10.1 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

H Silicon Valley πρωταθλήτρια κόσμου στο Fintech

  •  Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Τα πιο ισχυρά οικοσυστήματα για το fintech, παγκοσμίως, διαθέτουν η Silicon Valley, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, με την “Κοιλάδα του Πυριτίου” να κρατά αναμφισβήτητα τα πρωτεία. Ενός κλάδου, ο οποίος, παρά την οικονομική αβεβαιότητα και τη γεωπολιτική αστάθεια, αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 δισ. δολάρια σε αξία το 2025, έχοντας προσελκύσει κεφάλαια της τάξης των 210 δισ. δολαρίων το 2021.

Οι startups του κλάδου βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος, τη γραμμή μεταξύ fintech και παραδοσιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να γίνεται όλο και πιο θολή. Σε αυτό τον αγώνα δρόμου για τον hot κλάδο του fintech κάποιες αγορές έχουν σαφές προβάδισμα.

Τον τίτλο της παγκόσμιας πρωτεύουσας για νεοφυείς εταιρείες του κλάδου της χρηματο-οικονομικής τεχνολογίας κρατά η Silicon Valley, με τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο να κατακτούν τη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, στη λίστα με τα πιο ισχυρά οικοσυστήματα για fintechs στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Global Startup Ecosystem Report (GSER): Fintech Edition την πρώτη πεντάδα της ίδιας λίστας συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

Ανερχόμενα αστέρια 

Στο μεταξύ, σε ανερχόμενα αστέρια στον παγκόσμιο χάρτη του fintech αναδεικνύονται αγορές όπως αυτή της Ζυρίχης (που αναρριχήθηκε κατά 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη), αλλά και το Σιάτλ (που κέρδισε 8 θέσεις).

Τη δυναμική του fintech υπογραμμίζει με τον πλέον έντονο τρόπο το εύρημα της μελέτης ότι το 2021 περίπου 140 fintech νεοφυείς εταιρείες ανά τον κόσμο πήραν το 2021 προαγωγή σε μονόκερους (απέκτησαν δηλαδή κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1 δισ. δολάρια). Μάλιστα, η επίδοση αυτή μεταφράζεται σε ένα ρυθμό δημιουργίας fintech unicorns κατά 6,5 φορές ταχύτερο από αυτόν που επιτεύχθηκε το 2020.

«Σπιντάρει» η Ευρώπη

Εξαιρετικές επιδόσεις στην αγορά του fintech έχει η Ευρώπη, αφού από τα 25 κορυφαία οικοσυστήματα για startups της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας τα επτά βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους. Τη δυναμική της Ευρώπης στην παγκόσμια κούρσα για το fintech επιβεβαιώνει και ένα ακόμη στοιχείο της σχετικής έκθεσης: τα πέντε κορυφαία οικοσυστήματα fintech στον κόσμο με πληθυσμό κάτω των 3 εκατ. κατοίκων βρίσκονται όλα στην Ευρώπη: η Ζυρίχη, η Στοκχόλμη, το Λουξεμβούργο, το Όστιν και η Εσθονία.

Πρακτικά, η Ευρώπη μονοπωλεί την παγκόσμια λίστα με τα 20 πιο ισχυρά οικοσυστήματα για fintech startups, αφού καταλαμβάνει 12 θέσεις έναντι μόλις επτά που κατέχει η Βόρεια Αμερική.

Ο αριθμός των πανεπιστημίων υψηλής ποιότητας της Ζυρίχης, όπως το ETH Zurich, ένα από τα κορυφαία ιδρύματα στον κόσμο στην επιστήμη και την τεχνολογία, και ο αριθμός ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων που σχετίζονται με τη Fintech συμβάλλουν στην ανάδειξη της πόλης στην πρώτη θέση της παγκόσμια λίστας με τα πιο δυναμικά οικοσυστήματα για startups της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με λιγότερους από 3 εκατ.κατοίκους.

Η Στοκχόλμη είναι ο παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τη χρηματοδότηση, την εμπειρία και τη γνώση στο Fintech και ο δεύτερος υψηλότερος στον παράγοντα Legacy. Η πόλη διαθέτει ένα καλά εδραιωμένο οικοσύστημα Fintech και ο μεγάλος αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της παρέχει συνεργασίες και υποστήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις γεγονός που της αποδίδει τη δεύτερη θέση της λίστας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

“The Last of Us”: Η πολυαναμένομενη σειρά του ΗΒΟ αποκλειστικά διαθέσιμη στο Vodafone TV

Το “The Last of Us”, η πρώτη σειρά παραγωγής ΗΒΟ που βασίζεται στο ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι της Sony για το Playstation από το 2013, με...

Huawei FreeBuds 5i: Τα καλύτερα TWS ακουστικά, με τιμή κάτω από 100 ευρώ

HUAWEI FreeBuds 5i: Ήχος Hi-Res, άνεση και υψηλή τεχνολογία, όλα σε ένα ζευγάρι ακουστικά Κυκλοφόρησαν 26 Ιανουαρίου από το επίσημο δίκτυο συνεργατών της Huawei Κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά...

Απλά Ψηφιακά 85: H eTurn (Δημήτρης Θεοφάνους) και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι phygital καταναλωτές και το ελληνικό γραφείο του Viber

Τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που προσφέρει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και το πως ψηφιοποιεί τη Φωνή του Δημότη ώστε να εισακούεται από τις αυτοδιοικητικές...

Αυξάνεται η πίτα των online αγορών-Ρhygital γίνονται οι Έλληνες

  της Νατάσας Φραγκούλη   Αυξάνεται η πίτα του e-commerce στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι καταναλωτές δείχνουν να επιλέγουν το πάντρεμα των online αγορών και...

Σε δημόσια διαβούλευση έργο για την εξ΄ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο, προϋπολογισμού 72,4 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Κοινωνία της Πληροφορίας το  Τεύχους Διακήρυξης που αφορά σε Ηλεκτρονικό Ανοικτό για το έργο «Προμήθεια...