28.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Cosmote Chronos: Η τεχνητή νοημοσύνη και το 5G «ζωντανεύουν» την ιστορία – Μια παγκόσμια καινοτομία

 • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Μια παγκόσμια καινοτομία που ανοίγει νέους δρόμους στον ΟΤΕ αποτελεί το Cosmote Chronos, μια εφαρμογή  που «ζωντανεύει» την Ακρόπολη στην εποχή της ακμής της, στο κινητό ή το tablet με τις δυνατότητες του 5G και μέσω τεχνητής νοημοσύνης .

Αν και αποτελεί χορηγία, η εφαρμογή μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας δραστηριότητας για τον Όμιλο ΟΤΕ, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί σε άλλα παγκόσμια μνημεία, με την Ελλάδα και τον Οργανισμό να μπαίνουν στο παγκόσμιο κάδρο των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Το Cosmote Chronos ενώνει τις τεχνολογίες AR, VR και AI με τις δυνατότητες του δικτύου 5G, ώστε η εξερεύνηση του αρχαιολογικού χώρου και η εκμάθηση της ιστορίας να γίνεται παιχνίδι.

Η εφαρμογή φέρνει στην οθόνη των κινητών συσκευών επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις επιλεγμένων μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών, όπως ήταν στην κλασική αρχαιότητα και στα ρωμαϊκά χρόνια, με ιστορικές πληροφορίες που επικοινωνεί η ψηφιακή βοηθός «Κλειώ», είτε με αυτόματη ξενάγηση, είτε μέσα από διάλογο σε πραγματικό χρόνο.

Μέσα από την εφαρμογή μπορούμε να θαυμάσουμε τον Παρθενώνα, το Ηρώδειο, τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, όπως φαίνεται από τον 2ο όροφο του μουσείου της Ακρόπολης και συγκεκριμένα εκθέματα από τον 3ο όροφο του Μουσείου. Επίσης, μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά σε τρισδιάσταση αναπαράσταση με αρχαιολογική επιμέλεια μνημεία που σήμερα δεν σώζονται: το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και τη Χαλκοθήκη.

Η εφαρμογή έχει δύο τρόπους λειτουργίας. Μία λειτουργία πάνω στο Βράχο της Ακρόπολης και στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο χρήστης μπορεί να δει της ψηφιακές αναπαραστάσεις να «συμπληρώνουν» τα μνημεία και να τα θαυμάσει, όπως ήταν στην εποχή της ακμής τους. Και μία λειτουργία με την οποία ο χρήστης μπορεί να θαυμάζει τις ψηφιακές αναπαραστάσεις από την άνεση του σπιτιού του στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Διαθέσιμη σε δύο γλώσσες

Είναι διαθέσιμη σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, και είναι διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζόνται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.

Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι διαθέσιμη μέσα από τα App store & Google Play στις περισσότερες κινητές συσκευές Android & iOS που είναι κατασκευασμένες από το 2018 και μετά και προσφέρεται δωρεάν σε όλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η εφαρμογή Cosmote Chronos είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Cosmote, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας.

Συνεργασία ομάδας ειδικών

Για την υλοποίησή της συνεργάστηκε μια ομάδα ειδικών που επιμελήθηκε:

 • Το Αρχαιολογικό & Ιστορικό περιεχόμενο
 • Την Τεχνική Υλοποίηση Εφαρμογής εφαρμόζοντας τις τεχνολογίες AR & VR καθώς και τις τεχνολογίες δικτύου 5G
 • Την παραγωγή 3D μοντέλων αναπαραστάσεων μνημείων, avatar και μουσικής
 • Την ανάπτυξη του AIconversationalBot
 • Το σχεδιασμό του User Interface και της Εμπειρίας Πελάτη (UI/UX)

Προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες

Artificial Intelligence (ΑΙ)

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο διάλογος, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Καθιστά τις μηχανές ικανές να «κατανοούν» το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα αποτελεσματικά και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Μια από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης είναι οι ψηφιακοί βοηθοί ή avatars με τους οποίους ο χρήστης μπορεί να επικοινωνήσει σαν να επικοινωνούσε με αληθινό άνθρωπο. Αυτή τη στιγμή η τεχνολογία και οι περισσότερες πλατφόρμες AI βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο και οι developers ανά τον κόσμο ακόμα μαθαίνουν και εξερευνούν τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της. Για το λόγο αυτό η τεχνολογία ΑΙ θεωρείται μια τεχνολογία υπό ανάπτυξη. Για παράδειγμα, η διάδραση με έναν ψηφιακό βοηθό βελτιώνεται συνεχώς χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει στο επίπεδο ενός ανθρώπινου διαλόγου.

