36 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Η ηλεκτροκίνηση ανοίγει το δρόμο για τρένα υψηλών ταχυτήτων

  • Της Μαρίας Μόσχου

Την χρήση υπερταχειών τρένων στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αθήνα 0 θεσσαλονίκη.

Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019  παραδόθηκε σε χρήση και το τελευταίο τμήμα της νέας γραμμής μεταξύ Λιανοκλαδίου- Δομοκού. Πρόκειται για το τμήμα από τον σιδηροδρομικό σταθμό Αγγείες μέχρι το Δομοκό, που περιλαμβάνει και μια σιδηροδρομική γέφυρα τη λεγόμενη ΣΓ26 στην περιοχή της Εκκάρας Δομοκού. Πρόκειται για μια νέα τοξωτή μεταλλική και σεισμικά μονωμένη σιδηροδρομική γέφυρα, που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου τα τρία τελευταία χρόνια.

Η ολοκλήρωση της γραμμής δίνει τη δυνατότητα χρήσης νέων ηλεκτροκινούμενων συρμών υψηλών ταχυτήτων είτε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είτε από άλλο φορέα που θα συσταθεί με τη συμμετοχή και του Δημοσίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης στις αρχές του μήνα είχε δώσει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιθώριο τριών εβδομάδων για να φέρει σύγχρονα τρένα στην χώρα μας.

Ειδικότερα είχε τονίσει ότι μέσα στον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην δρομολόγηση γρήγορων τρένων είτε με νέο δημόσιο φορέα είτε σε συνεργασία με κάποια άλλη ιδιωτική εταιρεία.

Η «διαμάχη» μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ξεσπάσει από το φθινόπωρο και μετά την αποχώρηση του «Ασημένιου Βέλους» της ιταλικής Ferrovie που ενώ ήρθε στην χώρα μας και δαπανήθηκαν πάνω από 60.000 ευρώ για την αναβάθμιση του,  παρουσιάστηκε στην Διεθνή Ένθεση Θεσσαλονίκης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και λίγες ημέρες μετά επέστρεψε στην Ιταλία.

Μετά από έντονη κριτική  από την αντιπολίτευση αλλά και όλα τα κόμματα η κυβέρνηση εξήγγειλε την πρόθεσή της να εκτελεί η ίδια δρομολόγια με υπερταχεία τρένα μέσω νέου φορέα αν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν κρατήσει τη δέσμευσή που είχε δώσει αμέσως μετά την εξαγορά της από τους Ιταλούς.

Τα 52 χιλιόμετρα που είναι η απόσταση από το Λιανοκλάδι μέχρι το Δομοκό ήταν ένα κρίσιμο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής με μεγάλες καθυστερήσεις. Με την παράδοση αυτού του τμήματος ολοκληρώνεται συνολικά το έργο Τιθορέα- Λιανοκλάδι- Δομοκός συνολικού μήκους 106 χιλιόμετρα.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου από το συγκεκριμένο σημείο θα διέρχονται τρένα με ντιζελομηχανές, οπότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές και μπουν σε χρήση τα ηλεκτροκινούμενα τρένα, που θα δώσει τη δυνατότητα ο χρόνος της διαδρομής Αθήνα-Θεσσαλονίκη να μειωθεί σε λιγότερο από 3,5 ώρες. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τηλεδιοίκηση και η εγκατάσταση των νέων συστημάτων σηματοδότησης, έτσι όπως προβλέπεται στο διευρωπαϊκό δίκτυο, μέσω των οποίων θα αυξηθεί η ασφάλεια της κυκλοφορίας.

Δήλωση γενικού γραμματέα του Υπουργείου

«Η παράδοση σε κυκλοφορία του συνόλου της νέας γραμμής αποτελεί μία  ιστορική στιγμή για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο, ο οποίος, 150  χρόνια μετά την ίδρυση του ΟΣΕ  μπαίνει ξανά με δυναμικό τρόπο στο δρόμο της ανάπτυξης, αφήνοντας οριστικά πίσω του τον μαρασμό, την αναβλητικότητα και την απαξίωση δεκαετιών. Μέσα στον επόμενο μήνα το σύνολο της Γραμμής θα είναι και ηλεκτροκινούμενο, προκειμένου να γίνονται τα δρομολόγια πολύ πιο σύντομα και χωρίς μετεπιβιβάσεις» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών – Μεταφορών.

Με αφορμή την ενεργοποίηση της γραμμής πραγματοποιήθηκε ειδικό δρομολόγιο επιθεώρησης της, στη διαδρομή από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου έως το Σιδηροδρομικό Σταθμό Δομοκού. Στο δρομολόγιο παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Θάνος Βούρδας, καθώς και οι διοικήσεις της ΡΑΣ, του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΕΕΣΤΤΥ όπως επίσης και οι   Βουλευτές κ. Αποστόλης Καραναστάσης, κ. Χρυσούλα Κατσιαβριά κ. Αθανάσιος Μιχελής, Ιωάννης Σαρακιώτης και κ. Χρήστος Σιμορέλης.

Με την ολοκλήρωση του δρομολογίου ο Γενικός Γραμματέας  του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Θάνος Βούρδας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος ξεκινά να γράφει τη σύγχρονη ιστορία του. Η παράδοση σε χρήση όλης της νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Τιθορέα-Δομοκός, βάζει σε νέα τροχιά το Σιδηρόδρομο στην Ελλάδα. Εδώ και 4 χρόνια έχουμε βάλει την απαξίωση και την υποβάθμισή του στο περιθώριο. Τελειώνουμε έργα που για 10ετίες ακούγαμε αλλά δε βλέπαμε. Πιστεύουμε στο σιδηρόδρομο και στην πρωταγωνιστική συμβολή του στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη Δίκαιη Ανάπτυξη . Το αποδεικνύουμε έμπρακτα και σε επίπεδο έργων και σε θεσμικό επίπεδο. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους 3,5 χρόνια εργάστηκαν σκληρά και μεθοδικά τόσο από πλευράς ΕΡΓΟΣΕ όσο και από την ανάδοχη Κοινοπραξία. Κερδίσαμε το “στοίχημα”.  Να ευχαριστήσω επίσης όλα τα στελέχη του ΟΣΕ και άλλων εταιριών της σιδηροδρομικής οικογένειας για την ουσιαστική συμβολή τους.  Να ευχηθώ καλά ταξίδια με ασφάλεια στους μηχανοδηγούς και τους παρόχους σιδηροδρομικού έργου.  Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη σιδηροδρομική οικογένεια που άντεξε την περίοδο της παρακμής και τα τελευταία χρόνια μπαίνει έμπρακτα σε μία νέα μεγάλη αναπτυξιακή πορεία. Πρέπει και η ίδια να μπει στη νέα εποχή».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...