DHL: Το brand που λατρεύουν να μιμούνται οι χάκερς

- Advertisement -

Η DHL έγινε το Δ΄τρίμηνο του 2021 το πιο δημοφιλές εμπορικό σήμα, το οποίο αντιγράφουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, δίνοντας τέλος στη μακροχρόνια «κυριαρχία» της Microsoft, ως το εμπορικό σήμα που μιμείται συχνότερα το ψηφιακό έγκλημα. Με την έλευση της εορταστικής περιόδου και την αύξηση των αποστολών δεμάτων, η DHL έγινε το Δ’ τρίμηνο του 2021 το brand, που μιμήθηκαν κυρίως οι χάκερς στην προσπάθειά τους να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Το 23% όλων των προσπαθειών phishing το Δ’ τρίμηνο του 2021 σχετιζόταν με την DHL, από μόλις το 9% κατά το Γ’ τρίμηνο. Στο μεταξύ, η Microsoft, η οποία για άλλη μια φορά είχε την πρώτη θέση στην κατάταξη το Γ’ τρίμηνο, αντιπροσωπεύοντας το 29% όλων των προσπαθειών phishing, έπεσε στο 20% των επιθέσεων το Δ’ τρίμηνο.

Στο μεταξύ, η FedEx έκανε την εμφάνιση της στην πρώτη δεκάδα της λίστας το Δ’ τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με την έκθεση «2021 Q4 Brand Phishing Report» της Check Point Research (CPR), Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγιώνουν τη θέση τους μεταξύ των τριών κορυφαίων τομέων προς μίμηση σε απόπειρες phishing.

WhatsApp και LinkedIn κατατάσσονται υψηλότερα στη λίστα με τα 10 πιο συχνά μιμούμενα εμπορικά σήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω έκθεσης, που παρουσιάζει τα brands που μιμούνται συχνότερα οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Τα αγαπημένα brands των χάκερς

Τα εμπορικά σήματα, βάσει της συνολική τους εμφάνισης σε απόπειρες phishing, για το Δ’ τρίμηνο του 2021 ήταν: η DHL (σχετίζεται με το 23% όλων των επιθέσεων brand phishing παγκοσμίως), η Microsoft (20%), το WhatsApp (11%), η Google (10%), το LinkedIn (8%), η Amazon (4%), η FedEx (3%), το Roblox (3%), το Paypal (2%) και η Apple (2%).

“Για πρώτη φορά, η DHL κατέλαβε την πρώτη θέση το τέταρτο τρίμηνο, αντικαθιστώντας τη Microsoft ως το εμπορικό σήμα που είναι πιο πιθανό να γίνει στόχος κυβερνοεγκληματιών σε απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, καθώς οι δράστες προσπαθούν να επωφεληθούν από τους ευάλωτους διαδικτυακούς καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πιο εμπορικής περιόδου του έτους”, αναφέρει η σχετική έκθεση.

 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η έκθεση ενισχύει επίσης μια αναδυόμενη από το τρίτο τρίμηνο τάση, που αφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία φαίνεται να εδραιώνουν τη θέση τους μεταξύ των τριών κορυφαίων τομέων προς μίμηση σε απόπειρες phishing. Ενώ το Facebook έπεσε από την πρώτη δεκάδα, το WhatsApp μετακινήθηκε από την 6η θέση στην 3η, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 11% όλων των προσπαθειών phishing.

Επίσης, το LinkedIn έχει μετακινηθεί από την 8η θέση στην 5η, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 8% όλων των επιθέσεων που σχετίζονται με το phishing.

Τι είναι το brand phishing

Σε μια επίθεση ηλεκτρονικού “brand phishing“, οι εγκληματίες προσπαθούν να μιμηθούν τον επίσημο ιστότοπο μιας γνωστής μάρκας, χρησιμοποιώντας παρόμοιο όνομα τομέα ή διεύθυνση URL και σχεδιασμό ιστοσελίδας με τον γνήσιο ιστότοπο. Ο σύνδεσμος προς τον ψεύτικο ιστότοπο μπορεί να αποσταλεί σε στοχευμένα άτομα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματος κειμένου.

Ο χρήστης μπορεί να ανακατευθυνθεί κατά τη διάρκεια της περιήγησης στον ιστό ή μπορεί να ενεργοποιηθεί από μια δόλια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Ο ψεύτικος ιστότοπος περιέχει συχνά μια φόρμα που αποσκοπεί στην κλοπή των διαπιστευτηρίων των χρηστών, των στοιχείων πληρωμής ή άλλων προσωπικών πληροφοριών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Ασφάλεια σιδηροδρόμων: Ολοκληρώθηκε η διερευνητική αποστολή του ΕΚ στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε για...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Amazon Web Services: Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα αυξάνεται με τον τέταρτο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες...

Vodafone Ελλάδας: Επιταχύνει την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς

Την εξέλιξη των επενδύσεων της Vodafone Ελλάδας σε τηλεπικοινωνιακές...

VPN στο router: 9 λόγοι για να προστατεύσετε ολόκληρο το οικιακό σας δίκτυο

Οι περισσότεροι χρήστες που χρησιμοποιούν VPN το εγκαθιστούν στον...

Απλά Ψηφιακά 222: Οι καινοτομίες της nvisionist και η “μάχη” για το FTTH και τα data centers

Για την πορεία της nvisionist και τα επόμενα βήματα...

Agentic Commerce: Στα 120 δισ. οι συναλλαγές μέσω AI agents έως το 2031

Στα 120 δισ. ετησίως αναμένεται να εκτοξευθούν έως το...