21.3 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

H Silicon Valley πρωταθλήτρια κόσμου στο Fintech

  •  Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Τα πιο ισχυρά οικοσυστήματα για το fintech, παγκοσμίως, διαθέτουν η Silicon Valley, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, με την “Κοιλάδα του Πυριτίου” να κρατά αναμφισβήτητα τα πρωτεία. Ενός κλάδου, ο οποίος, παρά την οικονομική αβεβαιότητα και τη γεωπολιτική αστάθεια, αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 δισ. δολάρια σε αξία το 2025, έχοντας προσελκύσει κεφάλαια της τάξης των 210 δισ. δολαρίων το 2021.

Οι startups του κλάδου βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος, τη γραμμή μεταξύ fintech και παραδοσιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να γίνεται όλο και πιο θολή. Σε αυτό τον αγώνα δρόμου για τον hot κλάδο του fintech κάποιες αγορές έχουν σαφές προβάδισμα.

Τον τίτλο της παγκόσμιας πρωτεύουσας για νεοφυείς εταιρείες του κλάδου της χρηματο-οικονομικής τεχνολογίας κρατά η Silicon Valley, με τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο να κατακτούν τη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, στη λίστα με τα πιο ισχυρά οικοσυστήματα για fintechs στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Global Startup Ecosystem Report (GSER): Fintech Edition την πρώτη πεντάδα της ίδιας λίστας συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

Ανερχόμενα αστέρια 

Στο μεταξύ, σε ανερχόμενα αστέρια στον παγκόσμιο χάρτη του fintech αναδεικνύονται αγορές όπως αυτή της Ζυρίχης (που αναρριχήθηκε κατά 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη), αλλά και το Σιάτλ (που κέρδισε 8 θέσεις).

Τη δυναμική του fintech υπογραμμίζει με τον πλέον έντονο τρόπο το εύρημα της μελέτης ότι το 2021 περίπου 140 fintech νεοφυείς εταιρείες ανά τον κόσμο πήραν το 2021 προαγωγή σε μονόκερους (απέκτησαν δηλαδή κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1 δισ. δολάρια). Μάλιστα, η επίδοση αυτή μεταφράζεται σε ένα ρυθμό δημιουργίας fintech unicorns κατά 6,5 φορές ταχύτερο από αυτόν που επιτεύχθηκε το 2020.

«Σπιντάρει» η Ευρώπη

Εξαιρετικές επιδόσεις στην αγορά του fintech έχει η Ευρώπη, αφού από τα 25 κορυφαία οικοσυστήματα για startups της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας τα επτά βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους. Τη δυναμική της Ευρώπης στην παγκόσμια κούρσα για το fintech επιβεβαιώνει και ένα ακόμη στοιχείο της σχετικής έκθεσης: τα πέντε κορυφαία οικοσυστήματα fintech στον κόσμο με πληθυσμό κάτω των 3 εκατ. κατοίκων βρίσκονται όλα στην Ευρώπη: η Ζυρίχη, η Στοκχόλμη, το Λουξεμβούργο, το Όστιν και η Εσθονία.

Πρακτικά, η Ευρώπη μονοπωλεί την παγκόσμια λίστα με τα 20 πιο ισχυρά οικοσυστήματα για fintech startups, αφού καταλαμβάνει 12 θέσεις έναντι μόλις επτά που κατέχει η Βόρεια Αμερική.

Ο αριθμός των πανεπιστημίων υψηλής ποιότητας της Ζυρίχης, όπως το ETH Zurich, ένα από τα κορυφαία ιδρύματα στον κόσμο στην επιστήμη και την τεχνολογία, και ο αριθμός ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων που σχετίζονται με τη Fintech συμβάλλουν στην ανάδειξη της πόλης στην πρώτη θέση της παγκόσμια λίστας με τα πιο δυναμικά οικοσυστήματα για startups της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με λιγότερους από 3 εκατ.κατοίκους.

Η Στοκχόλμη είναι ο παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τη χρηματοδότηση, την εμπειρία και τη γνώση στο Fintech και ο δεύτερος υψηλότερος στον παράγοντα Legacy. Η πόλη διαθέτει ένα καλά εδραιωμένο οικοσύστημα Fintech και ο μεγάλος αριθμός χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της παρέχει συνεργασίες και υποστήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις γεγονός που της αποδίδει τη δεύτερη θέση της λίστας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε τα προϊόντα ήχου και εικόνας για το 2023

Με αφορμή το λανσάρισμα της νέας σειράς audiovisual για το 2023, η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε σήμερα τις νέες εμπειρίες προβολής, που αντιπροσωπεύουν το...

Sunday Premiere: Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία «The Woman King» στη Nova

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η Viola Davis πρωταγωνιστεί σε μια γεμάτη δράση ιστορία που αφορά μία επίλεκτη γυναικεία μονάδα πολεμιστών! Οι συνδρομητές της Nova...

Η προσβασιμότητα συναντά τον τουρισμό: Η Evenly στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

H Evenly, ως υποστηρικτής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσέφερε υπηρεσίες διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα και αυτόματου υποτιτλισμού, σε όλη τη διάρκεια της...

Η Nova αποτίει φόρο τιμής στη Βασίλισσα του Rock ‘n’ Roll, Tina Turner

Η Nova, μέλος της United Group του κορυφαίου παρόχου και τηλεπικοινωνιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτίει φόρο τιμής στη θρυλική εικόνα του Rock n Roll,...

Απλά Ψηφιακά 98: Η Grandmama (Βίκυ Κλήμη) που συνδυάζει επιχειρηματικότητα και κοινωνική προσφορά, οι ψηφιακές πληρωμές και οι εξαγορές στην πληροφορική

Τον επιτυχημένο συνδυασμό της επιχειρηματικότητας με την κοινωνική προσφορά, αλλά και τα επόμενα βήματα του Grandmama ανέλυσε στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη Παπάζογλου...