33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Ελέω πληθωρισμού, οι Έλληνες περιορίζουν τις δαπάνες τεχνολογίας

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Τη σκιά της στις δαπάνες καταναλωτών και επιχειρήσεων για αγορές ειδών τεχνολογίας στην Ελλάδα ρίχνει η οικονομική αβεβαιότητα και η έξαρση του πληθωρισμού. Τους οκτώ μήνες του έτους, η αγορά ειδών τεχνολογίας στην Ελλάδα ήταν μειωμένη σε αξία κατά 3% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε επίπεδο τεμαχίων και κινήθηκε στα επίπεδα του 7-8% έναντι του 2022. Η μικρότερη μείωση σε επίπεδο αξίας -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- ερμηνεύεται από το γεγονός ότι -και- στην αγορά των ειδών τεχνολογίας στην Ελλάδα υπάρχουν ανατιμήσεις, με τη μέση τιμή πώλησης των συσκευών να κινείται ανοδικά.

Ως αποτέλεσμα η αξία των πωλήσεων κινείται επίσης καθοδικά, με την τάση αυτή, ωστόσο να είναι -ακόμη τουλάχιστον- λιγότερο έντονη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αγορά παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για συγκράτηση των ποσοστών πτώσης -υπό την αίρεση πάντα ενός ακραίου σεναρίου στην παγκόσμια οικονομία. Άλλωστε, οι πωλήσεις συγκρίνονται με ένα εξαιρετικά «εύρωστο» 2021, όταν οι Έλληνες, ελέω πανδημίας, επιδόθηκαν σε μπαράζ αγορών σε είδη τεχνολογίας.

Στα 4,4 τρισ. δολάρια η παγκόσμια αγορά

Η οικονομική αβεβαιότητα ψαλιδίζει την αγορά τεχνολογίας και σε παγκόσμιο επίπεδο. Φέτος, καταναλωτές και επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα δαπανήσουν περί τα 4,4 τρισ. δολάρια για τεχνολογία, ποσό που κινείται οριακά πάνω (0,8%) από την αντίστοιχη επίδοση της αγοράς το 2021. Για δε το 2023 το πρόσημο αναμένεται να είναι πιο έντονα θετικό, της τάξης τους 5,1%, με την αξία της αγοράς να τοποθετείται στα 4,6 τρισ.δολ. (Gartner, Inc).

Ο πληθωρισμός έχει πιέζει ήδη την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε όλες σχεδόν τις χώρες παγκοσμίως. Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί σε σημείο που πολλοί καταναλωτές αναβάλλουν πλέον τις αγορές συσκευών μέχρι το 2023, με αποτέλεσμα οι δαπάνες για συσκευές να μειώνονται κατά 8,4% το 2022 και κατά 0,6% το 2023. Η αξία της αγοράς των συσκευών εκτιμάται στα 806 δισ. δολάρια το τρέχον έτος και στα 735 δισ. δολ. το 2023.

Άμυνες στο… cloud

Στο μεταξύ, η οικονομική αβεβαιότητα αλλάζει το προφίλ των επενδύσεων στην τεχνολογία, αυξάνοντας τις δαπάνες σε ορισμένους τομείς και επιταχύνοντας τις μειώσεις σε άλλους. Για παράδειγμα, από τις επιμέρους δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας αυτές που σχετίζονται με τα κέντρα δεδομένων θα κινηθούν ανοδικά τόσο το 2022 όσο και το 2023.

Παγκοσμίως, αναμένεται να επενδυθούν 189 δισ. δολ. σε data centers φέτος, ποσό αυξημένο κατά 6,1%, ενώ για το επόμενο έτος οι αναλυτές προβλέπουν ότι στην αγορά των κέντρων δεδομένων θα κατευθυνθούν 216 δισ. δολ., που συνιστά αύξηση κατά 3,4%.

Αν και οι δαπάνες σε data centers θα διατηρήσουν το θετικό τους πρόσημο, ολοένα και πιο εμφανής γίνεται η μετατόπιση των δαπανών προς το cloud. Αυτό υποδηλώνει η αύξηση των δαπανών λογισμικού με ισχυρές αυξήσεις κατά 14,8% και 11,3% το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, με την αξία της αγοράς να κινείται στα επίπεδα των 732 δισ. φέτος και των 735 δισ. δολ. το 2023.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...