22.6 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Επένδυση «μαμούθ» από την Google – Τρία νέα data centers στην Ελλάδα

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Σε αναζήτηση περιοχών, κυρίως στην Αττική, ώστε να προχωρήσει με διαδικασίες «εξπρές» στην κατασκευή τριών συνολικά data centers βρίσκεται η Google. Στόχος της εταιρείας είναι μέσα σε δύο χρόνια να έχει ολοκληρώσει την προεργασία και να έχει έτοιμη την επένδυση που βάζει την Ελλάδα στον «ψηφιακό χάρτη» του τεχνολογικού κολοσσού.

Τρία νέα data centers περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «mega» επένδυση της Google στην χώρα μας και στόχος της είναι να ολοκληρωθεί στη διετία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στην αναζήτηση των θέσεων που θα κατασκευαστούν τα τρία νέα data centers χωρίς να αποκλείεται και τα τρία να γίνουν στην Αττική.

Το ύψος της επένδυσης δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ανάλογο με αυτό της Microsoft που έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή επίσης τριών data centers.

Kατασκευή πλατφόρμας

Η επένδυση της Google όπως ανακοινώθηκε χθες σε εκδήλωση με την παρουσία του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, περιλαμβάνει την κατασκευή μιας πλατφόρμας με την ονομασία Google Cloud region στην οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους ανεξάρτητα του όγκου τους και θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν με ταχύτητα, αλλά κυρίως με ασφάλεια.

Το Google Cloud εξαλείφει το ανάγκη για τους πελάτες να κατέχουν ή λειτουργούν φυσικά κέντρα δεδομένων και διακομιστές από μόνοι τους. Ειδικότερα με την κατασκευή των τριών data centers επιτυγχάνεται σημαντική ασφάλεια των δεδομένων σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης, με τη δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων μέσα σε λίγα λεπτά.

Η Πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin, αν και δεν αποκάλυψε το ύψος της επένδυσης αλλά ούτε τις επόμενες κινήσεις που αφορούν την καταασκευή των τριών data centers, έδωσε το στίγμα της τονίζοντας ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανέθεσε η Google στην AlphaBeta Economics, έως το 2030, το Google Cloud region στην Ελλάδα θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ υπολογίζεται πως θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

Η Πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin

 

Xρηματοδότηση startups

Στο ίδιο πλαίσιο και θέλοντας να υποστηρίξει την νεοφυή επιχειρηματική σκηνή της χώρας μας, η Google θα προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις startups με κοινωνικό αποτύπωμα με συνολικό ποσό 1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η Google προχωρά στη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας αφιερωμένου στη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη.  Στόχος είναι η συνεργασία για την ανάπτυξη λύσεων που βασίζονται στο cloud και στη μηχανική εκμάθηση που θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να επιταχύνουν την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης και της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Το δίκτυο περιοχών cloud του Google Cloud εκτείνεται σε 35 περιοχές και 106 ζώνες σε ολόκληρο τον κόσμο, και αποτελεί τη βάση της υποδομής που δημιουργεί το Google Cloud για την υποστήριξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και κλάδου. Από επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και υπηρεσίες μέσων και ψυχαγωγίας, έως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας και δημοσίου τομέα, κορυφαίοι οργανισμοί εμπιστεύονται το Google Cloud ως έναν αξιόπιστο συνεργάτη καινοτομίας.

Όταν ανοίξει η περιοχή cloud για την Ελλάδα, οι τοπικοί πελάτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν σημαντικά στοιχεία ελέγχου που θα τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν χαμηλό λανθάνοντα χρόνο και τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ασφάλειας, διατήρησης δεδομένων και συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων.

Ιδιαίτερη αναφορά τόσο από την διοίκηση της Google οσο και από τον Πρωθυπουργό έγινε στο γεγονός ότι η ενσωμάτωση δεδομένων εσωτερικής εγκατάστασης στα κέντρα Google Cloud επιτρέπουν στους οργανισμούς να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση και σχετικές εκπομπές -μειώνοντας σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

UNISON: Ολοκληρωμένες λύσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων

Μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων  Η UNISON που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών Facility Management, απαντά στις αυξανόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων για μείωση του...

Το HUAWEI P60 Pro, το Watch Ultimate και η επόμενη γενιά προϊόντων αιχμής θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη σύντομα

Η Huawei δεν σταματάει να καινοτομεί! Ο τεχνολογικός «γίγαντας» παρουσίασε στις 23 Μαρτίου στην Κίνα τη νέα σειρά προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, από smartphones και...

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...