Amazon Web Services: Νέα επένδυση στην Ελλάδα από τον αμερικανικό κολοσσό

- Advertisement -
  • Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Την παρουσία της στην ελληνική αγορά θα ενισχύσει η Amazon Web Services (AWS). Η AWS ανακοίνωσε ότι προχωρά από τις αρχές του 2022 στη δημιουργία φυσικής υποδομής στο πλαίσιο της καλύτερης υποστήριξης των εγχώριων πελατών της στην Ελλάδα, οι οποίοι ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες.

Κατά τη διάρκεια του re:Invent, του παγκοσμίου συνεδρίου της AWS για τους συνεργάτες της που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας, ο Werner Vogels, γενικός διευθυντής τεχνολογίας (CTO) του αμερικανικού κολοσσού ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 30 τοποθεσίες όπου η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στο χώρο των cloud υπηρεσιών, θα δημιουργήσει ένα local zone.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση με στελέχη της Amazon Web Services, με αντικείμενο τη μεγάλη επένδυση της εταιρείας στη χώρα μας, σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων.

Τα local zones

Σημειώνεται πως τα local zones είναι φυσικές υποδομές για υποστήριξη και παροχή όλων των cloud υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων και την παροχή υπολογιστικής ισχύς. Η επένδυση για κάθε local zone εκτιμάται ότι ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η AWS επιλέγει να δημιουργήσει δικές της κτιριακές υποδομές και σε άλλες προτιμά τη «φιλοξενία» σε υφιστάμενο «ουδέτερο» data center.

Με τα local zones οι πελάτες της AWS βρίσκονται πιο κοντά στις cloud υποδομές της τελευταίας, γεγονός που βοηθά στη μείωση της απόκρισης (latency) και γενικότερα στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών. Αξίζει να επισημανθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η AWS δημιουργεί local zones εκτός ΗΠΑ.

Από τα 30 σημεία, τα 22 θα βρίσκονται στην Ευρώπη και 3 από αυτά στην ανατολική Ευρώπη. Ο χρόνος υλοποίησης δεν ανακοινώθηκε πέραν της αναφοράς ότι θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022. Εκτός της Ελλάδας στην ανατολική Ευρώπη local zones θα δημιουργηθούν σε Πολωνία και Τσεχία, δύο χώρες όπου η AWS έχει δημιουργήσει τοπικά γραφεία εδώ και αρκετά χρόνια.

Η παρουσία της AWS στην Ελλάδα

Η κίνηση της AWS να εντάξει την Ελλάδα στις χώρες των local zones, δείχνει ότι για τη θυγατρική της Amazon η χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία και ο όγκος των πελατών που ήδη έχει στην εγχώρια αγορά είναι τέτοιος που δικαιολογεί μία τέτοια επένδυση.

Στην Ελλάδα το ελληνικό γραφείο ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του στις αρχές του 2021 – με εταιρική έναρξη από το 2020 – και παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη με ταχύτατη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτών.

Η AWS άρχισε να ασχολείται ενεργά με την Ελλάδα το 2019 οπότε και προχώρησε στη δημιουργία ενός Amazon CloudFront Edge και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επιπλέον, στις αρχές Αυγούστου, η AWS και τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπέγραψαν δήλωση στρατηγικής πρόθεσης με αντικείμενο την υποστήριξη της δημιουργίας ενός βιώσιμου, ανταγωνιστικού και καινοτόμου διαστημικού κόμβου στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...

Πτώση 4,9% στις παγκόσμιες αποστολές PCs το Β’ τρίμηνο

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών επέστρεψε σε πτωτική τροχιά...

Ηθική και διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επίκεντρο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ήδη την οικονομία, τη δημόσια...

Οι καταναλωτές «κλειδώνουν» την τιμή του ρεύματος

Τα νοικοκυριά έχουν πάψει εδώ και καιρό να επιλέγουν...