35 C
Athens
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Δυσπιστία των ασθενών για την τηλεϊατρική λόγω του ιατρικού απορρήτου

Περισσότεροι από 9 στους δέκα (ποσοστό 91%) ιατρικούς οργανισμούς έχουν ήδη εφαρμόσει δυνατότητες τηλεϊατρικής. Ωστόσο, οι ασθενείς είναι δύσπιστοι και επιφυλακτικοί με την ψηφιακή υγεία υπό τον φόβο απώλειας των προσωπικών δεδομένων τους.

Τα παγκόσμια γεγονότα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης το 2019-2020 έχουν αλλάξει την αντίληψη των ανθρώπων για τον κλάδο. Οι ιατρικοί οργανισμοί έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και σήμερα, το 56% των ιδρυμάτων υγειονομικής περίθαλψης σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις του σε λύσεις τηλεϊατρικής και εικονικής περίθαλψης. Μάλιστα, το 44% των φορέων υγειονομικής περίθαλψης ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τηλεϊατρική μετά την πανδημία. Ταυτόχρονα όμως, το 52% έχει βιώσει περιπτώσεις όπου ασθενείς αρνήθηκαν υπηρεσίες τηλεϊατρικής για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky, το 71% των ερωτηθέντων παγκοσμίως πιστεύει ότι οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής θα προσθέσουν τη μεγαλύτερη αξία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Οι επαγγελματίες σημειώνουν ότι η εξ αποστάσεως ιατρική είναι πρακτική και ελκυστική από πολλές απόψεις, με πλεονεκτήματα όπως η άμεση πρόσβαση, η περιορισμένη μετάδοση ασθενειών μεταξύ ασθενών και του προσωπικού και η δυνατότητα βοήθειας περισσότερων ανθρώπων σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Τα πλεονεκτήματα της τηλεϊατρικής

Αυτή η θετική προσέγγιση έχει απήχηση στην πραγματική ιατρική πρακτική. Σχεδόν οι μισοί οργανισμοί (42%) συμφωνούν ότι οι περισσότεροι ασθενείς τους ενδιαφέρονται περισσότερο για απομακρυσμένες συνεδρίες παρά για προσωπικές συνεδρίες λόγω της ευκολίας τους. Άλλα ελκυστικά χαρακτηριστικά τηλεϊατρικής για τους πελάτες είναι ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονομούν χρόνο, προσπάθεια και χρήματα και παρέχουν την ευκαιρία να συμβουλευτούν έναν πιο έμπειρο ειδικό.

Αυτά τα πλεονεκτήματα είχαν ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής να γίνονται όλο και πιο περιζήτητες από ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων. Σε αντίθεση με τα στερεότυπα ότι οι ηλικιωμένοι είναι λιγότερο διατεθειμένοι να εμπιστευτούν τις σύγχρονες τεχνολογίες, μόλις το 51% των παρόχων συμφωνεί ότι η πλειονότητα των ασθενών του οργανισμού τους που χρησιμοποιούν απομακρυσμένες μορφές είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Η πιο κοινή υπηρεσία που παρέχεται από οργανισμούς είναι η σύγχρονη τηλεϊατρική (51%), όπως η επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της βιντεοκλήσης ή της ψηφιακής συνομιλίας. Η δεύτερη πιο δημοφιλής υπηρεσία είναι η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών μέσω wearables (41%), ακολουθούμενη από την τεχνολογία ασύγχρονης τηλεϊατρικής (39%). Αυτή η μέθοδος συλλέγει και αποθηκεύει τα δεδομένα των ασθενών σε μια ασφαλή πλατφόρμα στο cloud για περαιτέρω χρήση από έναν θεράποντα επαγγελματία.

Αρνήθηκαν τη βιντεοκλήση…

Ωστόσο, το 74% των ερωτηθέντων αντιμετώπισε περιπτώσεις όπου ασθενείς αρνήθηκαν μια βιντεοκλήση με το ιατρικό προσωπικό, με το 52% να αναφέρει ότι οι άνθρωποι αρνήθηκαν τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής λόγω ανησυχιών για το ιατρικό απόρρητο ή τα δεδομένα. Άλλοι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν η γενική έλλειψη εμπιστοσύνης προς την τηλεϊατρική (33%), η απροθυμία εμφάνισης σε βίντεο (32%) και η απουσία σωστού εξοπλισμού (30%).

