Ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων έχει επιφέρει ο COVID-19, ανεβάζοντας ψηλά στην ατζέντα τους ζητήματα που μέχρι πρότινος είχαν πιο χαμηλή προτεραιότητα. Τόσο για το 2021 όσο και για την επόμενη τριετία, συνολικά, τα στελέχη αναγορεύουν την κυβερνοασφάλειας ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της εταιρείας τους.
Τοποθετούν μάλιστα τον κίνδυνο των ψηφιακών επιθέσεων υψηλότερα από τις σχετικές ανησυχίες για το κανονιστικό και φορολογικό περιβάλλον και τις εφοδιαστικές αλυσίδες. «Κατά τη διάρκεια του lockdown, η απομακρυσμένη εργασία έγινε ο κανόνας, κάτι που δημιουργεί νέους κινδύνους για την ασφάλεια των δεδομένων στις επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, οι CEOs χαρακτήρισαν την κυβερνοασφάλεια ως το μεγαλύτερο ζήτημα που θα επηρεάσει την ανάπτυξή τους σε ορίζοντα 3ετίας» διαπιστώνει η έρευνα «2021 CEO Outlook Pulse Survey» της KPMG.
Συνολικά, ο COVID-19 ώθησε πολλές επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τις υπάρχουσες στρατηγικές τους, συμβάλλοντας ιδιαίτερα και στην ενίσχυση της δέσμευσης των CEOs ως προς την ψηφιοποίηση. Τα τρία τέταρτα (74%) των CEOs των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι η ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους και η δημιουργία ενός μοντέλου λειτουργίας επόμενης γενιάς, έχουν επιταχυνθεί κατά αρκετούς μήνες, σε σύγκριση με το 50% που ανέφερε το ίδιο τον Αύγουστο του 2020.
Η μεγάλη πλειονότητα των CEOs ανέφερε την επιτάχυνση των νέων ψηφιακών επιχειρηματικών μοντέλων και ροών εσόδων (69%) και την ανάπτυξη μιας απρόσκοπτης ψηφιακής εμπειρίας για τους πελάτες (56%).
Ψηφιακές επενδύσεις
Φέτος οι CEOs σκοπεύουν να δαπανήσουν περισσότερα για τις ψηφιακές τεχνολογίες σε σχέση με πέρυσι, με 52% να δίνουν προτεραιότητα στα μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων, 50% να εστιάζουν σε πελατοκεντρικές τεχνολογίες και 49% να δεσμεύονται για τις ψηφιακές επικοινωνίες, όπως η τηλεδιάσκεψη και οι υπηρεσίες μηνυμάτων.
Θα ακολουθήσουν επίσης μια σειρά από προσεγγίσεις ώστε να μεγεθύνουν τις ψηφιακές τους δυνατότητες. Το 61% δηλώνει ότι η διάθεσή για Εξαγορές και Συγχωνεύσεις τα επόμενα 3 χρόνια θα βασιστεί κυρίως στην επιθυμία να αποκτήσουν ψηφιακή τεχνολογία που θα μετασχηματίσει την εμπειρία των πελατών τους ή την αξία της πρότασής τους.
Επιστροφή στην «κανονικότητα» το 2022
Ταυτόχρονα, οι εταιρείες μετασχηματίζουν οριστικά βασικά χαρακτηριστικά του εργασιακού χώρου και της παροχής υπηρεσιών. Το 61% δηλώνει ότι θα αναπτύξει περαιτέρω τα ψηφιακά εργαλεία συνεργασίας και επικοινωνίας που διαθέτει. Περισσότεροι από τους μισούς (57%) σχεδιάζουν να υλοποιήσουν προγράμματα αφοσίωσης των πελατών και ερωτηματολόγια κυρίως μέσω εικονικών πλατφορμών, όπως chat bots, τηλέφωνο, web και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πάντως, μόλις το ένα τρίτο (31%) των στελεχών αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα το 2021, σχεδόν οι μισοί (45%) αναμένουν ότι θα επανέλθουν το 2022. Είναι επίσης σημαντικό ότι 24% των CEOs αναφέρει ότι η επιχείρησή τους άλλαξε σε μόνιμη βάση.