19.3 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

ΕΔΥΤΕ: Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έργο «I4Simulator» με αξιοποίηση ΑΙ

 • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Με στόχο την προώθηση της ψηφιοποίησης και της βιωσιμότητας στον τομέα της μεταποίησης μέσα από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης προωθείται το ευρωπαϊκό έργο HE-RIA «I4Simulator – Integration of Simulator with the AI Solver».

Στο έργο θα συμμετέχει και ο φορέας Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας ΑΕ (ΕΔΥΤΕ ΑΕ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξάγοντας ελληνική τεχνογνωσία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και αξιοποιώντας τη διεπαφή με το οικοσύστημα καινοτομίας και το δίκτυο του κόμβου GR digiGOV-innoHUB, καθώς και τη συνεργασία με τους άλλους ελληνικούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας.

Την υποβολή πρότασης, με τη συμμετοχή της ΕΔΥΤΕ Α.Ε., στο ευρωπαϊκό ανταγωνιστικό έργο ενέκρινε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Το προτεινόμενο έργο διάρκειας 36 μηνών με τίτλο I4Simulator, έχει ως πρωταρχικό στόχο την προώθηση της ψηφιοποίησης και της βιωσιμότητας στον τομέα της μεταποίησης. Εστιάζει στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας ΜμΕ και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και των εκπομπών CO2, καθώς και τις ανάγκες συντήρησης στις διαδικασίες παραγωγής.

Παράλληλα θα συμβάλλει στην αύξηση της επενδυτικής απόδοσης (ROI), υπολογίζοντας με ακρίβεια την κοστολόγηση των προϊόντων και προσδιορίζοντας τα βέλτιστα μεγέθη παραγωγής.

Το έργο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του I4Simulator, ενός καινοτόμου εργαλείου σχεδιασμού της παραγωγικής διαδικασίας για ΜμΕ, αξιοποιώντας προηγούμενη έρευνα και ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Erasmus + Industry 4.0.

Το I4Simulator θα είναι διαθέσιμο σε οποιαδήποτε ΜμΕ ως λύση SaaS. Αυτό θα προσφέρει σε κάθε ΜμΕ μεγάλη ευελιξία και επεκτασιμότητα της λύσης για να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους ανεξάρτητα από την τοποθεσία, το μέγεθος, τη βιομηχανία, τον τύπο παραγωγής και την ψηφιακή εξέλιξη, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την ανάγκη για επένδυση σε μια εξελιγμένη υποδομή πληροφορικής και τη διαθεσιμότητα υψηλά ειδικευμένου προσωπικού, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την παροχή υποστήριξης στις ΜμΕ σε διάφορα επίπεδα ψηφιακής ανάπτυξης και ωριμότητας.

Οι στόχοι του έργου

Ειδικότεροι στόχοι:

 1. Ανάπτυξη και ενσωμάτωση αλγορίθμων AI: Προσαρμογή αλγορίθμων AI για βελτιωμένη ανάλυση δεδομένων και προγνωστική συντήρηση στην μεταποίηση.
 2. Βελτιστοποίηση εκπομπών CO2: Ανάπτυξη μίας ενότητας για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση εκτιμώμενων εκπομπών CO2 στις διαδικασίες παραγωγής.
 3. Βελτιστοποίηση εγκατάστασης γραμμής παραγωγής: Χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την πρόταση βέλτιστων παραμέτρων ρύθμισης για βελτιωμένη απόδοση.
 4. Δοκιμή και επικύρωση: Διεξαγωγή δοκιμών του AI Solver σε διάφορες μεταποιητικές διατάξεις – ρυθμίσεις.
 5. Βελτίωση διεπαφής και κλαδική προσαρμογή: Βελτίωση της διεπαφής χρήστη και προσαρμογή του I4Simulator για διαφορετικούς κλάδους της παραγωγής.
 6. Πιλοτικές εφαρμογές: Επικύρωση της αποτελεσματικότητας του I4Simulator σε πραγματικές συνθήκες.

Η πρόταση θα υποβληθεί στο πλαίσιο της προκήρυξης Horizon Europe – RIA: TWIN GREEN AND DIGITAL TRANSITION 2024 (HORIZON-CL4-2024-TWINTRANSITION-01), που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ρόλος της ΕΔΥΤΕ

Η ΕΔΥΤΕ θα συμμετάσχει σε 3 πακέτα εργασίας του έργου. Αναλυτικότερα, θα συνεισφέρει στα tasks:

 • Έλεγχος ολοκλήρωσης και επικύρωσης ολόκληρου του σχηματισμού και λειτουργίας του συστήματος
 • Έλεγχος ολοκλήρωσης και επικύρωσης ολόκληρου του σχηματισμού και λειτουργίας του συστήματος,
 • Δημιουργήστε συνδέσεις με το οικοσύστημα AI Industry (παγκόσμιο) για την προώθηση του έργου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 10 εκατ. ευρω, εκ των οποίων περίπου 600.000 ευρώ αντιστοιχούν στην ΕΔΥΤΕ Α.Ε. για την ως άνω συμμετοχή της, με 100% χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κοινοπραξία του Έργου, στην τρέχουσα φάση της προετοιμασίας, αποτελείται από 5 εταίρους προερχόμενους από 4 χώρες της Ευρώπης και ειδικότερα:

 1. Smart Secure Networks Poland (Coordinator)
 2. Gaia Cluster Spain
 3. Lucian Blaga University of Sibiu Romania
 4. National Infrastructures for Research and Technology Greece
 5. University of West Attica Greece Greece

Συντονιστής φορέας είναι ο Πολωνικός Οργανισμός Smart Secure Networks.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το μεγάλο κύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται πιο γρήγορα από τις προβλέψεις αλλά η Ελλάδα προλαβαίνει να προσαρμοστεί

Οι οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες της Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ελλάδα συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10...

Μιχάλης Τσαμάζ: «Φεύγω στην ιδανική συγκυρία για τον ΟΤΕ»

«Ένας manager πρέπει να ξέρει πότε πρέπει να φύγει, ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει. Και για εμένα τώρα ήταν αυτή η...

N. Σταθόπουλος (BC Partners): Case Study επιτυχίας η Ελλάδα – Καμία συμφωνία ακόμα για την πώληση της Nova

Για το επενδυτικό περιβάλλον σε Ελλάδα, εξωτερικό, καθώς και για την πορεία των επενδυτικών κινήσεων της BC Partners στην χώρα μίλησε ο Νίκος Σταθόπουλος, Chairman,...

Επιστροφές προϊόντων τώρα και σε Skroutz Point

Το Skroutz, το #1 marketplace στην Ελλάδα, προσφέρει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να προχωρούν σε επιστροφές προϊόντων χρησιμοποιώντας το δίκτυο Skroutz Point. Δίνεται...

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών: Έρχονται τα ηλεκτρονικά ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ αναμένεται να βάλει το έργο των...