17.2 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

Αυξάνεται η πίτα των online αγορών-Ρhygital γίνονται οι Έλληνες

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Αυξάνεται η πίτα του e-commerce στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι καταναλωτές δείχνουν να επιλέγουν το πάντρεμα των online αγορών και των αγορών από φυσικά καταστήματα, με τον Έλληνα να γίνεται phygital shopper, επιθυμώντας πλέον μια omnichannel εμπειρία αγορών. Σήμερα, αν και το 76% των Ελλήνων κάνει ηλεκτρονικά τις αγορές του, οι πολίτες θέλουν ένα πιο phygital αγοραστικό μοντέλο.

Σύμφωνα με έρευνα των Focus Bari και Plushost, οι Έλληνες δαπανούν, κατά μέσο όρο, 644 ευρώ σε φυσικά καταστήματα και 510 ευρώ για αγορές από το Διαδίκτυο. Όπως δείχνει η έρευνα, το τελευταίο δίμηνο το 95% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει πραγματοποιήσει αγορές από φυσικό κατάστημα, ενώ το 78% από e-shop.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα προτιμούν τις αγορές από το online κανάλι: λόγω καλύτερων τιμών και προσφορών (74%), επειδή εξοικονομούν χρόνο (62%) και γλιτώνουν τη μετακίνηση προς το φυσικό κατάστημα (55%). Το 50% απαντά ότι ψωνίζει online επειδή βρίσκει μεγαλύτερη γκάμα επιλογών και το 49% ότι μέσω των ηλεκτρονικών παραγγελιών γλιτώνει αναμονή και ουρές στα φυσικά καταστήματα.

Όσον αφορά τα φυσικά καταστήματα τα επιλέγουν λόγω της δυνατότητας άμεσης παραλαβής του προϊόντος (69%) και λόγω της δυνατότητας φυσικής επαφής με το προϊόν (65%).

Πώς πληρώνουν 

Η πανελλαδική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 σε δείγμα 700 καταναλωτών, ηλικίας 16-74 ετών, δείχνει ακόμη ότι το κυρίαρχο μέσο πληρωμών στα φυσικά καταστήματα όσο και στο ψηφιακό κανάλι είναι η χρεωστική κάρτα: με 44% στην πρώτη περίπτωση και 46% στη δεύτερη.

Στα φυσικά καταστήματα ο δεύτερος πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμών είναι τα μετρητά με 37%, ενώ στο Διαδίκτυο η αντικαταβολή με 19%.

Ποιοι αγοράζουν online

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι πως οι γυναίκες και οι καταναλωτές ηλικίας 16-34 ετών είναι οι δύο κατηγορίες με το υψηλότερο ποσοστό online αγορών (80% και 82% αντίστοιχα). Επιπλέον, το 63% των καταναλωτών ηλικίας άνω των 65 ετών πραγματοποίησε κάποια online αγορά το τελευταίο δίμηνο.

Πρώτα σε διείσδυση στον τομέα των ηλεκτρονικών αγορών είναι τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής, με ποσοστό 86% να κάνει αυτού του είδους τις αγορές. Ακολουθούν: τα ρούχα με 72%, τα καλλυντικά με 69%, τα εσώρουχα και μαγιό με 61%, η αθλητική ένδυση και υπόδηση με 61%, τα βιβλία με 57%, τα είδη δώρων με 54%.

Ψήφος στο online κανάλι

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι ότι πλέον υπάρχουν αρκετές κατηγορίες προϊόντων, όπου οι καταναλωτές προτιμούν να τα ψωνίζουν από e-shop παρά σε φυσικά καταστήματα. Η έρευνα προχώρησε στον διαχωρισμό σε 27 κατηγορίες. Σε αρκετές από αυτές η ψαλίδα μεταξύ των φυσικών και των ψηφιακών καταστημάτων κλείνει, ενώ σε πέντε υπάρχει ισορροπία μεταξύ online και αγορών από φυσικά καταστήματα, ενώ σε δύο οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου ξεπερνούν αυτές των κλασικών αγορών.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Siemens λανσάρει το Connect Box, μια έξυπνη λύση IoT για τη διαχείριση κτηρίων

Ο τομέας Smart Infrastructure της Siemens παρουσίασε το Connect Box, μία ανοικτή και εύχρηστη λύση Internet of Things (IoT) που έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση μικρών...

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα διεκδικούν το λιμάνι του Βόλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προχώρησε στην προεπιλογή των επενδυτικών σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή...

Δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA: «Last Seen Alive»!

Ο Απρίλιος έρχεται με δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA! Αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου (22:00) οι συνδρομητές θα απολαύσουν στο Novacinema1...

5G Ventures: Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός επενδύει στην EdgeQ

Η 5G Ventures ανακοινώνει τη συνεπένδυση του Ταμείου Φαιστός (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εταιρεία...

Intrakat: Επισφραγίστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της «ΑΚΤΩΡ»

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της εξαγοράς από την Intrakat του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Το τίμημα που θα καταβάλει η...