Ψηφιακή Βοηθός «Κλειώ» με τεχνητή νοημοσύνη

Η εφαρμογή Cosmote Chronos αξιοποιεί για πρώτη φορά στο χώρο του πολιτισμού τις τελευταίες τεχνολογίες Augmented Reality μαζί με real time conversational Bot σε μορφή Avatar (powered by ΑΙ), με υψηλής ποιότητας γραφικά για κινητές συσκευές και real time διαδραστικότητα μόνο μέσα από το δίκτυο 5G. Ο συνδυασμός AR, με φωνητική συνομιλία με bot (AI) και η ανάπτυξη πρωτότυπου κώδικα με χρήση πλατφόρμας δημιουργίας games για κινητές συσκευές αποτελεί καινοτομία της εφαρμογής.

Η ψηφιακή βοηθός «Κλειώ», λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να απαντά real time σε ερωτήματα των χρηστών σχετικά με τα μνημεία. Κατανοεί δηλαδή τις ερωτήσεις που κάνουμε προφορικά ή γραπτά και δίνει άμεσα απαντήσεις. Για την υλοποίηση έχει επιλεχθεί ειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία εκπαιδεύεται διαρκώς και προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία ως προς την τεκμηριωμένη επιστημονική πληροφόρηση. Χάρη στην υπερυψηλή ταχύτητα δικτύου κινητής 5G και την πρωτοπορία στο πεδίο τεχνητής νοημοσύνης, επιτυγχάνεται διάδραση σε πραγματικό χρόνο και διάλογος με την ψηφιακή βοηθό, είτε ατομικά είτε σε ομάδα μέχρι 5 ατόμων. Η ψηφιακή βοηθός «Κλειώ» μιλά για τα μνημεία σε 2 γλώσσες (Ελληνικά & Αγγλικά). Η «Κλειώ» έχει αρχικά εκπαιδευτεί  για να έχει τη δυνατότητα να απαντήσει σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις  σε κάθε γλώσσα με επιστημονικά τεκμηριωμένο και αξιόπιστο περιεχόμενο και τελειοποιείται καθημερινά ανάλογα με τη χρήση.

Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη μόνο όταν η κινητή συσκευή συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί γρήγορη ταχύτητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης. Όταν η κινητή συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση.

Augmented Reality (Επαυξημένη Πραγματικότητα)

H επαυξημένη πραγματικότητα (AR) προσθέτει επιπλέον ψηφιακό περιεχόμενο σε ό,τι βλέπουμε γύρω μας στον πραγματικό κόσμο. Με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζει με χρήσιμες πληροφορίες τον πραγματικό κόσμο και μας δίνει την δυνατότητα να περπατήσουμε γύρω και μέσα από το ψηφιακό περιεχόμενο σα να ήταν πραγματικά στο χώρο μας. Στην εφαρμογή αυτή η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας κάνει δυνατή την εμφάνιση των μνημείων στο χώρο που βρισκόμαστε ή πάνω στα ερείπια στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Virtual Reality (Εικονική Πραγματικότητα)

Η εικονική πραγματικότητα (VR) είναι η προσομοίωση ενός περιβάλλοντος μέσω τεχνικών μέσων. Για παράδειγμα, στην εφαρμογή μπορούμε να περιηγηθούμε μέσα στα μνημεία.

