8.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Equifund: Σε πέντε χρόνια επένδυσε σε 119 ελληνικές startup το ποσό των 211 εκατ. ευρώ

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Χρηματοδότηση σε 119 startups επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό των 211 εκατ. ευρώ προσέφερε η επενδυτική πλατφόρμα του EquiFund μέσα στα σχεδόν πέντε χρόνια από την ίδρυσή του δίνοντας ώθηση σε μια αγορά που σιγά σιγά «κερδίζει» έδαφος σε διεθνές επίπεδο.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Γιακουμάκης, Project Manager του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), μιλώντας στο συνέδριο Hellenic Innovation Forum μέχρι τον Οκτώβριο είχαν χρηματοδοτηθεί από τα εν λόγω funds οι 119 νεοφυής επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα  το Equifund κινητοποίησε και άλλους επενδυτές με το συνολικό ποσό των επενδύσεων να φτάνει τα 483 εκατ. ευρώ.

Οι 119 startups απασχολούν περί τους 3.500 εργαζόμενους, ενώ στη διάρκεια των πέντε ετών, οι έξι εξ αυτών υλοποίησαν ισάριθμα επιτυχημένα exits.

Σημειώνεται πως η κάθε επένδυση κυμαίνεται από μερικές χιλιάδες έως και εκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος και ανάγκες της κάθε startup εταιρείας.

Πως χρηματοδοτεί το Equifund

Ειδικότερα από τον σχεδιασμό του Equifund προκύπτει ότι:

  • Τέσσερα funds και ειδικότερα, τα ΒigPi, Metavallon, Uni.fund και Velocity Partners που συμμετέχουν σε αυτό, χρηματοδοτούν με ποσά  από  000 έως 500.000 ευρώ νεοσύστατες επιχειρήσεις.
  • Δύο funds, τα Marathon και Venture Friends χρηματοδοτούν startups που έχουν ξεκινήσει την εμπορική τους λειτουργία.
  • Τρία funds, τα Elikonos 2, EOS και Synergia χρηματοδοτούν, εταιρείες που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης με ποσά που μπορεί να ξεπεράσουν και τα 5 εκατ. ευρώ

Καθώς το Equifund έχει διάρκεια ζωής μέχρι το 2023 οι εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχεδιάζουν ήδη  νέα επενδυτικά funds. Η Uni.Fund, Marathon, Metavallon και Venture Friends, προχωρούν στη σύσταση νέων επενδυτικών σχημάτων με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΙF) και ιδιωτών επενδυτών.

Από που προέρχονται τα επενδυτικά κεφάλαια

Σημειώνεται ότι η επενδυτική πλατφόρμα EquiFund χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικοί πόροι), με 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund-EIF), με 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ – Juncker Plan). Mε την μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, η πρωτοβουλία έχει αγγίξει τα 450 εκατ. ευρώ διαθέσιμων πόρων.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν για την επιχειρηματικότητα, που συνδυάζει χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς και την απαραίτητη ευελιξία για την δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων. Μια τέτοια προσπάθεια γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και επίσης για πρώτη φορά προικίζεται με τόσο υψηλό ποσό δημόσιων πόρων.

Τα νέα επενδυτικά Fund

Την ίδια στιγμή και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δημιουργεί νέο Fund ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων, με κρατικά κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Το νέο fund θα έχει στόχο να συνεχίσει τις επενδύσεις του EquiFund, το οποίο εξαντλείται και η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα χρηματοδοτικό κενό αντίστοιχο εκείνου που δημιουργήθηκε το 2017 μεταξύ του Jeremie και του EquiFund.

Μόλις δημιουργηθεί η συνολική κρατική χρηματοδότηση ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων, θα ανέλθει σε 160 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να αναμιχθούν με ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους τουλάχιστον 48 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Το νέο fund θα εστιάσει σε επενδύσεις νεοφυών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε επίπεδο χρηματοδότησης Series A. Πρόκειται, δηλαδή, για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης και αξιοποιούν «κεφάλαια σποράς» (seed capital). Το νέο Ταμείο θα διαχειριστεί η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Πρόκειται για το πρώην Ταμείο Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), το οποίο θα διαχειριστεί όλα τα νέα funds που θα δημιουργήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενίσχυσης του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων.

Μάλιστα στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι στο μέλλον θα υπάρξουν πολλαπλά funds, καθένα από τα οποία θα «κοιτά» μια συγκεκριμένη κατηγορία νεοφυών επιχειρήσεων, ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξής τους. Ήδη, το πρώτο fund και το πιο γνωστό είναι το Accelerate.

Το πρόγραμμα “Accelerate TT” της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), είναι ύψους 60 εκατ. ευρώ, για την χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμέτοχων που θα επενδύουν σε startups με κεφάλαιο σποράς (seed financing).

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

H PMM και η Viva.gr συνεργάζονται για το Public Tickets

H Public-MediaMarkt συνεργάζεται αποκλειστικά με τη Viva.gr και εμπλουτίζει την υπηρεσία ticketing, δίνοντας στους λάτρεις του πολιτισμού αλλά και του αθλητισμού τη δυνατότητα ν’...

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer βασικός χορηγός της εκστρατείας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού «Sail for Pink»

To Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer (CDI) υποστήριξε φέτος το Άλμα Ζωής Νομού Θεσσαλονίκης και την ενέργεια “Sail for Pink” ως βασικός χορηγός (Pink...

Microsoft και ReGeneration ενώνουν δυνάμεις ξανά για το upskilling νέων σε ψηφιακές δεξιότητες

Το “The ReGeneration Initiative: Upskilling Greek Youth for the Digital Era powered by Microsoft” αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακού αλφαβητισμού και υλοποιείται υπό την...

Nissan Ambition 2030: ένα όραμα πέρα από την κινητικότητα

Με την ηλεκτροκίνηση να βρίσκεται στο επίκεντρο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της, η Nissan θα προσφέρει συναρπαστικά οχήματα και τεχνολογίες που ενδυναμώνουν την κινητικότητα των...

Η BEWISE υλοποιεί έργο digital transformation για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Με το βλέμμα στη διαρκή βελτίωση των υποδομών της, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέθεσε στη Bewise S.A. το έργο της αναβάθμισης των πληροφοριακών υποδομών της...