9.3 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Αντέχουν τα tablets: Ανοδική παραμένει η αγορά παγκοσμίως

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Αντοχές -αν και οριακές- στην παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια επιδεικνύει η παγκόσμια αγορά tablets. Οι πωλήσεις τους έφτασαν τα 40,5 εκατ. μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 0,15% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της International Data Corporation (IDC), η αγορά των Chromebook συνέχισε την πτωτική της πορεία. Οι πωλήσεις Chromebook μειώθηκαν κατά 51,4%, σε ετήσια βάση, το εξεταζόμενο διάστημα, φθάνοντας τα 6 εκατ. συσκευές το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC, οι ομαλότερες συνθήκες στον τομέα της εκπαίδευσης, οι πολλές προωθητικές ενέργειες, όπως οι ημέρες διαδικτυακής προώθησης “618” στην Κίνα και η Prime Day της Amazon στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε καλύτερες πωλήσεις την αγορά tablets.

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι νέοι προμηθευτές, όπως οι Xiaomi, OPPO, vivo και realme, είχαν επίσης επιδόσεις πέρα ​​από τις προσδοκίες, γεγονός που συνέβαλε στην ανάπτυξη της αγοράς tablet Android το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Όσον αφορά τα Chromebook, η πτώση χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές αναμενόμενη, καθώς η συσσώρευση αποθεμάτων παραμένει σημαντική, ενώ η ζήτηση στον τομέα της εκπαίδευσης έχει επιβραδυνθεί. Πάντως, όπως προσθέτουν οι αναλυτές, ο όγκος των πωλήσεων Chromebook εξακολουθεί να είναι πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Καλύτερα από τα αναμενόμενα

«Η αγορά των tablet απέδωσε καλύτερα από το αναμενόμενο παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, τα γεωπολιτικά ζητήματα και τους συνεχείς περιορισμούς στην Κίνα λόγω του Covid», αναφέρει το Mobility and Consumer Device Trackers της IDC. Όπως εξηγεί το σχετικό report, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που λειτουργούν υπέρ των tablet.

Ο ένας είναι η συνεχής ζήτηση για φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις έναντι των υπολογιστών. Ο δεύτερος σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλοί κορυφαίοι παίκτες έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά με τις στρατηγικές και τα κανάλια διανομής τους.

Αξιοσημείωτος είναι επίσης ο πολλαπλασιασμός των αποσπώμενων συσκευών χαμηλού κόστους, ειδικά από νεοεισερχόμενους παίκτες σε περιοχές όπως η Ασία/Ειρηνικός (εκτός από την Ιαπωνία και την Κίνα), που εκμεταλλεύονται τη ζήτηση για συσκευές για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ασθμαίνουν τα Chromebook

Όσον αφορά τα Chromebook, οι αναλυτές σημειώνουν ότι παρά την πτώση των πωλήσεων τα τελευταία τρίμηνα, υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες, καθώς η πανδημία έχει επιφέρει θετικές αλλαγές στην υιοθέτηση του Chrome.

«Η ανάγκη για εξ αποστάσεως μάθηση επιτάχυνε τα σχέδια των σχολείων να φτάσουν σε αναλογία 1:1 για υπολογιστές προς μαθητές και αυτή η αναλογία πιθανότατα θα συνεχίσει να ισχύει και στο μέλλον. Ακόμη και αν οι αποστολές υπολογιστών μειωθούν σε άλλες κατηγορίες, το Chrome θα συνεχίσει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα», καταλήγουν οι αναλυτές.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

SKY express: Εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό της πρόγραμμα σε εσωτερικό και εξωτερικού 

Η SKY express εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό πτητικό της πρόγραμμα με απευθείας πτήσεις σε 12 χώρες, 29 προορισμούς του εξωτερικού, ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας για...

Το TikTok Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας της Eurovision 2023

το TikTok ανακοινώνει ότι έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ως ο Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για δεύτερη...

BOX NOW: 400.000 παραδόσεις, 200.000 πελάτες και συνεργασία με περισσότερα από 600 eshops

Στο επίκεντρο οι ανάγκες του πελάτη, με περισσότερους από 200.000 να την έχουν εμπιστευτεί Με τεχνολογία αιχμής και με τις σύγχρονες ανάγκες του πελάτη στο...

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις από την ΕΕΤΤ για το ραδιοφάσμα

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις έχει βγάλει στον αέρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με το ραδιοφάσμα. Η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού...

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Smart Readiness» για τα έξυπνα κτήρια

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Στην προκήρυξη του προγράμματος «Smart Readiness», που προβλέπει την επιδότηση της εγκατάστασης οπτικών ινών σε κτήρια μέσω Vouchers προχώρησε η...