Δεν είναι μόνο οι ασθενείς που ανησυχούν για το ιατρικό απόρρητό τους: το 81% των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης δηλώνει ότι οι κλινικοί γιατροί στον οργανισμό τους έχουν εκφράσει ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών κατά τη διεξαγωγή συνεδριών εξ αποστάσεως και μόνο το 36% των ερωτηθέντων είναι πολύ βέβαιο ότι ο οργανισμός τους έχει απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

«Η εμπιστοσύνη ήταν πάντα σημαντική για τον τομέα της υγείας. Αλλά σήμερα, καθώς όλο και περισσότεροι ιατρικοί οργανισμοί βασίζονται στην τεχνολογία και τις ψηφιακές δυνατότητες για να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες τους, οι ασθενείς θέλουν επίσης να αισθάνονται σίγουροι για το απόρρητο των ιατρικών τους δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης στον κλάδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ικανότητα ενός παρόχου να εγγυάται την ασφάλεια των ευαίσθητων πληροφοριών που συλλέγει, μοιράζεται και αποθηκεύει… Οι κίνδυνοι από απόσταση ή κυβερνοασφάλεια δεν θα αποτελούν εμπόδιο και όλοι θα μπορούν να λάβουν ιατρική βοήθεια υψηλής ποιότητας», σχολιάζει η Evgeniya Naumova, Executive Vice President, Corporate Business, στην Kaspersky.

Ιατρικό απόρρητο

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η ασφάλεια της τηλεϊατρικής είναι ένα ζήτημα τόσο για τους παρόχους όσο και για τους καταναλωτές. Δεδομένου ότι το απόρρητο των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ασθενών θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για κάθε οργανισμό, οι ειδικοί της Kaspersky μοιράζονται τις ακόλουθες συστάσεις για να βοηθήσουν τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης να δημιουργήσουν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο:

  • Παρέχετε εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια σε εργαζόμενους που έχουν πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των ασθενών. Η εκπαίδευση θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις πιο βασικές πρακτικές, όπως τη σωστή χρήση κωδικού πρόσβασης, την ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την ανταλλαγή προσωπικών μηνυμάτων και την ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο.
  • Η αυξανόμενη δημοτικότητα των υπηρεσιών τηλεϊατρικής απαιτεί εκτεταμένη χρήση υπολογιστικών συσκευών και πληροφορικής γενικότερα. Οι λύσεις ασφαλείας διασφαλίζουν τον έλεγχο της πολύπλοκης υποδομής πληροφορικής και διασφαλίζουν ότι όλες οι εταιρικές συσκευές που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της εταιρείας προστατεύονται.
  • Μην παραβλέπετε την προστασία του ιατρικού εξοπλισμού που βασίζεται σε ενσωματωμένα συστήματα. Αυτά τα συστήματα έχουν συνήθως χαμηλή λειτουργική ικανότητα και μπορούν να εκτελέσουν μόνο μια πολύ συγκεκριμένη εργασία. Οι λύσεις ασφαλείας για ενσωματωμένα συστήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις πιο πρόσφατες απειλές και να είναι συμβατές με υλικό χαμηλού επιπέδου.
  • Χρησιμοποιήστε ένα τείχος προστασίας που χρησιμεύει ως εμπόδιο σε εξωτερικές απειλές. Αυτό θα προστατεύσει τους web servers σας από διαφορετικά είδη κακόβουλου λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων ιών, ransomware και Trojans.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο πόλεμος «σκοτώνει» τα smartphones σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη  

 της Νατάσας Φραγκούλη Σε ισχυρή περιδίνηση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά smartphones, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 8,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Εν...

Προσοχή: Τρεις συμβουλές για να μην πέσετε θύμα κυβερνοεπίθεσης εσείς και οι αγαπημένοι σας

Θα μπορούσαν τα λάθη σας στην κυβερνοασφάλεια να θέσουν σε κίνδυνο τους αγαπημένους σας; Η απάντηση είναι ναι. Τα λάθη που κάνουμε στους προσωπικούς μας...

ΕΕΤΤ: Γιατί δεν μπαίνουν νέοι παίκτες στα ελληνικά telecoms…

Δύσκολο να εισέλθει νέος παίκτης στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περισσότερες αποχωρήσεις παρά... ντεμπούτα. Εξαίρεση τον τελευταίο χρόνο αποτελεί η...

Έρχονται τα big data στο ελληνικό δημόσιο

Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να συγκεντρώσει, μελετήσει και εντέλει αξιοποίησει τον ασύλληπτα μεγάλο όγκο δεδομένων του το ελληνικό δημόσιο και να μπει...

ΥΠΑ: Νέες αποθήκες καυσίμων στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης, πιστοποίησης και εγκατάστασης των αποθηκών, δεξαμενών, παροχής αεροπορικού καυσίμου τύπου JET A1 στον Κρατικό...