8.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

ΕΕΤΤ: Στο «στόχαστρο» οι τιμές της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας – ΕΕ

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Την σύγκριση τιμών της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα με αυτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέθεσε η ΕΕΤΤ στην εταιρεία IDATE DigiWorld, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για το σύνολο της αγοράς πριν προχωρήσει σε παρεμβάσεις.

Πρόκειται για επέκταση της αρχικής σύμβασης με την IDATE, η οποία κρίθηκε σκόπιμη ώστε η νέα προσέγγιση/μεθοδολογία που έχει προτείνει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της σύγκρισης των τιμών των σταθερών ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα επιτρέψει:

α) την αξιολόγηση των επιπέδων των τιμών λιανικής των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες και

β) την τεκμηρίωση μιας περισσότερο ρεαλιστικής προσέγγισης αποτίμησης των τιμών λιανικής των ευρυζωνικών υπηρεσιών σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθοδολογίες.

Η μελέτη που ήδη έχει συνταχθεί

Η εταιρεία έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για:

  • Υφιστάμενες μεθοδολογίες τιμολόγησης, όπου έγινε εκτίμηση των διαθέσιμων καλαθιών τιμών τηλεπικοινωνιών και των υφιστάμενων μεθοδολογιών από τον ΟΟΣΑ και την ΕΕ, με σκοπό να εξευρεθούν ταυτόχρονα τα σχετικά και παραπλανητικά στοιχεία αναφορικά με την ελληνική αγορά.
  • Νέα μεθοδολογία λαμβανομένων υπόψη των προσφορών με το πλησιέστερο σημείο τιμολόγησης στα νέα ορισθέντα καλάθια (Χαμηλό /Μεσαίο /Υψηλό) με σκοπό να εκπληρωθεί η ανάγκη που καθορίζεται από το καλάθι.

Το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 31/10/2021.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Δρ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, είχε επισημάνει μιλώντας στη Βουλή για τα αυξημένα παράπονα που κατατίθενται στον Συνήγορο του Καταναλωτή, ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πω ότι είμαι ευχαριστημένος από τα επίπεδα τιμών σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών. Δεν προσπαθώ να πω ότι είναι καλές οι τιμές» υποστήριξε. Τόνισε, ωστόσο, πως η Ελλάδα το 2019 βρισκόταν «στο μέσο όρο τιμών ή λίγο χαμηλότερα ως προς τις χαμηλότερες ταχύτητες σταθερής σύνδεσης (έως 30 mb/sec)».

Αξιολόγηση των τιμών τηλεφωνίας

Όπως τονίζεται στην απόφαση, «η ΕΕΤΤ ως Εθνική Ρυθμιστική Αρχή των αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών οφείλει να ασκεί τα ρυθμιστικά, εποπτικά και ελεγκτικά της καθήκοντα έχοντας υπόψη της το σύνολο των παραγόντων και στοιχείων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση του επιπέδου των τιμών τηλεφωνίας των παρεχόμενων στους χρήστες των σχετικών υπηρεσιών, ιδίως σταθερής τηλεφωνίας, περιλαμβανομένης της παροχής υπηρεσιών ευρυζωνικής σύνδεσης. Κατά συνέπεια, καθίσταται αναγκαία για την αποτελεσματική αφενός προστασία των χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα και αφετέρου άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων της ΕΕΤΤ κατά την κείμενη νομοθεσία η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, από ανεξάρτητο σύμβουλο διεθνούς φήμης και εγνωσμένου κύρους σε θέματα αποτίμησης του επιπέδου των εν λόγω λιανικών τιμών σταθερής τηλεφωνίας στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών».

Σημειώνεται ότι η ΕΕΤΤ προχώρησε τα 2020 σε μειώσεις στις τιμές χονδρικής στην σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις. Αυτή τη στιγμή η Επιτροπή έχει βάλει στο στόχαστρο τις τιμές των σταθερών συνδέσεων με στόχο να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών για αυξημένες ταχύτητες internet χωρίς αποκλίσεις από αυτές των άλλων χωρών της ΕΕ, βασισμένες σε νέα μεθοδολογία τιμολόγησης που έχει ήδη προτείνει η IDATE.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

H PMM και η Viva.gr συνεργάζονται για το Public Tickets

H Public-MediaMarkt συνεργάζεται αποκλειστικά με τη Viva.gr και εμπλουτίζει την υπηρεσία ticketing, δίνοντας στους λάτρεις του πολιτισμού αλλά και του αθλητισμού τη δυνατότητα ν’...

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer βασικός χορηγός της εκστρατείας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού «Sail for Pink»

To Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer (CDI) υποστήριξε φέτος το Άλμα Ζωής Νομού Θεσσαλονίκης και την ενέργεια “Sail for Pink” ως βασικός χορηγός (Pink...

Microsoft και ReGeneration ενώνουν δυνάμεις ξανά για το upskilling νέων σε ψηφιακές δεξιότητες

Το “The ReGeneration Initiative: Upskilling Greek Youth for the Digital Era powered by Microsoft” αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακού αλφαβητισμού και υλοποιείται υπό την...

Nissan Ambition 2030: ένα όραμα πέρα από την κινητικότητα

Με την ηλεκτροκίνηση να βρίσκεται στο επίκεντρο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της, η Nissan θα προσφέρει συναρπαστικά οχήματα και τεχνολογίες που ενδυναμώνουν την κινητικότητα των...

Η BEWISE υλοποιεί έργο digital transformation για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Με το βλέμμα στη διαρκή βελτίωση των υποδομών της, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέθεσε στη Bewise S.A. το έργο της αναβάθμισης των πληροφοριακών υποδομών της...