11.6 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Δεν τραβάνε τα PCs: Πτώσης συνέχεια στις πωλήσεις το γ’ τρίμηνο του έτους

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Πιέσεις συνεχίζει να δέχεται η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την αγορά να παρεμένει μεν πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, αλλά τις πωλήσεις να κινούνται διαρκώς καθοδικά, υπό το βάρος της γεωπολιτικής αστάθειας και της οικονομικής αβεβαιότητας που αυτή δημιουργεί.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, διεθνώς, κινήθηκαν (τεμαχιακά) στην περιοχή των 74,3 εκατ. συσκευών (Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker, IDC). Η επίδοση αυτή συνιστά σαφή υποχώρηση σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με την πτώση να είναι της τάξης του 15%.

Σύμφωνα με σχετικό report της International Data Corporation (IDC), οι όγκοι των πωλήσεων παραμένουν πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, όταν οι πωλήσεις οδηγούνταν, σε μεγάλο βαθμό, από τις ανανεώσεις συσκευών για επαγγελματική χρήση λόγω του επικείμενου τέλους υποστήριξης στα Windows 7.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Canalys, σε χθεσινό της report τοποθετεί την πτώση στις πωλήσεις υπολογιστών στο 18% και τον όγκο τους στη διάρκεια του 3ου τριμήνου στα 69,4 εκατ. μονάδες. Οι αποστολές φορητών υπολογιστών, σύμφωνα με την Canalys, υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση κατά 19% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 54,7 εκατ. συσκευές.

Οι δε πωλήσεις επιτραπέζιων υπολογιστών αποδείχθηκαν πιο εύρωστες λόγω της μικρότερης εξάρτησης από τις καταναλωτικές δαπάνες, με πτώση 11% από έτος σε έτος, που σε απόλυτα μεγέθη μεταφράζεται σε 14,7 εκατ. μονάδες.

Οι κορυφαίοι παίκτες

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της IDC, η Lenovo με πωλήσεις 16,880 εκατ. συσκευών και μερίδιο αγοράς 22,7% ήταν ο ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το 3ο τρίμηνο του 2022. Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρέθηκε η HP Inc., η οποία διέθεσε τη διεθνή αγορά 12,706 εκατ. ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επίδοση που της εξασφάλισες μερίδιο 17,1%.

Την τρίτη θέση της λίστας με τους κορυφαίους παίκτες της αγοράς υπολογιστών για το εξεταζόμενο διάστημα κατέλαβε η Dell Technologies με πωλήσεις 11,963 εκατ. συσκευών και μερίδιο αγοράς 16,1%. Από την πλευρά της η Apple πέτυχε πωλήσεις 10,060 εκατ. συσκευών με το μερίδιο αγοράς της να φτάνει στο 13,5% και την αμερικανική εταιρεία να κατατάσσεται 4η στην παγκόσμια αγορά από πλευράς όγκου πωλήσεων.

Η ASUS ήταν ο 5ος πιο ισχυρός κατασκευαστής, σε επίπεδο πωλήσεων 3ου τριμήνου, με πωλήσεις 5,540 εκατ. ηλεκτρονικών υπολογιστών και μερίδιο 7,5%.

Από τα στοιχεία της IDC προκύπτει ότι οι 4 από τους 5 κορυφαίους παίκτες της αγοράς των υπολογιστών έκλεισαν το 3ο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης με μειωμένες πωλήσεις, με την Apple να αποτελεί τη μόνη εξαίρεση στα αρνητικά πρόσημα: Lenovo -16,1%, HP -27,8%, Dell -21,2% και ASUS -7,8%, ενώ το πρόσημο για την Apple ήταν θετικό κατά 40,2%.

Θέμα τιμής 

Εκτός από τον όγκο των πωλήσεων η IDC παραθέτει στοιχεία και για τη μέση τιμή πώλησης (average selling prices -ASP) των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην παγκόσμια αγορά το εν λόγω τρίμηνο.

Σύμφωνα με την εταιρεία οι ASPs αυξήθηκαν σε διάστημα πέντε συνεχόμενων τριμήνων, για να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 910 $ το 1ο τρίμηνο του 2022, στην υψηλότερη επίδοση από το 2004. Ωστόσο, το 2ο τρίμηνο του έτους η μέση τιμή πώλησης, σύμφωνα με την εταιρεία, υποχώρηση.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο Απρίλιος καθηλώνει στα Novacinema με τις μεγάλες πρεμιέρες

Ο Απρίλιος έρχεται συναρπαστικός, Οσκαρικός, καθηλωτικός και άκρα παιδικός εν όψει Πάσχα στο σαλόνι ή όπου και αν βρίσκονται οι σινεφίλ συνδρομητές των Novacinema...

SKY express: Εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό της πρόγραμμα σε εσωτερικό και εξωτερικού 

Η SKY express εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό πτητικό της πρόγραμμα με απευθείας πτήσεις σε 12 χώρες, 29 προορισμούς του εξωτερικού, ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας για...

Το TikTok Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας της Eurovision 2023

το TikTok ανακοινώνει ότι έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ως ο Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για δεύτερη...

BOX NOW: 400.000 παραδόσεις, 200.000 πελάτες και συνεργασία με περισσότερα από 600 eshops

Στο επίκεντρο οι ανάγκες του πελάτη, με περισσότερους από 200.000 να την έχουν εμπιστευτεί Με τεχνολογία αιχμής και με τις σύγχρονες ανάγκες του πελάτη στο...

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις από την ΕΕΤΤ για το ραδιοφάσμα

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις έχει βγάλει στον αέρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με το ραδιοφάσμα. Η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού...