14.3 C
Athens
Τρίτη, Απρίλιος 20, 2021

Ανεπίδεκτα… τεχνολογικής μαθήσεως τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη

Δυσανεξία στους ανθρώπους της τεχνολογίας έχουν οι… παραδοσιακές τράπεζες, αν και ο κλάδος των χρηματοοικονομικών πλέον κινείται στους ρυθμούς του fintech, του blockchain, του ψηφιακού χρήματος και των κρυπτονομισμάτων.

Μόλις 10% των ανώτερων διοικητικών στελεχών των κορυφαίων τραπεζών έχουν επαγγελματική εμπειρία σε θέματα τεχνολογίας, ενώ 33% των τραπεζών δεν διαθέτει κανένα μέλος Δ.Σ. με τεχνολογική εμπειρία.

Στην Ελλάδα μόλις το 11% των μελών στα διοικητικά συμβούλια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει τεχνολογικό υπόβαθρο με στοιχεία 2020. Εντούτοις σε σχέση με το 2015 έχουν γίνει άλματα προόδου, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό μια πενταετία πριν ήταν κυριολεκτικά μηδέν!

Ενώ οι τράπεζες αυξάνουν τις τεχνολογικές τους επενδύσεις για να συμβαδίζουν με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών -όπως η αυξανόμενη ανάγκη για ψηφιακή αλληλεπίδραση και απομακρυσμένη εργασία, ως αποτέλεσμα της πανδημίας- τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων στερούνται σχετικής γνώσης για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και τη μεγιστοποίηση της αξίας των τεχνολογικών τους επενδύσεων.

«Μεγάλο μέρος των αλλαγών που επέφερε η πανδημία οδήγησε σε μια απότομη στροφή των τραπεζών σε περισσότερα ψηφιακά σημεία επαφής, απαιτώντας γρήγορες τεχνολογικές επενδύσεις», δήλωσε ο Λάμπρος Τσόλκας, Αντιπρόεδρος της Accenture στην Ελλάδα. «Οι τράπεζες που επιταχύνουν την υιοθέτηση του cloud για να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις αλλαγές, θα επωφεληθούν σημαντικά από ένα έμπειρο τεχνολογικά διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα μπορεί να διασφαλίσει ότι οι τεχνολογικές επενδύσεις είναι συμβατές με όλα τα τμήματα της τράπεζας».

Διαχρονική έλλειψη ψηφιακής ευχέρειας

Όπως καταδεικνύει η μελέτη της Accenture «Boosting the Boardroom’s Technology Expertise – Focus on Banking» , παρά τη σημαντική αύξηση στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται διαχρονικά έλλειψη τεχνολογικής εμπειρίας και ψηφιακής ευχέρειας στα διοικητικά συμβούλια των κορυφαίων τραπεζών του κόσμου.

Η Accenture προτείνει ότι 25% των στελεχών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών θα πρέπει να έχουν τεχνολογική εμπειρία. Παρόλο που οι μεγαλύτερες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν σημειώσει πρόοδο στην τοποθέτηση στελεχών με τεχνολογική εμπειρία στα διοικητικά συμβούλιά τους -τα οποία η Accenture ορίζει ως στελέχη που κατέχουν ή κατείχαν ανώτερες τεχνολογικές θέσεις σε έναν οργανισμό ή ρόλο ευθύνης σε εταιρεία τεχνολογίας- η πρόοδος αυτή είναι αργή.

Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις 10% όλων των διευθυντικών στελεχών, καθώς και 10% των CEOs στα διοικητικά συμβούλια που αξιολογήθηκαν για τη μελέτη αυτή έχουν επαγγελματική τεχνολογική εμπειρία, σημειώνοντας μια αύξηση 4% και 6% αντίστοιχα σε σχέση με τη μελέτη που διενεργήθηκε πριν από πέντε χρόνια.

Επιπλέον, ο αριθμός των τραπεζών, στο διοικητικό συμβούλιο των οποίων υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος με επαγγελματική τεχνολογική εμπειρία, έχει αυξηθεί κατά 10% τα τελευταία πέντε χρόνια, από 57% σε 67%, γεγονός το οποίο αυτόματα συνεπάγεται ότι 33% των τραπεζών δε διαθέτει κανένα μέλος Δ.Σ. με τεχνολογική εμπειρία.

Στα θετικά συμπεράσματα, ενώ οι γυναίκες αποτελούσαν μόνο το 19% των στελεχών με τεχνολογική εμπειρία πριν από πέντε χρόνια, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά σήμερα, αγγίζοντας το 33%.

Οι πρωτοπόροι

Έχοντας ως βάση αναφοράς μια παρόμοια μελέτη του 2015, η νέα μελέτη στηρίζεται σε ανάλυση της επαγγελματικής προϋπηρεσίας ~2.000 διευθυντικών στελεχών που εργάζονται σε >100 κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως.

Από γεωγραφική άποψη, η μελέτη ανέδειξε ότι τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ έχουν υψηλότερα ποσοστά διευθυντικών στελεχών με τεχνολογική εμπειρία σε σχέση με άλλες χώρες, παρουσιάζοντας σημαντικές αυξήσεις σε σύγκριση με τα ευρήματα του 2015.

Ωστόσο, χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ρωσία καθώς και σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Ιταλίας.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

65% των Ελλήνων ιδιοκτητών θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους

Θα ήθελαν, αλλά τα οικονομικά τους δεν το επιτρέπουν. Ο λόγος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα ήθελαν να προγραμματίσουν την ανακαίνιση των σπιτιών...

Η πανδημία ροκανίζει τις επενδύσεις των ελληνικών εταιρειών σε Ε&Α

 της Νατάσας ΦραγκούληΤο 47% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα μειώσει τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη ελέω πανδημίαςΜπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός να αποτελεί...

EY: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε περιφερειακό κόμβο logistics – Τα έργα που την «ισχυροποίησαν»

Ραγδαία ανάπτυξη σημειώθηκε στον ελληνικό κλάδο των μεταφορών και logistics από το 2017 έως σήμερα, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας, της...

Mastercard: Η πανδημία αυξάνει την περιβαλλοντική συνείδηση των καταναλωτών

Μεγάλο ποσοστό ενηλίκων παγκοσμίως (83%) δηλώνει ότι μέσα στο 2021 είναι διατεθειμένο να λάβει δράση για την αντιμετωπίση ζητημάτων περιβαλλοντικής και βιώσιμης...

Η “Girls in ICT week” by Socialinnov ξεκίνησε!

H εβδομάδα Girls in ICT της Socialinnov τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Με αφορμή την International Girls in ICT Day 2021 στις 22 Απριλίου, η Socialinnov αφιερώνει την εβδομάδα 19-23...