Εξαγορές, κινήσεις επέκτασης αλλά και μεγάλες όπως και πιο μικρές επενδύσεις δημιουργούν ένα νέο τοπίο με ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά πληροφορικής. Η τάση για συγκέντρωση δυνάμεων είναι εμφανής, με αρκετούς «παίκτες» να δείχνουν έτοιμοι για… δράση.
Η πρόσφατα ανακοίνωση από την Epsilon Net για την εξαγορά της Data Communication προκάλεσε αίσθηση στην αγορά πληροφορικής, δεδομένου ότι φέρνει κοντά δύο από τους βασικούς «παίκτες» στις λύσεις που σχετίζονται με τα λογιστικά γραφεία. Γενικώς, η Epsilon Net είναι από τις εταιρείες που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, αλλά δείχνει αρκετά δυναμική. Γενικότερα αυτό που θα δούμε είναι και άλλες εταιρeίες με χαμηλό προφίλ να επεκτείνονται.
Η πανδημία ως επιταχυντής
Πολλοί εκτιμούν ότι η επιτάχυνση που έδωσε η πανδημία του COVID-19 όσον αφορά στον βαθμό υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και η ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft ήταν οι δύο λόγοι που οδηγούμαστε προς αλλαγές στην ελληνική αγορά πληροφορικής.
Όμως, η πραγματικότητα ότι η κινητικότητα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, πρακτικά από τη στιγμή που η SingularLogic εισήλθε σε διαδικασία πώλησης. Βέβαια, δεν είναι η SingularLogic η αιτία της κινητικότητας. Περισσότερο είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι την τελευταία διετία οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι πρέπει -επιτέλους- να ασχοληθούν σοβαρά με τον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών.
Οι εξαγορές έχουν αρχίσει άλλωστε εδώ και 1,5 χρόνο με την SoftOne, στην οποία υπενθυμίζεται ότι έχει μειοψηφική συμμετοχή ο όμιλος Olympia. Η SoftOne προχώρησε στην απόκτηση της Unisoft (σ.σ. ο τομέας λογισμικού της παλιάς «κραταιάς» Altec) και της Prosvasis (εκ των ισχυρών «παικτών» στο χώρο των λογιστικών γραφείων).
Επιχειρηματικό λογισμικό
Ο τομέας του επιχειρηματικού λογισμικού είναι αυτός που κινείται πιο έντονα. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 και παρά την «καραντίνα» Entersoft και Epsilon Net προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου λόγω της «μετάταξης» τους στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Οι αυξήσεις ήταν απόλυτα επιτυχείς και οι δύο εταιρείες βρέθηκαν να έχουν κεφάλαια της τάξεως μεταξύ των 10-15 εκατ. ευρώ για εξαγορές μικρότερων εταιρειών. Η μεν Entersoft εξαγόρασε ήδη τον τομέα ERP της βορειοελλαδίτικης Computer Life, η δε Epsilon Net προχώρησε στην απόκτηση της Data Communication για 6,3 εκατ. ευρώ, ενώ απέκτησε και ποσοστό στην πολωνική Hoteliga. Σημειωτέον πως το προϊόν της Hoteliga χρησιμοποιεί ήδη η Cosmote στο πακέτο λύσεων που προωθεί προς την αγορά του τουρισμού.
Η περίπτωση της SingularLogic
Epsilon Net και Entersoft ήταν δύο από τα τρία μέλη της κοινοπραξίας -η Space είναι η τρίτη- που κατέθεσε αρχικά προσφορά για την απόκτηση της SingularLogic. Η προσπάθεια για την πώληση της τελευταίας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι ότι η συγκεκριμένη κοινοπραξία, χωρίς όμως τη συμμετοχή της Entersoft, είναι πλέον σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του ελέγχου της SingularLogic, το εκτενές πελατολόγιο της οποίας -όπως και το έργο της υποστήριξης των εκλογικών αναμετρήσεων- είναι αρκετός λόγος για να ενδιαφερθεί κάποιος παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία εταιρεία με αρκετά ζητήματα.
