3 C
Athens
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Cloud και τεχνητή νοημοσύνη: Επενδυτικές προτεραιότητες για τις ελληνικές εταιρείες

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Ψηφιακή διάσταση δίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην επενδυτική τους ατζέντα για την επόμενη τριετία. Τουλάχιστον το 60% των εταιρειών στην Ελλάδα θα διαθέσει πάνω από το ήμισυ του επενδυτικού του προϋπολογισμού σε δράσεις για την ψηφιακή του ενδυνάμωση.

Τα cloud services (26%), οι εφαρμογές διοικητικής υποστήριξης (23%) και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης και data analytics (19%) είναι οι τρεις πιο δημοφιλείς τεχνολογίες αιχμής, στις οποίες σκοπεύει να επενδύσει η επιχειρηματική κοινότητα μέσα στην επόμενη τριετία. Το Internet of Things (12%), οι εφαρμογές γραφείου (11%) και οι εφαρμογές e-commerce (8%) θα συγκεντρώσουν, επίσης, το επενδυτικό ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων την επόμενη τριετία.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις σκοπεύουν να επιμείνουν ψηφιακά και για τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας, ελέω πανδημίας, επικέντρωσαν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον και πάλι στην ψηφιοποίηση. Και αυτό γιατί ακόμη και σήμερα, μόλις το 41% θεωρεί ότι ο βαθμός της ψηφιακής του ωριμότητας είναι «ικανοποιητικός».

Αν και δηλώνουν αποφασισμένες να επενδύσουν ψηφιακά και τα επόμενα χρόνια, ο δρόμος προς ένα πιο ψηφιακό μέλλον δεν είναι ανθόσπαρτος. Οι ίδιες οι εταιρείες θεωρούν ότι η κυβερνοασφάλεια (23%) και η έλλειψη γνώσεων και δεξιοτήτων (30%) είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που χρειάζεται να υπερκεραστούν.

Ελλείψεις προσωπικού 

Ειδικά η έλλειψη εξειδικευμένου στην τεχνολογία εργατικού δυναμικού αποτελεί μια παράμετρο ικανή να δυναμιτίσει την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί την έλλειψη εξειδικευμένων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ως τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, τουλάχιστον 6 στις 10 επιχειρήσεις (το 67%) αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εξεύρεση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Οι εξειδικευμένες δεξιότητες, που αναζητούν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις και που δυσκολεύονται να τις εντοπίσουν στην αγορά εργασίες, αφορούν κυρίως την Πληροφορική (ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, προγραμματιστές) και την Τεχνολογία (cloud, artificial intelligence, Internet of Things).

Ζητούμενο η καινοτομία

Οι επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία έχουν επίσης κομβικό ρόλο στην επενδυτική ατζέντα των ελληνικών επιχειρήσεων για τα επόμενα χρόνια. Περίπου 1 στις 2 εταιρείες στην Ελλάδα σκοπεύει να διοχετεύσει έως και το 50% των επενδυτικών της κεφαλαίων στην έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών εντός της επόμενης τριετίας.

Μάλιστα, περίπου το 85% των επιχειρήσεων ενδιαφέρονται να αναπτύξουν συνεργατικά projects με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, με γνώμονα την υιοθέτηση της καινοτομίας εντός της επιχείρησης.

Με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Με δεδομένες τις αυξημένες ψηφιακές ανάγκες των ελληνικών εταιρειών, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η επιχειρηματική κοινότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Deloitte για την αντίληψη των ελληνικών εταιρειών επί του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0, περισσότερες από 9 στις 10 θεωρούν το πρόγραμμα στρατηγικό και απαραίτητο μέσο για τη στήριξη των πολιτικών ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, θεωρούν ότι η ψηφιοποίηση και η καινοτομία (23%), η Έρευνα και Ανάπτυξη (19%), το Περιβάλλον και η Βιωσιμότητα  (17%) και οι Υποδομές (16%) αναμένεται να διαδραματίσουν τον σημαντικότερο ρόλο στην ανάκαμψη αυτή.

Αντίστοιχα, η γραφειοκρατία/καθυστέρηση διαδικασιών (32%), η καθυστέρηση/αδυναμία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων (32%) και η απορροφητικότητα (24%), αναδείχθηκαν ως οι σημαντικότερες προκλήσεις που οφείλουν να υπερκεραστούν με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Τα Public λανσάρουν refurbished smartphones & laptops

Τα Public φέρνουν αποκλειστικά τις refurbished συσκευές “second go” που ξαναφτιάχτηκαν με αγάπη από τεχνικούς των iRepair Τα Public πρωτοπορούν προσθέτοντας μια νέα “Green” επιλογή...

Επαναληπτική ημερομηνία διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων υποψηφίων ελεγκτών ελαφρών και βαρέων οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων  Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθούν επαναληπτικές θεωρητικές γραπτές εξετάσεις των υποψήφιων ελεγκτών οχημάτων Δημοσίων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, με...

LG: Τα soundbars  είναι ο απόλυτος σύμμαχος για κινηματογραφικό ήχο στο σπίτι

Με αναβαθμισμένες τεχνολογίες προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία καθαρού ήχου surround Εάν σας αρέσει να περνάτε ποιοτικό χρόνο στο σπίτι και να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας προγράμματα,...

Dell Technologies: H εξέλιξη του Concept Luna δείχνει το δρόμο για το βιώσιμο PC του μέλλοντος

Φανταστείτε ένα μέλλον όπου δεν θα πετάμε τις μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές που πλέον δεν χρειαζόμαστε. Αντίθετα, μεμονωμένα εξαρτήματα θα συλλέγονται για να χρησιμοποιηθούν για...

Ψηφιοποιούνται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τι αλλάζει με το έργο των 48 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Τάξη στο γενικό αρχείο του Κράτους θα βάλει ένα σημαντικό έργο που προκήρυξε η Κοινωνία της πληροφορίας με βασικό στόχο...