19.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Η αξία των ανέπαφων mobile πληρωμών θα φτάσει τα 10 τρισ. δολάρια το 2027

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Αλματώδης αναμένεται να είναι ο ρυθμός ανάπτυξης των ανέπαφων συναλλαγών μέσω mobile συσκευών την επόμενη πενταετία, με την τεχνολογία να μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα των πληρωμών. Οι ανέπαφες πληρωμές μέσω φορητών συσκευών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα εκτοξευθούν, αυξανόμενες κατά 220% την περίοδο 2022-2027.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Juniper Research, η αξία των ανέπαφων πληρωμών αναμένεται να φτάσει τα 10 τρισ. δολάρια μέχρι το 2027 από 4,6 τρισ. δολ. το 2022. Την αλματώδη ανάπτυξη των contactless συναλλαγών θα τροφοδοτήσουν οι επενδύσεις στο υφιστάμενο οικοσύστημα πληρωμών, όπως στα τερματικά POS (PointofSale).

Ήδη η αντικατάσταση της πιστωτικής κάρτας από το smartphone ή smartwatch είναι μια τάση έντονη και στην ελληνική αγορά με τις περισσότερες τράπεζες είτε να αναπτύσσουν δικές τους εφαρμογές ψηφιακών πορτοφολιών είτε να υποστηρίζουν εφαρμογές που γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες.

Ειδικά μετά την πανδημία -που αύξησε σημαντικά τη χρήση των ανέπαφων συναλλαγών για λόγους προστασίας- οι Έλληνες καταναλωτές που κάνουν τις συναλλαγές τους σε POS με τη βοήθεια του smartphone, έχουν στα… χέρια τους νέες επιλογές, που στόχο έχουν την πιο γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση.

Επενδύσεις σε POS

Όπως αναφέρει η Juniper Research στην τελευταία παγκόσμια μελέτη της, Contactless Payments: Key Opportunities, Emerging Trends & Market Forecasts 2022-2027, η παγκόσμια ώθηση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά ευνοεί τον τομέα των contactless πληρωμών, με την καινοτομία στον κλάδο να δίνει περαιτέρω ώθηση στην αγορά.

«Η ώθηση προς μια κοινωνία και οικονομία χωρίς μετρητά θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των ανέπαφων συναλλαγών, καθώς τα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα μετρητά. Οι ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητών και wearable συσκευών αναμένεται να αυξηθούν κατά 221% μεταξύ 2022 και 2027. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην ευκολία που προσφέρουν στους καταναλωτές οι πληρωμές μέσω κινητών και wearable συσκευών, εξαλείφοντας την ανάγκη να κουβαλούν μαζί τους μία κάρτα», αναφέρει στην ανάλυσή της η Juniper.

Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν στους προμηθευτές POS να δώσουν προτεραιότητα στην ευκολία όταν σχεδιάζουν λύσεις NFC για την αγορά, οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο αριθμό συσκευών που προσφέρουν δυνατότητες ανάπαφων πληρωμών.

Η αγορά των εισιτηρίων

Η έρευνα προβλέπει ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για ανέπαφη έκδοση εισιτηρίων πρόκειται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 440% μεταξύ 2022 και 2027. «Η έκδοση εισιτηρίων NFC έχει ανακάμψει έντονα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, που σχετίζονται με την πανδημία, και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα 5 χρόνια», τονίζει η μελέτη.

Αυτή η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί περαιτέρω με την ταχεία ανάπτυξη λύσεων έκδοσης εισιτηρίων NFC στα δίκτυα δημόσιων μεταφορών. Η έκθεση προτρέπει τους προμηθευτές να προωθήσουν την υιοθέτηση των λύσεων έκδοσης εισιτηρίων NFC με επίκεντρο τον τομέα των δημόσιων μεταφορών σε ανεπτυγμένες περιοχές, που αναζητούν ολοένα και περισσότερο τρόπους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αγοράς των εισιτηρίων.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η έλλειψη ταλέντων τρομάζει περισσότερο και από τον πληθωρισμό

  γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Σε ολοένα και μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο εξελίσσεται η εύρεση και διατήρηση του εργατικού δυναμικού, με τον...

27ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι...

Ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την COSMOTE με επιδότηση 90%

  -Η COSMOTE συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» - Έως 31/10, οι αιτήσεις για...

AEGEAN: διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax...

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece 

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και...