20.4 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

8 στις 10 εταιρείες τεχνολογίας δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Σε κυνήγι… εργαζομένων, ώστε να καλύψουν ανοιχτές θέσεις εργασίας, επιδίδονται οι επιχειρήσεις στους κλάδους της πληροφορικής, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Η έλλειψη ταλέντων στην ελληνική αγορά -όπως και διεθνώς- γίνεται πιο έντονη με την ‘ψαλίδα’ μεταξύ προσφοράς και ζήτησης να μεγαλώνει.

Σήμερα, το 80% των εταιρειών τεχνολογίας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα απαντά ότι αντιμετωπίζει δυσκολία -είτε σε μεγάλο είτε σε μέτριο βαθμό- στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού για να καλύψει υφιστάμενες κενές θέσεις εργασίας.

Για την ακρίβεια, το 68% των εργοδοτών του κλάδου απαντά ότι αντιμετωπίζει μέτρια δυσκολία, ενώ για ένα ποσοστό 12% η δυσκολία αυτή είναι μεγάλη. Πρακτικά, κάτι λιγότερο από μία στις πέντε εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας στην Ελλάδα (18%) δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει καμία δυσκολία στην εξεύρεση των ταλέντων για την κάλυψη κενών θέσεις εργασίας.

Ο κλάδος της τεχνολογίας δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει προβλήματα στελέχωσης. Μάλιστα, συγκριτικά με άλλους κλάδους βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα.

Δεν υπάρχει προσωπικό στην παραγωγή… 

Στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, το 30% των εργοδοτών απαντά ότι έχει μεγάλη δυσκολία να βρει εργαζόμενους για να καλύψει τις ανάγκες τους. Στον χώρο της εστίασης το αντίστοιχο ποσοστό είναι 26%, ενώ στη βιομηχανική παραγωγή σχεδόν το 1/3 των εργοδοτών αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία.

Προσλήψεις από εταιρείες τεχνολογίας

Σύμφωνα με έρευνα της Manpower Group, ότι οι ειδικότητες που σχετίζονται με την Πληροφορική και τα Δεδομένα γίνονται …ανάρπαστες -και- στην Ελλάδα. Το υψηλότερο ποσοστό των εργοδοτών στη χώρα (23%) αναφέρει ότι η δεύτερη πιο περιζήτητη ειδικότητα, για την οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης, είναι αυτή του IT και των Δεδομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών είναι σήμερα στην Ελλάδα ο πιο κινητικός εργοδότης, με τον κλάδο να έχει τις πιο ισχυρές προοπτικές προσλήψεων εργαζομένων. Οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο φθάνουν στο 23%, σημειώνοντας αύξηση +4% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2022.

Ευάλωτες οι μικρές εταιρείες

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το γ’ τρίμηνο του 2022 (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δείχνουν να είναι πιο ευάλωτες στον «πόλεμο των ταλέντων».

Μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων αντιμετωπίζει το 23% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 17% των μικρών, το 16% των μεσαίων και το 14% των μεγάλων. Αντίστοιχα σχετική δυσκολία το 54% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 63% των μικρών, το 58% των μεσαίων και το 65% των μεγάλων.

Όπως δείχνει η έρευνα, για το γ’ τρίμηνο του 2022 (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) προβλέπεται ένας ελαφρώς χαμηλός ρυθμός προσλήψεων από τις ελληνικές εταιρείες, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να αποτυπώνονται μειωμένες κατά -1%. Συνολικά, το 28% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 26% προβλέπει μείωση και το 43% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.

Οι Έλληνες που αναζητούν εργασία μπορούν να αναμένουν αύξηση του αριθμού προσλήψεων σε πέντε από τους έντεκα τομείς το επόμενο τρίμηνο, πέντε τομείς σχεδιάζουν μείωση, ενώ σε 1 τομέα δεν προβλέπεται καμία αλλαγή.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Νέα εκστρατεία phishing με «δούρειο ίππο» τις φόρμες αυτοαξιολόγησης εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι και η ανάγκη επικοινωνίας τους με τις διοικήσεις των εταιρειών γίνονται "δούρειος ίππος" για τους κυβερνοεγκληματίες Είναι κοινή πρακτική σε μεγάλους οργανισμούς οι...

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...