20.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Amazon Web Services: Νέα επένδυση στην Ελλάδα από τον αμερικανικό κολοσσό

  • Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Την παρουσία της στην ελληνική αγορά θα ενισχύσει η Amazon Web Services (AWS). Η AWS ανακοίνωσε ότι προχωρά από τις αρχές του 2022 στη δημιουργία φυσικής υποδομής στο πλαίσιο της καλύτερης υποστήριξης των εγχώριων πελατών της στην Ελλάδα, οι οποίοι ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες.

Κατά τη διάρκεια του re:Invent, του παγκοσμίου συνεδρίου της AWS για τους συνεργάτες της που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας, ο Werner Vogels, γενικός διευθυντής τεχνολογίας (CTO) του αμερικανικού κολοσσού ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 30 τοποθεσίες όπου η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στο χώρο των cloud υπηρεσιών, θα δημιουργήσει ένα local zone.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση με στελέχη της Amazon Web Services, με αντικείμενο τη μεγάλη επένδυση της εταιρείας στη χώρα μας, σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων.

Τα local zones

Σημειώνεται πως τα local zones είναι φυσικές υποδομές για υποστήριξη και παροχή όλων των cloud υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων και την παροχή υπολογιστικής ισχύς. Η επένδυση για κάθε local zone εκτιμάται ότι ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η AWS επιλέγει να δημιουργήσει δικές της κτιριακές υποδομές και σε άλλες προτιμά τη «φιλοξενία» σε υφιστάμενο «ουδέτερο» data center.

Με τα local zones οι πελάτες της AWS βρίσκονται πιο κοντά στις cloud υποδομές της τελευταίας, γεγονός που βοηθά στη μείωση της απόκρισης (latency) και γενικότερα στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών. Αξίζει να επισημανθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η AWS δημιουργεί local zones εκτός ΗΠΑ.

Από τα 30 σημεία, τα 22 θα βρίσκονται στην Ευρώπη και 3 από αυτά στην ανατολική Ευρώπη. Ο χρόνος υλοποίησης δεν ανακοινώθηκε πέραν της αναφοράς ότι θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2022. Εκτός της Ελλάδας στην ανατολική Ευρώπη local zones θα δημιουργηθούν σε Πολωνία και Τσεχία, δύο χώρες όπου η AWS έχει δημιουργήσει τοπικά γραφεία εδώ και αρκετά χρόνια.

Η παρουσία της AWS στην Ελλάδα

Η κίνηση της AWS να εντάξει την Ελλάδα στις χώρες των local zones, δείχνει ότι για τη θυγατρική της Amazon η χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία και ο όγκος των πελατών που ήδη έχει στην εγχώρια αγορά είναι τέτοιος που δικαιολογεί μία τέτοια επένδυση.

Στην Ελλάδα το ελληνικό γραφείο ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του στις αρχές του 2021 – με εταιρική έναρξη από το 2020 – και παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη με ταχύτατη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε αυτών.

Η AWS άρχισε να ασχολείται ενεργά με την Ελλάδα το 2019 οπότε και προχώρησε στη δημιουργία ενός Amazon CloudFront Edge και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επιπλέον, στις αρχές Αυγούστου, η AWS και τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπέγραψαν δήλωση στρατηγικής πρόθεσης με αντικείμενο την υποστήριξη της δημιουργίας ενός βιώσιμου, ανταγωνιστικού και καινοτόμου διαστημικού κόμβου στην Ελλάδα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Προσφορές για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών σε Cosmote και Γερμανό

Mε προσφορές σε προϊόντα τεχνολογίας γιορτάζουν και φέτος η COSMOTE και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (17/5). Έως και τις 21 Μαΐου, οι...

Emirates: Nέα εμπειρία πτήσης με την Premium Οικονομική Θέση

  Η Premium Οικονομική Θέση της Emirates θα είναι διαθέσιμη σε πτήσεις υψηλής ζήτησης με αεροσκάφη A380 προς τα διεθνή αεροδρόμια Χίθροου στο Λονδίνο,...

Διαθέσιμη και στα αγγλικά η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου και ιδιωτικού συμφωνητικού

Τη δυνατότητα να βεβαιώνεται ψηφιακά στα αγγλικά το γνήσιο της υπογραφής έχουν από σήμερα οι πολίτες. Πρόκειται για υπηρεσία η οποία διατίθεται μέσω του...

Airbus: Eπέλεξε την Thales για το νέο σύστημα διαχείρισης πτήσεων

  Η Airbus επέλεξε την Thales για να εξοπλίσει τα αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας με το πιο ισχυρό και καινοτόμο σύστημα διαχείρισης πτήσεων της...

Θεσσαλονίκη «Έξυπνη πόλη»: Αντιμετώπιση κρίσεων με σύστημα επικοινωνίας από τη Nova – Wind

Η Nova – Wind, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένωσε τις δυνάμεις της με τις εταιρείες...