36 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Check Point: Η ομάδα διαχείρισης του OpenSSL προειδοποιεί με την αποκάλυψη μιας κρίσιμης ευπάθειας

Η Check Point προειδοποιεί κάθε οργανισμό πως πρέπει να ξεκινήσει τις προετοιμασίες από τώρα

Πρόσφατα ανακάλυψαν ευπάθεια στο OpenSSL, της εφαρμογής που καθιστά δυνατή την χρήση του πρωτοκόλλου ασφαλείας TLS (από το Transport Layer Security) σε Linux, Unix, Windows και πολλά άλλα λειτουργικά συστήματα.

Το OpenSSL, το βασικότερο στοιχείο για ασφαλές διαδίκτυο, ανακοίνωσε την επιδιόρθωση μιας κρίσιμης σοβαρότητας ευπάθειας ασφαλείας.

 Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί, οι οργανισμοί καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση και να προετοιμαστούν για την επιδιόρθωση και ενημέρωση των συστημάτων την ερχόμενη Τρίτη, 1η Νοεμβρίου.

Επειδή το OpenSSL χρησιμοποιείται πάρα πολύ, το ενδεχόμενο εύρος αυτής της ευπάθειας είναι τεράστιο, εξ ου και η επείγουσα ανάγκη επιδιόρθωσης και ενημέρωσης των συστημάτων. Οι ερευνητές της Check Point παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της ιστορίας αυτής και θα ενημερώσουν για νέες προστασίες μόλις γίνουν διαθέσιμες οι όποιες λεπτομέρειες.

Ιστορικό

Σε μια επίσημη δήλωση την περασμένη Τρίτη, η ομάδα διαχείρισης του OpenSSL ανακοίνωσε την επικείμενη κυκλοφορία της επόμενης έκδοσής του, η οποία θα κυκλοφορήσει την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022 μεταξύ 1300-1700 UTC. Αυτή η έκδοση αναμένεται να περιλαμβάνει διόρθωση για μια ΚΡΙΣΙΜΗ ευπάθεια ασφαλείας.

Το OpenSSL ορίζει μια κρίσιμη ευπάθεια ως εξής:

“CRITICAL Severity. Αυτή επηρεάζει κοινές διαμορφώσεις, οι οποίες είναι επίσης πιθανό να είναι εκμεταλλεύσιμες…”.

Ενώ οι ακριβείς λεπτομέρειες της ευπάθειας είναι ακόμη άγνωστες σε αυτό το σημείο, καλούμε τους οργανισμούς να παραμείνουν σε εγρήγορση προς την έκδοση- και να διατηρούν τόσο τα συστήματά τους όσο και όλες τις προστασίες ενημερωμένες, μέχρι να αποκαλυφθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ποιες εκδόσεις του OpenSSL είναι ευάλωτες;

Οι εκδόσεις OpenSSL 3.0 και άνω είναι αυτές που αναφέρονται ως ευάλωτες. Η έκδοση 3.0.7 του OpenSSL αναμένεται να είναι η επόμενη έκδοση και θα πρέπει να περιλαμβάνει τη διόρθωση της κρίσιμης ευπάθειας.

Τι είναι το OpenSSL;

Το OpenSSL είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη βιβλιοθήκη κώδικα που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την ασφαλή επικοινωνία μέσω του διαδικτύου. Με απλά λόγια, κάθε φορά που περιηγούμαστε στο διαδίκτυο, ο ιστότοπος στον οποίο περιηγούμαστε ή η διαδικτυακή υπηρεσία στην οποία έχουμε πρόσβαση χρησιμοποιεί το OpenSSL σε πολύ βασικό επίπεδο.

Πράγμα που σημαίνει ότι την Τρίτη το πρωί θα πρέπει όλοι να είμαστε σε μεγάλη εγρήγορση για το τι θα κυκλοφορήσει η ομάδα του έργου OpenSSL. Αναμένεται να αγγίξει ευρείες πτυχές της κοινής μας χρήσης του διαδικτύου.

Ποιος μπορεί να είναι ο κίνδυνος;

Αν και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την 1η Νοεμβρίου για να μάθουμε λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς αφορά η ευπάθεια, μπορεί να περιλαμβάνει την αποκάλυψη πληροφοριών ιδιωτικών κλειδιών ή πληροφοριών χρηστών.

Σε κάθε περίπτωση, θα υπονομεύσει τα ίδια τα θεμέλια των κρυπτογραφημένων συνεδριών που όλοι απολαμβάνουμε με τόσες πολλές υπηρεσίες σήμερα. Καθώς είναι τόσο συχνό, αυτό μπορεί να σημαίνει ένα μαζικό γεγονός.

Τι μπορώ να κάνω μέχρι να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες;

Οι οργανισμοί θα πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να χρησιμοποιούν τις βέλτιστες πρακτικές της ασφάλειας, όπως η επιδιόρθωση και η ενημέρωση όλων των συστημάτων στο πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα και η προετοιμασία για την ενημέρωση των IPS μόλις αυτά γίνουν διαθέσιμα.

Συνιστούμε επίσης να κατανοήσουν με λεπτομέρειες πού χρησιμοποιείται το OpenSSL εντός του οργανισμού και αυτό μπορεί να γίνει με το Software Bill of Materials (SBOM), το οποίο παρέχει έναν λεπτομερή κατάλογο των συστατικών στοιχείων λογισμικού της εταιρείας.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η ιεράρχηση των κρίσιμων περιοχών και η προετοιμασία για το αναμενόμενο patch. Η ομάδα  της Check Point παρακολουθεί  στενά αυτή την ιστορία και θα αναφέρουμε την εξέλιξη μόλις γίνει διαθέσιμη

H τεχνολογική κοινότητα του διαδικτύου σε συναγερμό

Ο Lotem Finkelstein, Threat Intelligence and Research Area Director στην Check Point σχολίασε σχετικά:

Η πρόσφατη ανακοίνωση από το πρόγραμμα OpenSSL ότι η επερχόμενη έκδοση της 1ης Νοεμβρίου θα περιλάμβανε διόρθωση για μια κρίσιμη ευπάθεια, έθεσε την τεχνολογική κοινότητα του διαδικτύου σε συναγερμό. Η κρίσιμη ευπάθεια στο OpenSSL, έχει τη δυνατότητα να κλονίσει τα θεμέλια του κρυπτογραφημένου διαδικτύου και την ιδιωτικότητα όλων μας.

Πρόκειται πράγματι για μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Ενώ θα πρέπει να περιμένουμε και να διαβάσουμε τι έχει να μοιραστεί η ομάδα OpenSSL την Τρίτη, θα θέλαμε να παροτρύνουμε όλους τους οργανισμούς να βελτιώσουν την εποπτεία τους στις διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες ιστού που χρησιμοποιούν ή παρέχουν και στην έκδοση OpenSSL που εκτελούν.

Αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά την Τρίτη θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε εξοικειωμένοι με τα αδύνατα σημεία των συστημάτων μας και να δράσουμε για να αποτρέψουμε τις επερχόμενες επιθέσεις.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...