19.3 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Η τεχνολογία κάνει… διακρίσεις στις γυναίκες – Μη φιλικό περιβάλλον και χάσμα αμοιβών

Παρά την έλλειψη ταλέντων στον κλάδο της Πληροφορικής με το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα και 76% παγκοσμίως να αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο ταλέντο, ο κλάδος αντιμετωπίζει μια επιπρόσθετη πρόκληση, αυτής της έλλειψης συμμετοχής των γυναικών.

Οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του παγκόσμιου δυναμικού σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνολογία σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ομίλου ManpowerGroup, «Εποχή της Προσαρμοστικότητας», καθώς ο ίδιος ο κλάδος δεν είναι φιλικός προς τις γυναίκες, κάνει διακρίσεις και δεν τις αμείβει το ίδιο με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Η λύση για την ένταξη των γυναικών στον κλάδο της Πληροφορικής είναι η επένδυση στην εκπαίδευση, την εμπειρία και την έκθεση. Οι γυναίκες χρειάζονται καλύτερη υποστήριξη και πόρους για την ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους. Οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύουν σε προγράμματα κατάρτισης και mentoring που απευθύνονται στις γυναίκες και τους παρέχουν τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες δικτύωσης που χρειάζονται για να προαχθούν. Η πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα προάγει την ισότητα και θα παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη του ταλέντου χωρίς διακρίσεις βασισμένες σε φύλο.

Η επίτευξη ισότητας των φύλων στην τεχνολογία είναι κρίσιμη όχι μόνο για τη δημιουργία διαφορετικότητας στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και για την προώθηση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Ο όμιλος ManpowerGroup παρουσιάζει ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα και να επιταχύνουν το δρόμο προς την ισότητα:

Αντιμετώπιση των προκαταλήψεων στην πρόσληψη 

Ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στην τεχνολογία είναι οι προκαταλήψεις στις πρακτικές πρόσληψης. Οι ασυνείδητες προκαταλήψεις μπορούν να εμποδίσουν την πρόσληψη αλλά και την αναγνώριση των γυναικών για το έργο τους. Για να αντιμετωπίσουν αυτό, οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόσουν στρατηγικές όπως η «τυφλή» επιλογή (blind screening), η χρήση γλώσσας χωρίς φύλο στις περιγραφές εργασίας (gender-neutral language) και η χρήση ποικίλων εργαλείων πρόσληψης για να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις.

Παροχή ευκαιριών για επαγγελματική ανάπτυξη

Οι ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες στην τεχνολογία να αποκτήσουν τις δεξιότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία που χρειάζονται για να προαχθούν στην καριέρα τους. Οι εταιρείες μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση, mentoring και ευκαιρίες δικτύωσης για να βοηθήσουν τις γυναίκες να αναπτύξουν τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να επιτύχουν στον κλάδο της Πληροφορικής.

Υποστήριξη της ισορροπίας εργασίας-προσωπικής ζωής

Ο κλάδος της Πληροφορικής είναι γνωστός για το έντονο εργασιακό περιβάλλον, που μπορεί να κάνει δύσκολη την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και οικογενειακών υποχρεώσεων τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις, όπως τηλεργασία, μερική απασχόληση ή εργασία με μειωμένο ωράριο και γενναιόδωρες πολιτικές άδειας για γονείς, για να βοηθήσουν τις γυναίκες να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Δημιουργία υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος

Οι εταιρείες οφείλουν να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον που εκτιμά τη διαφορετικότητα και προάγει τη συνεργασία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω πρωτοβουλιών όπως, κατάρτιση σε θέματα συμπερίληψης και πολιτικές που προάγουν την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και την υποστήριξη της ψυχολογικής υγείας.

Επιδιόρθωση του μισθολογικού χάσματος 

Το κενό στο μισθολογικό χάσμα αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα στον κλάδο της Πληροφορικής. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι εταιρείες πρέπει να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους μισθοδοσίας και να εξασφαλίζουν ότι οι γυναίκες αμείβονται με δίκαιο τρόπο και ισότητα. Επιπλέον, οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν διαφάνεια για τους μισθούς και τις προαγωγές, παρέχοντας σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για το πώς λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις.

Αύξηση της διαφορετικότητας με την πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία  

Σε αναπτυσσόμενες χώρες και σε κοινότητες αναπτυγμένων χωρών με χαμηλά εισοδήματα, η πρόσβαση στην τεχνολογία συχνά είναι περιορισμένη, προκαλώντας ένα ψηφιακό χάσμα. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως στην τεχνολογία, περιορίζοντας τις ευκαιρίες τους για εκπαίδευση και οικονομική ανάπτυξη. Παρέχοντας υπολογιστές, πρόσβαση στο διαδίκτυο κ.ά., περισσότερες γυναίκες θα μπορούν να ασχοληθούν με STEM προγράμματα τεχνολογίας και να έχουν περισσότερους πόρους για να ακολουθήσουν εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές ευκαιρίες.

Η ManpowerGroup Ελλάδας αντιλαμβανόμενη τη δυσκολία εύρεσης ταλέντων που υπάρχει στον κλάδο της Πληροφορικής, δημιουργήθηκαν οι Tech Academies, μια σειρά από προγράμματα μετεκπαιδεύσεων σε Τεχνολογίες όπως Java, C#/.ΝΕΤ framework, Cyber Security, Data Analytics και ServiceNow. Τα προγράμματα μετεκπαίδευσης είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν ακριβώς τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας σήμερα σε απόφοιτους Πληροφορικής και STEM γενικότερα αλλά και σε υφιστάμενους εργαζόμενους εταιρειών στον κλάδο της Τεχνολογίας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το μεγάλο κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις αλλά η Ελλάδα προλαβαίνει να προσαρμοστεί

Οι οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ελλάδα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10...

Μιχάλης Τσαμάζ: «Φεύγω στην ιδανική συγκυρία για τον ΟΤΕ»

«Ένας manager πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να φύγει, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει. Και για εμένα τώρα ήταν αυτή η...

N. Σταθόπουλος (BC Partners): Case Study επιτυχίας η Ελλάδα – Καμία συμφωνία ακόμα για την πώληση της Nova

Για το επενδυτικό περιβάλλον σε Ελλάδα, εξωτερικό, καθώς και για την πορεία των επενδυτικών κινήσεων της BC Partners στην χώρα μίλησε ο Νίκος Σταθόπουλος, Chairman,...

Επιστροφές προϊόντων τώρα και σε Skroutz Point

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να προχωρούν σε επιστροφές προϊόντων χρησιμοποιώντας το δίκτυο Skroutz Point. Δίνεται...

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών: Έρχονται τα ηλεκτρονικά ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ αναμένεται να βάλει το έργο των...