13.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Η ΕΕΤΤ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone – Σταδιακά η έγκριση των υπόλοιπων πακέτων του ΟΤΕ

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone που συζητήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή απέρριψε πριν από λίγο η ΕΕΤΤ σε συνεδρίασή της μετά την εισήγηση της ομάδας που είχε συσταθεί και η οποία εξέτασε τα υπομνήματα που είχαν κατατεθεί τόσο από την Vodafone όσο και από τον ΟΤΕ.

Η απόφαση αυτή δίνει το πράσινο φως για την έγκριση και των υπολοίπων πακέτων του ΟΤΕ τα οποία προβλέπουν διπλασιασμό της ταχύτητας του internet σταθερής τηλεφωνίας

Η Vodafone περιμένει να εξετάσει την συγκεκριμένη απόφαση ώστε να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της, ωστόσο αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και προσφυγή της στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Κλήση σε ακρόαση

Η κλήση σε ακρόαση των δύο εταιρειών έγινε με απόφαση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Κ. Μασσέλου ο οποίος είχε ζητήσει και την κατάθεση υπομνημάτων και από τις δύο πλευρές.

Η διοίκηση της Επιτροπής από την προηγούμενη εβδομάδα είχε καταστήσει σαφές το επείγων της διαδικασίας καθώς είχε «παγώσει» την έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ, και όπως φαίνεται το αρχικό χρονοδιάγραμμα για απόφαση στο τέλος αυτής της εβδομάδας τηρήθηκε χωρίς παρεκκλίσεις παρλα το γεγονός ότι τη Δευτέρα οι δύο πλευρές κατέθεσαν και συμπληρωματικά υπομνήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το ένα τρίτο των πακέτων του ΟΤΕ έχει ήδη εγκριθεί και έχει αρχίσει να προσφέρεται στους  συνδρομητές από τα μέσα Μαρτίου. Τότε ήταν που η Vodafone αποφάσισε να καταθέσει εκ νέου τα ασφαλιστικά μέτρα ώστε να βάλει φρένο στον διπλασιασμό των ταχυτήτων από τον ΟΤΕ.

Η διαδικασία της ακρόασης κινήθηκε από την ΕΕΤΤ μετά από επιστολή που έστειλε η Vodafone στα μέσα Μαρτίου και με την οποία ζητούσε να μην εγκριθούν τα πακέτα του ΟΤΕ που είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο, αν και ίδια τονίζει ότι τα ασφαλιστικά είχαν κατατεθεί από τον Γενάρη και απλά δεν συζητήθηκαν από τον ΟΤΕ.

Η επιστολή της Vodafone

Με την επιστολή η Vodafone ζητούσε επίσης να τεθεί άμεσα σε ισχύ το νέο επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) που ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος και η έγκριση των πακέτων γίνεται με το μοντέλο που είχε υιοθετηθεί από το 2011. Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είχε επικαιροποιηθεί τελευταία φορά το 2020, οπότε και εφαρμόζεται για την έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ.

Το νέο μοντέλο πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΤ και αν γινόταν δεκτό το αίτημα της Vodafone τα πακέτα του ΟΤΕ θα έμπαιναν στον … πάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας προβλήματα και στρεβλώσεις στην αγορά καθώς κάποιοι συνδρομητές ήδη απολαμβάνουν διπλάσιες ταχύτητες.

Η θέση της Vodafone

«Η αναβάθμιση ταχυτήτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, ούτε βέβαια ξεκίνησε με την ανακοίνωση του παρόχου με σημαντική ισχύ στην αγορά της χονδρικής στη σταθερή τηλεφωνία (ΣΙΑ) τον Δεκέμβριο του 2021», αναφέρουν στελέχη της Vodafone.

«Αντίθετα, η επένδυση σε δίκτυα και υπηρεσίες νέας γενιάς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, και μάλιστα η Vodafone ήταν πρωτοπόρος σε αυτό. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η Vodafone έχει αναβαθμίσει πάνω από 350.000 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αμέσως επόμενη και όχι μόνο διαθέσιμη ταχύτητα. Το αίτημά μας στην ΕΕΤΤ εδράζεται αποκλειστικά στην ανάγκη να διασφαλίζονται δίκαιοι όροι και  προϋποθέσεις για πραγματικό ανταγωνισμό» αναφέρουν τα ίδια στελέχη.

Μάλιστα συμπληρώνουν ότι: «Θεματοφύλακας για αυτό οφείλει να είναι η ρυθμιστική αρχή. Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αδράνεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο έλεγχος των πακέτων λιανικής του παρόχου με ΣΙΑ για συμπίεση περιθωρίου εξακολουθεί να γίνεται με το παρωχημένο (και χαρακτηρισμένο από την ίδια την ΕΕΤΤ ως μεταβατικό) μοντέλο του 2011, ενώ  η έγκριση του νέου, μετά από διετή διαβούλευση, έχει παγώσει από το Μάρτιο του 2021! Η ρυθμιστική αβεβαιότητα όμως και η αδράνεια δημιουργούν στρεβλώσεις στην υγιή λειτουργία της αγοράς που προκαλεί ζημιά στον τελικό καταναλωτή».

Καταλήγοντας τα ίδια στελέχη επισημαίνουν: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αίτησή μας απορρίφθηκε. Η Vodafone θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ μόλις αυτή της κοινοποιηθεί και θα αξιολογήσει τις μελλοντικές της ενέργειες. Και τούτο προφανώς ανεξάρτητα από τη συνέχιση του ήδη υλοποιούμενου εμπορικού πλάνου της για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών νέας γενιάς».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...

COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD: Χριστούγεννα στην COSMOTE TV με πάνω από 120 ταινίες

Το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανεύει και φέτος στην COSMOTE TV, μέσα από το pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD. Από την Παρασκευή 8/12 έως...

Αν δεν προετοιμαστείτε, ετοιμαστείτε να αποτύχετε: 7+1 στρατηγικές για να αποφύγετε τα δίχτυα των χάκερ

Το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά το πότε θα πέσετε θύμα χάκερ, λέει ο Tony Anscombe, Chief Security Evangelist της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας...

AWS: Το πρώτο ευρωπαϊκό Outpost Testing Lab στην Ελλάδα είναι γεγονός

Η Amazon Web Services (AWS) ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ευρωπαϊκού Outpost Testing Lab (OTL) στην Ελλάδα. Μέσω του εν λόγω προγράμματος, πελάτες, συνεργάτες αλλά...

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το...