Το προσφερόμενο τίμημα είναι στα 18 εκατ. ευρώ αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η εκτίμηση που υπήρχε και έκανε λόγο για «σπάσιμο» της SingularLogic δεν φαίνεται να ισχύει. Σε περίπτωση που Epsilon Net και Space αποκτήσουν τον έλεγχο της SingularLogic το πιθανότερο σενάριο είναι να αξιοποιήσουν μαζί και όχι ξεχωριστά τις συνέργιες που προκύπτουν.
Η Space
Η Space είναι επίσης μία εταιρεία που κινείται πολύ δυναμικά, έχοντας μία οικονομική σταθερότητα που της επιτρέπει να επενδύει τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η Space επιδιώκει να επεκταθεί στο χώρο του λογισμικού, καθώς το μοντέλο του system integrator τείνει να εξελιχθεί σε εκείνο του digital integrator, όπως αναφέρουν αρκετά συχνά τα στελέχη της εταιρείας.
Γενικότερα, η αγορά του αποκαλούμενου system integration βρίσκεται σε φάση αλλαγών καθώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τον όμιλο ΟΤΕ να έχει εξελιχθεί σε βασικό «παίκτη», εταιρείες όπως η Unisystems και η Intrasoft International να παραμένουν δυνατές αλλά να βασίζονται πλέον σε μεγάλο βαθμό στις δραστηριότητες τους εκτός Ευρώπης, και μικρότερους «παίκτες» όπως η Cosmos Business Systems και η Office Line να κερδίζουν έδαφος. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε και πιο «νέες» επιχειρήσεις όπως είναι η Bewise να εμφανίζονται και να αποσπούν μερίδια. Παράλληλα, υπάρχουν και εταιρείες που κινούνται σε πιο εξειδικευμένους κλάδους όπως, για παράδειγμα, η Profile στον χρηματοπιστωτικό κλάδο που επίσης παρουσιάζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κάνουν κινήσεις επέκτασης εντός και εκτός Ελλάδος.
Επόμενοι μήνες
Αυτό που έχει επιπλέον ενδιαφέρον είναι πως τα επόμενα χρόνια αναμένεται να έχουν σημαντικές ευκαιρίες για τον κλάδο της πληροφορικής. Αφενός γιατί ένα σημαντικό μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης, της τάξεως των 6 με 10 δισ. ευρώ, θα αφορά τεχνολογικές λύσεις και οι εταιρείες του κλάδου θα επωφεληθούν από τις επενδύσεις που θα γίνουν.
Το Δημόσιο έχει εισέλθει σε μία περίοδο υλοποίησης σημαντικών έργων και όλα αυτά δημιουργούν ένα τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον και προοπτικές, ιδίως στον τομέα του cloud. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Amazon Web Services ετοιμάζεται να αποκτήσει παρουσία στην Ελλάδα, η Microsoft ξεκινά την προώθηση των υπολογιστών Surface και στις επιχειρήσεις και η Lamda Hellix κάνει λόγο για νέες επενδύσεις στο χώρο των data centers, χωρίς ακόμη πάντως να έχει προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Φυσικά, τα επόμενα χρόνια καταλυτικό ρόλο θα παίξει η επένδυση της Microsoft με τη δημιουργία του μεγάλου data center region, όπως το αποκαλεί, στην Αττική με το Λαύριο να φέρεται να είναι ο τόπος που θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο κέντρο.
Η επένδυση εκτιμάται στα 400-500 εκατ. ευρώ όσον αφορά στον εξοπλισμό και την κατασκευή των data centers. Είναι προφανές ότι μεγάλο ποσοστό από αυτά τα κεφάλαια αφορά εξοπλισμός που θα αγοραστεί απευθείας από μεγάλους κατασκευαστές, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν οφέλη και για ελληνικές εταιρείες, καθώς κάποιος θα πρέπει να εγκαταστήσει αυτό τον εξοπλισμό.
Βέβαια, το μεγάλο όφελος από την επένδυση της Microsoft δεν είναι τα μερικές δεκάδες εκατομμύρια που θα πάρουν οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής. Αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί στον ψηφιακό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και να δημιουργηθεί ένα μεγάλο οικοσύστημα επιχειρήσεων στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών. Εκεί είναι που το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον και είναι λογικό αρκετοί από τους «παίκτες» να προσπαθούν να προετοιμαστούν για αυτή την «επόμενη μέρα».