19.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης θα φτάσει τα $450 δισ. το 2022

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης εισέρχεται σταδιακά η παγκόσμια οικονομία -και κοινωνία- με τη διείσδυση της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας ΑΙ να βαίνει διαρκώς επιταχυνόμενη. Δεν είναι τυχαίο ότι για το 2022 τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence -AI) αναμένεται να προσεγγίσουν τα 450 δισ. δολάρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τόσο οι δαπάνες για λογισμικό και hardware όσο και για υπηρεσίες ΑΙ.

Έναν χρόνο νωρίτερα, η αξία της αγοράς ΑΙ διαμορφωνόταν στα επίπεδα των 383,3 δισ. δολαρίων, αυξημένη κατά 20,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, η αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης θα συνεχίσει να τρέχει, διατηρώντας υψηλό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για την προσεχή πενταετία.

«Όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές ανακαλύπτουν σταδιακά τα οφέλη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Και αυτό καθώς οι ολοένα και πιο ισχυρές λύσεις ΑΙ επιτρέπουν καλύτερη λήψη αποφάσεων και υψηλότερη παραγωγικότητα» αναφέρει η IDC στο report “Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Tracker”.

Όπως προσθέτουν οι αναλυτές της εταιρείας: «η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει πλέον λύσεις σε όλες σχεδόν τις υφιστάμενες προκλήσεις, αλλά και σε νέες που αναδύονται. Ειδικά σε περιόδους αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού και δραματικής έλλειψης διαθέσιμου εργατικού δυναμικού, όπως η σημερινή, η εξοικονόμηση που προσφέρει η τεχνολογία ΑΙ μπορεί να γίνει η απάντηση».

Πυλώνας το λογισμικό

Το Λογισμικό AI αντιπροσώπευε το 2021 το μεγαλύτερο μερίδιο δαπανών για την τεχνητή νοημοσύνη. Συνδυαστικά, οι τέσσερις κατηγορίες Λογισμικού AI -Παράδοση και Ανάπτυξη Εφαρμογών AI, Εφαρμογές AI, Λογισμικό υποδομής συστήματος AI και Πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης- εισέφεραν περισσότερα από 340 δισ. δολ. στη συνολική αξία της αγοράς το 2021 με τις εφαρμογές AI να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου.

Οι Πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης σημείωσαν την ισχυρότερη ανάπτυξη από έτος σε έτος «τρέχοντας» με 36,6%, αν και έχουν σαφώς μικρότερη συμμετοχή στη συνολική αξία της αγοράς.

Στο μεταξύ, το 2021, οι εφαρμογές με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσώπευαν ποσοστό 12,9% της αγοράς, σημειώνοντας αύξηση 29,3% από έτος σε έτος.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη του Λογισμικού AI στο cloud συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη. Το 2021, το 47,3% των αγορών Λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε στο δημόσιο cloud, σημειώνοντας αύξηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2020 και 8,4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2019.

Στο μεταξύ, η αγορά Υπηρεσιών AI σημείωσε αύξηση της συνολικής αξίας της κατά 22,4% σε ετήσια βάση το 2021, φθάνοντας τα 24 δισ. δολάρια το 2021. Από την πλευρά του, το hardware για την αγορά τεχνητής νοημοσύνης, αν και ήταν το μικρότερο τμήμα των δαπανών για ΑΙ, με αξία 18,8 δισ. δολ., ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κομμάτι της συνολικής αγοράς, καταγράφοντας ανάπτυξη 38,9%.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

27ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι...

Ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την COSMOTE με επιδότηση 90%

  -Η COSMOTE συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» - Έως 31/10, οι αιτήσεις για...

AEGEAN: διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax...

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece 

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και...

ΣΕΠΕ: Πρόγραμμα Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης και προώθησης στην απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών  σε όλη την Ελλάδα...