Α. Βούρδας: Τρεις δράσεις του υπουργείου για την οδική ασφάλεια

- Advertisement -

 

Τρεις πολύ σημαντικές δράσεις έχει να παρουσιάσει το Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών στην κατεύθυνση της «χάραξης και εφαρμογής ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και της ασφαλούς μετακίνησης».

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών κ. Θάνος Βούρδας στο  χαιρετισμό του στην Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας (ERSC) που διοργανώνεται σήμερα από το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» στο Αμφιθέατρο του ΥΠ.Υ.ΜΕ. στην πανευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια να καταστήσουμε τους δρόμους μας ασφαλέστερους και τη μείωση του αριθμού θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων έως το 2020, το Υπουργείο παρουσιάζει πολύ σημαντικά αποτελέσματα που ελπίζουμε ότι θα ανατρέψουν τις θλιβερές στατιστικές. Παρουσιάζοντας τις τρεις δράσεις ανέφερε χαρακτηριστικά:

  • Στη βούληση της πολιτείας να δώσει προτεραιότητα στην αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου.« Αύριο ψηφίζεται το Σχέδιο Νόμου των Μεταφορών το οποίο εισάγει μια νέα φιλοσοφία του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπου οι παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. δεν θα αποτελούν πια μέσο είσπραξης προστίμων αλλά πρόληψη καλλιέργειας οδικής παιδείας κι ευσυνειδησίας. Η ομαδοποίηση των παραβάσεων με βάση την επικινδυνότητά τους και της συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων αλλά και την αντικοινωνική συμπεριφορά των οδηγών, έχει παράλληλα στόχο την ενθάρρυνση των πολιτών να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της συμπεριφοράς τους σε σχέση με την οδική ασφάλεια.Το επόμενο βήμα είναι το νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου μας ,το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία, με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης και του συστήματος εξετάσεων για την απόκτηση αδειών οδήγησης. Είναι κρίσιμη πια η ανάγκη εκσυγχρονισμού των διαδικασιών απόκτησης των διπλωμάτων ως προς την εκπαίδευση αλλά και ως προς τη διαφάνεια των εξετάσεων», είπε ο κ. Βούρδας.
  • Στην ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας. «Το Ε.Σ.Ο.Α. αποτελεί το σύνδεσμο επικοινωνίας και αντιπροσώπευσης των διάφορων κοινωνικών ομάδων, υπηρεσιών, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για θέματα που αφορούν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Η Πρόεδρος κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη έχει ήδη αναλάβει τα ηνία, οι εκπρόσωποι έχουν οριστεί και σύντομα θα πραγματοποιηθεί η 1η συνεδρίαση. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτών των συνεργειών και τις προτάσεις δράσεων» επεσήμανε.
  • Στην ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-DriveAcademy που απευθύνεται σε κάθε ηλικία και κατηγορία πολιτών, από τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς, τους οδηγούς, τους εκπαιδευτές οδήγησης, μέχρι και τους επαγγελματίες οδηγούς.

«Για να ενισχύσουμε τις προσπάθειες και τις δράσεις των φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, Δήμων και σωματείων  σε όλη τη χώρα παρέχουμε τα εργαλεία στο πλαίσιο μιας καθολικής, συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας -εκ μέρους της Πολιτείας- εκπαίδευσης του μαθητικού πληθυσμού στα  θέματα της οδικής ασφάλειας. Γι’ αυτό και για πρώτη φορά φέτος, με αγαστή συνεργασία του Υπουργείου μας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενσωματώνεται στο πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων μάθημα Οδικής Ασφάλειας. Έτσι τα παιδιά μας από μικρή ηλικία θα μαθαίνουν στο σχολείο για την σημασία της οδικής ασφάλειας και της οδηγικής συμπεριφοράς, μέσω μιας σύγχρονης ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας και με την καθοδήγηση καταρτισμένων δασκάλων. Συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας από στελέχη του Υπουργείου μας για το έργο e-drive η οποία, την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα των ημερίδων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του σε 100 σχολεία της Αττικής για το τρίτο τρίμηνο αυτού του σχολικού έτους.  Εκπαιδεύτηκαν 210 δάσκαλοι από 110 σχολεία από 7 Περιφερειακές ενότητες. Η διάθεση των δασκάλων, η αποδοχή και οι θετικές τους αντιδράσεις ήταν αξιοσημείωτες. Σύντομα θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος αυτού. Επόμενος στόχος η εφαρμογή του σε όλα τα σχολεία της χώρας μας. Στόχος μας είναι το πρόγραμμα αυτό, σε συνδυασμό με μελλοντικές δράσεις που σχεδιάζει το Υπουργείο μας, να οδηγήσει τα παιδιά στην εξέλιξη τους σε ώριμους και υπεύθυνους χρήστες της οδού. Με την ελπίδα ότι εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας εκπαιδευόμαστε κι εμείς οι ίδιοι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο κ. Βούρδας είπε ότι «μπορούμε να μιλάμε ξανά για έμπρακτη ενεργοποίηση της Πολιτείας και των Φορέων στην προσπάθεια για ενίσχυση της οδικής παιδείας και για υλοποίηση δράσεων και μέτρων που συμβάλλουν στην οδική ασφάλεια. Μπορούμε και κάνουμε την υστέρηση χρόνων πλεονέκτημα σύγχρονων βημάτων, θεσμικών αλλαγών και πρωτοβουλιών που αντιμετωπίζουν την ουσία και όχι απλά την επικοινωνία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η CAPA ανακοινώνει τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις Εταιρικές Υποθέσεις

Ο Κώδικας αποτυπώνει τη σύγχρονη πραγματικότητα και βασίζεται στην αλήθεια...

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Ασφάλεια σιδηροδρόμων: Ολοκληρώθηκε η διερευνητική αποστολή του ΕΚ στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Όμιλος AKTOR παραδίδει ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που θωρακίζει το Θριάσιο Πεδίο

Ο Όμιλος AKTOR ολοκλήρωσε και παρέδωσε ένα πολύ σημαντικό...

Από τις σπουδές στην αγορά εργασίας: Οι δεξιότητες που χρειάζονται οι φοιτητές της τεχνολογίας

Για πολλούς φοιτητές, ιδιαίτερα όσους σπουδάζουν σε τεχνολογικές και...