικασία παραγωγής των σιδηροδρομικών έργων, καθώς στο παρελθόν τα έργα αυτά ήταν κατακερματισμένα και ξεπερνούσαν κατά πολύ τους αρχικούς προϋπολογισμούς και τα χρονοδιαγράμματα.

«Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε με έργα τα οποία ενώνουν τα λιμάνια με το σιδηρόδρομο, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να παίξει ρόλο στη βιομηχανία των logistics και να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική της θέση», τόνισε. 

Ξένοι επενδυτές

«Με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε, πετύχαμε ένα ‘‘άλμα ανάπτυξης’’ του κατασκευαστικού τομέα, που η Ελλάδα δεν έχει δει εδώ και δεκαετίες. Στην πραγματικότητα τον βγάλαμε από τον λήθαργο μιας μακράς περιόδου φτωχών προοπτικών. Παράλληλα όμως με αυτό, καταφέραμε να τον καταστήσουμε ελκυστικό και για ξένους επενδυτές, που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην χώρα μας στρατηγικά και όχι ευκαιριακά», σημείωσε επίσης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.  

«Μεγάλες εταιρείες του κλάδου με παγκόσμια εμβέλεια και πολύπειρη τεχνογνωσία – ορισμένες βρίσκονται σήμερα εδώ- ενώνουν πλέον δυνάμεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις και δημιουργούν ισχυρά σχήματα με τεράστια εκτελεστική ικανότητα. Και αυτό είναι κάτι που μας κάνει περήφανους», πρόσθεσε.  

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε άλλωστε ότι ο κλάδος των υποδομών προσφέρεται για winwin συνεργασίες, γιατί θεσμοθετήσαμε ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, χωρίς περίπλοκες δια δικασίες και μειώνοντας αισθητά τη γραφειοκρατία. 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Μην “ψαρώνετε”: 10 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε αφού κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού ψαρέματος

Μπορεί να αισθανθείτε ντροπή ή ακόμα και ανησυχία αν τσιμπήσετε το δόλωμα και κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού "ψαρέματος", αλλά αυτού του είδους...

Από τον καναπέ τους κάνουν αγορές 8 στους 10 Έλληνες

Ψήφο εμπιστοσύνης στις online αγορές δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές, με την πανδημία και την ψηφιοποίηση που έφερε μαζί της να λειτουργούν ως θρυαλλίδα για...

Οριστικός ανάδοχος για την επόμενη γενιά του Δικτύου Δημόσιου Τομέα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Την .. επόμενη γενιά (Next Gen) του Δικτύου Δημοσίου Τομέα θα σχεδιάζει η κοινοπραξία ERNST & YOUNG AE ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ...

Public: Πακέτο ενίσχυσης οικογένειας στο πρόγραμμα “Θεσσαλία, στηρίζουμε από καρδιάς”

Τα Public, σε συνέχεια της καταστροφικής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας και θέτοντας τις ανάγκες των κατοίκων των περιοχών ως προτεραιότητα, προσφέρουν...

EY.ai: Η νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της EY

Ο παγκόσμιος οργανισμός της EY εγκαινιάζει τη λειτουργία του “EY.ai”, μίας ενοποιημένης πλατφόρμας, που συνδυάζει τις ανθρώπινες δυνατότητες με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης,...