22.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Η ΕΕΤΤ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone – Σταδιακά η έγκριση των υπόλοιπων πακέτων του ΟΤΕ

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone που συζητήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή απέρριψε πριν από λίγο η ΕΕΤΤ σε συνεδρίασή της μετά την εισήγηση της ομάδας που είχε συσταθεί και η οποία εξέτασε τα υπομνήματα που είχαν κατατεθεί τόσο από την Vodafone όσο και από τον ΟΤΕ.

Η απόφαση αυτή δίνει το πράσινο φως για την έγκριση και των υπολοίπων πακέτων του ΟΤΕ τα οποία προβλέπουν διπλασιασμό της ταχύτητας του internet σταθερής τηλεφωνίας

Η Vodafone περιμένει να εξετάσει την συγκεκριμένη απόφαση ώστε να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της, ωστόσο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και προσφυγή της στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Κλήση σε ακρόαση

Η κλήση σε ακρόαση των δύο εταιρειών έγινε με απόφαση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Κ. Μασσέλου ο οποίος είχε ζητήσει και την κατάθεση υπομνημάτων και από τις δύο πλευρές.

Η διοίκηση της Επιτροπής από την προηγούμενη εβδομάδα είχε καταστήσει σαφές το επείγων της διαδικασίας καθώς είχε «παγώσει» την έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ, και όπως φαίνεται το αρχικό χρονοδιάγραμμα για απόφαση στο τέλος αυτής της εβδομάδας τηρήθηκε χωρίς παρεκκλίσεις παρλα το γεγονός ότι τη Δευτέρα οι δύο πλευρές κατέθεσαν και συμπληρωματικά υπομνήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το ένα τρίτο των πακέτων του ΟΤΕ έχει ήδη εγκριθεί και έχει αρχίσει να προσφέρεται στους  συνδρομητές από τα μέσα Μαρτίου. Τότε ήταν που η Vodafone αποφάσισε να καταθέσει εκ νέου τα ασφαλιστικά μέτρα ώστε να βάλει φρένο στον διπλασιασμό των ταχυτήτων από τον ΟΤΕ.

Η διαδικασία της ακρόασης κινήθηκε από την ΕΕΤΤ μετά από επιστολή που έστειλε η Vodafone στα μέσα Μαρτίου και με την οποία ζητούσε να μην εγκριθούν τα πακέτα του ΟΤΕ που είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο, αν και ίδια τονίζει ότι τα ασφαλιστικά είχαν κατατεθεί από τον Γενάρη και απλά δεν συζητήθηκαν από τον ΟΤΕ.

Η επιστολή της Vodafone

Με την επιστολή η Vodafone ζητούσε επίσης να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) που ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος και η έγκριση των πακέτων γίνεται με το μοντέλο που είχε υιοθετηθεί από το 2011. Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είχε επικαιροποιηθεί τελευταία φορά το 2020, οπότε και εφαρμόζεται για την έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ.

Το νέο μοντέλο πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ και αν γινόταν δεκτό το αίτημα της Vodafone τα πακέτα του ΟΤΕ θα έμπαιναν στον … πάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας προβλήματα και στρεβλώσεις στην αγορά καθώς κάποιοι συνδρομητές ήδη απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες.

Η θέση της Vodafone

«Η αναβάθμιση ταχυτήτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, ούτε βέβαια ξεκίνησε με την ανακοίνωση του παρόχου με σημαντική ισχύ στην αγορά της χονδρικής στη σταθερή τηλεφωνία (ΣΙΑ) τον Δεκέμβριο του 2021», αναφέρουν στελέχη της Vodafone.

«Αντίθετα, η επένδυση σε δίκτυα και υπηρεσίες νέας γενιάς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, και μάλιστα η Vodafone ήταν πρωτοπόρος σε αυτό. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η Vodafone έχει αναβαθμίσει πάνω από 350.000 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αμέσως επόμενη και όχι μόνο διαθέσιμη ταχύτητα. Το αίτημά μας στην ΕΕΤΤ εδράζεται αποκλειστικά στην ανάγκη να διασφαλίζονται δίκαιοι όροι και  προϋποθέσεις για πραγματικό ανταγωνισμό» αναφέρουν τα ίδια στελέχη.

Μάλιστα συμπληρώνουν ότι: «Θεματοφύλακας για αυτό οφείλει να είναι η ρυθμιστική αρχή. Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αδράνεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο έλεγχος των πακέτων λιανικής του παρόχου με ΣΙΑ για συμπίεση περιθωρίου εξακολουθεί να γίνεται με το παρωχημένο (και χαρακτηρισμένο από την ίδια την ΕΕΤΤ ως μεταβατικό) μοντέλο του 2011, ενώ  η έγκριση του νέου, μετά από διετή διαβούλευση, έχει παγώσει από το Μάρτιο του 2021! Η ρυθμιστική αβεβαιότητα όμως και η αδράνεια δημιουργούν στρεβλώσεις στην υγιή λειτουργία της αγοράς που προκαλεί ζημιά στον τελικό καταναλωτή».

Καταλήγοντας τα ίδια στελέχη επισημαίνουν: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αίτησή μας απορρίφθηκε. Η Vodafone θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ μόλις αυτή της κοινοποιηθεί και θα αξιολογήσει τις μελλοντικές της ενέργειες. Και τούτο προφανώς ανεξάρτητα από τη συνέχιση του ήδη υλοποιούμενου εμπορικού πλάνου της για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών νέας γενιάς».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...