Από τον καναπέ τους κάνουν αγορές 8 στους 10 Έλληνες

- Advertisement -

Ψήφο εμπιστοσύνης στις online αγορές δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές, με την πανδημία και την ψηφιοποίηση που έφερε μαζί της να λειτουργούν ως θρυαλλίδα για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ πρώτου εξαμήνου του 2020 και πρώτου εξαμήνου του 2023 οι online αγορές αυξήθηκαν κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του “Focus on Tech Life tips” της Focus Bari, 8 στους 10 Έλληνες (το 79%) έκαναν αγορές ηλεκτρονικά έναντι 67% που ήταν η αντίστοιχη επίδοση τον Ιούνιο του 2020. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες κατηγορίες αγορών, οι οποίες μετατοπίστηκαν σοβαρά προς το ηλεκτρονικό κανάλι.

Μάλιστα, διαρκώς αυξανόμενη βαίνει και η δαπάνη των Ελλήνων καταναλωτών μέσα από τα online κανάλια αγορών. Ειδικότερα, το μέσο ποσό της συνολικής δαπάνης σε online αγορές τους τελευταίους 6 μήνες ανήλθε στα 956 ευρώ, με δημοφιλέστερο τρόπο πληρωμής τη χρεωστική κάρτα (65%).

Μέσα από ψηφιακά κανάλια

Όσον αφορά τις κατηγορίες αγορών που είδαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις online αγορών τα σκήπτρα κρατούν τα είδη ομορφιάς και ευεξίας, καθώς σε μια τριετία αυξήθηκαν κατά 92% οι υπηρεσίες ομορφιάς και ευεξίας, που αγοράζουν οι Έλληνες ηλεκτρονικά.

Ακόμη και η αγορά επίπλων τείνει να γίνει ψηφιακή υπόθεση, με τις online πωλήσεις να αυξάνονται κατά 41% μεταξύ 2020 και 2023, ενώ οι ηλεκτρονικές αγορές εισιτηρίων (ακτοπλοϊκά, τρένων, λεωφορείων) διευρύνθηκαν κατά 39% το ίδιο διάστημα. Στο μεταξύ, ακόμη και αγορές που αντιστέκονταν μέχρι πρότινος σθεναρά στο online κανάλι, όπως τα προϊόντα από το σούπερ μάρκετ, μπήκαν σε ψηφιακά μονοπάτια, σημειώνοντας αύξηση ηλεκτρονικών πωλήσεων κατά 33% στο ίδιο διάστημα.

Ο τομέας των ηλεκτρικών ειδών ήταν από εκείνους που επίσης είδαν πολύ μεγάλη άνοδο των online αγορών (+32% μεταξύ 2020 και 2023). Επιπλέον, οι online αγορές μουσικού περιεχομένου αυξήθηκαν κατά 27% την τελευταία τριετία, των ειδών ένδυσης κατά 26%, της αγοράς webinars κατά 22%, ενώ οι αγορές εισιτηρίων για ψυχαγωγικούς προορισμούς αυξήθηκαν κατά 21%.

Τουλάχιστον 2 ώρες online

Οι online αγορές δεν είναι, όμως, ο πιο δημοφιλής λόγος για τον οποίο οι Έλληνες μπαίνουν στο Ίντερνετ. Βασιλιάς του online χρόνου του Έλληνα είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πλέον 9 στους 10 Έλληνες μπαίνουν στο Διαδίκτυο, για να σερφάρουν στα social media, ενώ οι 8 στους 10 το χρησιμοποιούν για να να τσεκάρουν τα emails τους.

Και φυσικά οι Έλληνες μένουν πλέον στο Internet με τις ώρες αφού ο μέσος ημερήσιος χρόνος σύνδεσης από το κινητό έχει φτάσει στον γενικό πληθυσμό τα 129 λεπτά. Στις δε ηλικίες 16-24 ετών η χρήση χτυπάει κόκκινο και ξεπερνά τις τρεις ώρες ημερησίως: 185 λεπτά για την ακρίβεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Ασφάλεια σιδηροδρόμων: Ολοκληρώθηκε η διερευνητική αποστολή του ΕΚ στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε για...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Amazon Web Services: Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα αυξάνεται με τον τέταρτο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες...

Vodafone Ελλάδας: Επιταχύνει την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς

Την εξέλιξη των επενδύσεων της Vodafone Ελλάδας σε τηλεπικοινωνιακές...

VPN στο router: 9 λόγοι για να προστατεύσετε ολόκληρο το οικιακό σας δίκτυο

Οι περισσότεροι χρήστες που χρησιμοποιούν VPN το εγκαθιστούν στον...

Απλά Ψηφιακά 222: Οι καινοτομίες της nvisionist και η “μάχη” για το FTTH και τα data centers

Για την πορεία της nvisionist και τα επόμενα βήματα...

Agentic Commerce: Στα 120 δισ. οι συναλλαγές μέσω AI agents έως το 2031

Στα 120 δισ. ετησίως αναμένεται να εκτοξευθούν έως το...