Με την τελευταία τεχνολογία της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας η εφαρμογή Cosmote Chronos, προσφέρει:

 • Υψηλό επίπεδο ποιότητας και λεπτομέρειας των τρισδιάστατων γραφικών με φωτορεαλισμό, ο οποίος αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής. Ο φωτορεαλισμός αναφέρεται στις σκιές και στο φως που πέφτει πάνω στα εικονικά ψηφιακά μνημεία αντανακλώντας τις συνθήκες του περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο.
 • Βιωματική εμπειρία για τον χρήστη. Όταν κάποιος θα βρίσκεται πχ στον Παρθενώνα θα βλέπει την αναπαράσταση του ναού, όπως ακριβώς ήταν τον 5ο αιώνα.
 • Δυνατότητα περιήγησης μέσα στον ψηφιακό κόσμο της εφαρμογής. Ο χρήστης μπορεί να περπατά στο χώρο του μνημείου, όπως εκείνο ήταν στην αρχαιότητα.

Με ειδικά λογισμικά, οι 3D artists της ομάδας δημιούργησαν τα τρισδιάστατα μοντέλα των αρχικά δισδιάστατων μορφών. Οι ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων έχουν δημιουργηθεί με ειδικές μεθόδους υλοποίησης, ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο ρεαλιστικό αποτέλεσμα για κινητές συσκευές που εκ των πραγμάτων διαθέτουν περιορισμένη επεξεργαστική ικανότητα και μνήμη.

Καινοτομίες της εφαρμογής με μια ματιά

 1. Για πρώτη φορά αξιοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού οι τελευταίες τεχνολογίες Augmented Reality μαζί με real time conversational Bot σε μορφή Avatar το οποίο λειτουργεί με Artificial Intelligence.
 2. Η επίτευξη διαλειτουργικότητας πλατφόρμας ανάπτυξης εφαρμογών Gaming (AR/VR) με πλατφόρμα υπηρεσιών AI αποτελεί καινοτομία, καθώς δυο διαφορετικές πλατφόρμες, μιας ασύγχρονης και μιας σύγχρονης επικοινωνίας συνδέθηκαν με την ανάπτυξη ειδικού κώδικα.
 3. Για πρώτη φορά ψηφιακή εφαρμογή με θέμα τον πολιτισμό έχει περιεχόμενο επιστημονικά τεκμηριωμένο και την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)
 4. Ακριβής εναπόθεση των ψηφιακών μοντέλων πάνω στα πραγματικά μνημεία με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, με την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων μοντελοποίησης.
 5. Υψηλό επίπεδο φωτορεαλιστικότητας ανάλογα με την εποχή του χρόνου και της μετεωρολογικές συνθήκες του περιβάλλοντος σε πραγματικό χρόνο.
 6. Αυτόματη αναγνώριση είδους δικτύου σύνδεσης (5G ή 4G/WiFi) και προσαρμογή της εφαρμογής.
 7. Ανάπτυξη 3D μοντέλων για βέλτιστη λειτουργία στην πλειονότητα των κινητών συσκευών.
 8. Μικρό μέγεθος εφαρμογής σε σχέση με τον όγκο των γραφικών.
 9. Εξοικονόμηση μπαταρίας της συσκευής

Δίκτυο κινητής 5G

Η 5η γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας είναι η ταχύτερη και πιο αξιόπιστη τεχνολογία κινητής που έχουμε γνωρίσει, αφού υποστηρίζει πολύ υψηλές ταχύτητες δεδομένων, σημαντικά αυξημένη χωρητικότητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης. Η πρόσβαση στο δίκτυο 5G γίνεται με μια συσκευή, η οποία είναι συμβατή με τη δικτυακή υποδομή 5G, σε σημεία όπου υπάρχει κάλυψη.

Η Cosmote εξελίσσει και επεκτείνει διαρκώς το δίκτυο κινητής 5G. Το δίκτυο Cosmote 5G έχει αναδειχτεί από την Ookla ως το γρηγορότερο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα για 6η συνεχόμενη χρονιά. Σήμερα το δίκτυο Cosmote 5G ξεπερνά το 80% της πανελλήνιας πληθυσμιακής κάλυψης. Ειδικά στην Αθήνα η κάλυψη είναι στο 97% και στη Θεσσαλονίκη στο 90%. Ο στόχος είναι στο τέλος του 2023 η πανελλαδική κάλυψη να φτάσει στο 90%.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....