8 στις 10 εταιρείες τεχνολογίας δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό

- Advertisement -
  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Σε κυνήγι… εργαζομένων, ώστε να καλύψουν ανοιχτές θέσεις εργασίας, επιδίδονται οι επιχειρήσεις στους κλάδους της πληροφορικής, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Η έλλειψη ταλέντων στην ελληνική αγορά -όπως και διεθνώς- γίνεται πιο έντονη με την ‘ψαλίδα’ μεταξύ προσφοράς και ζήτησης να μεγαλώνει.

Σήμερα, το 80% των εταιρειών τεχνολογίας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα απαντά ότι αντιμετωπίζει δυσκολία -είτε σε μεγάλο είτε σε μέτριο βαθμό- στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού για να καλύψει υφιστάμενες κενές θέσεις εργασίας.

Για την ακρίβεια, το 68% των εργοδοτών του κλάδου απαντά ότι αντιμετωπίζει μέτρια δυσκολία, ενώ για ένα ποσοστό 12% η δυσκολία αυτή είναι μεγάλη. Πρακτικά, κάτι λιγότερο από μία στις πέντε εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας στην Ελλάδα (18%) δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει καμία δυσκολία στην εξεύρεση των ταλέντων για την κάλυψη κενών θέσεις εργασίας.

Ο κλάδος της τεχνολογίας δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει προβλήματα στελέχωσης. Μάλιστα, συγκριτικά με άλλους κλάδους βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα.

Δεν υπάρχει προσωπικό στην παραγωγή… 

Στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, το 30% των εργοδοτών απαντά ότι έχει μεγάλη δυσκολία να βρει εργαζόμενους για να καλύψει τις ανάγκες τους. Στον χώρο της εστίασης το αντίστοιχο ποσοστό είναι 26%, ενώ στη βιομηχανική παραγωγή σχεδόν το 1/3 των εργοδοτών αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία.

Προσλήψεις από εταιρείες τεχνολογίας

Σύμφωνα με έρευνα της Manpower Group, ότι οι ειδικότητες που σχετίζονται με την Πληροφορική και τα Δεδομένα γίνονται …ανάρπαστες -και- στην Ελλάδα. Το υψηλότερο ποσοστό των εργοδοτών στη χώρα (23%) αναφέρει ότι η δεύτερη πιο περιζήτητη ειδικότητα, για την οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης, είναι αυτή του IT και των Δεδομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών είναι σήμερα στην Ελλάδα ο πιο κινητικός εργοδότης, με τον κλάδο να έχει τις πιο ισχυρές προοπτικές προσλήψεων εργαζομένων. Οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο φθάνουν στο 23%, σημειώνοντας αύξηση +4% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2022.

Ευάλωτες οι μικρές εταιρείες

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το γ’ τρίμηνο του 2022 (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δείχνουν να είναι πιο ευάλωτες στον «πόλεμο των ταλέντων».

Μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων αντιμετωπίζει το 23% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 17% των μικρών, το 16% των μεσαίων και το 14% των μεγάλων. Αντίστοιχα σχετική δυσκολία το 54% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 63% των μικρών, το 58% των μεσαίων και το 65% των μεγάλων.

Όπως δείχνει η έρευνα, για το γ’ τρίμηνο του 2022 (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) προβλέπεται ένας ελαφρώς χαμηλός ρυθμός προσλήψεων από τις ελληνικές εταιρείες, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να αποτυπώνονται μειωμένες κατά -1%. Συνολικά, το 28% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 26% προβλέπει μείωση και το 43% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.

Οι Έλληνες που αναζητούν εργασία μπορούν να αναμένουν αύξηση του αριθμού προσλήψεων σε πέντε από τους έντεκα τομείς το επόμενο τρίμηνο, πέντε τομείς σχεδιάζουν μείωση, ενώ σε 1 τομέα δεν προβλέπεται καμία αλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

«Hellas Space 2.0»: Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ για το...

Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά Το πρώτο...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

Από τη δήλωση του αποτυπώματος άνθρακα προϊόντος σε επαληθεύσιμα δεδομένα: Γιατί η LG electronics...

Στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, οι προσδοκίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνω από 92.000 κυβερνοεπιθέσεις μέσω ψεύτικων AI εφαρμογών

Η παγκόσμια έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αλλάζει μόνο...

Το 93% των επενδύσεων σε υποδομές – Μόλις το 7% στην ανάπτυξη εργαζομένων

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις στο διάστημα

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Physical AI: 400.000 εγκαταστάσεις έως το 2030 σε βιομηχανία και logistics

Σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης εισέρχεται η αγορά της Φυσικής...

Γνωστική AI: Η νέα μάχη για τη νοητική ιδιωτικότητα – Οι τέσσερις απειλές

Μια νέα γενιά κινδύνων για την ιδιωτικότητα, την ανθρώπινη...