Ηλεκτρονικές συσκευές, smartphone, laptop: H Βlack Friday “wish list” των Ελλήνων

- Advertisement -
  • της Νατάσας Φραγκούλη

Οι ηλεκτρονικές συσκευές, τα smartphones και τα laptops βρίσκονται και φέτος στις κορυφαίες θέσεις της “wish list” των Ελλήνων για τη φετινή Black Friday. Μάλιστα, οι 6 στους 10 έχουν προεπιλέξει τα 4 είδη που, κατά μέσο όρο, ενδιαφέρονται να αγοράσουν.

Οι 7 στους 10 καταναλωτές ενδιαφέρονται να αγοράσουν ηλεκτρονικές συσκευές, smartphones, laptops, παιχνίδια, λευκές συσκευές, έπιπλα και είδη οικιακού εξοπλισμού κατά τη φετινή εκπτωτική περίοδο.

Όσον αφορά το πώς θα γίνουν οι αγορές κατά την εκπτωτική περίοδο, οι 4 στους 10 Έλληνες απαντούν ότι θα κάνουν αγορές “Phygital” συνδυάζοντας την φυσική τους παρουσία με το digital κανάλι, ανάλογα με τις ηλικιακές αποκλίσεις, τις νέες γενιές καταναλωτών και την εξοικείωση με τις διαδικτυακές πληρωμές.

Πάντως, οι 2 στους 10 καταναλωτές στην Ελλάδα δηλώνουν ότι προτίθενται να ξοδέψουν φέτος τουλάχιστον 50% περισσότερα, κυρίως σε φυσικά καταστήματα, αφού, πέρυσι, ήταν σε καραντίνα οι ίδιοι και η αγορά σε lockdown.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με έρευνα του GRECA, το 2020 υπήρξε έντονη “online” αγοραστική τάση η οποία κατέγραψε 44% μεγαλύτερο τζίρο την Black Friday σε σχέση με το 2019 και 73% μεγαλύτερο τζίρο σε επίπεδο εβδομάδας, γεγονός που δικαιολογείται απόλυτα, μεταξύ κλειστής και ανοιχτής αγοράς.

Θα πλησιάσει τα προ πανδημίας επίπεδα ο τζίρος

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς για το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής, ο εβδομαδιαίος εκπτωτικός τζίρος της Black Friday, για το 2021 αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα του 80-85% του 2019. Σύμφωνα με την έρευνα, η προβολή των στοιχείων κατανάλωσης του 2021 στην αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο δείχνει περίπου 3 εκατ. καταναλωτές, με τον μέσο όρο ατομικής δαπάνης αυξημένο στα 160 ευρώ και τον ίδιο αριθμό επιλογής αγοράς 4 ειδών κατά μέσο όρο.

Όπως εξηγεί η έρευνα, επικαλούμενη τις μετρήσεις του ΙΕΛΚΑ, η περυσινή συμμετοχή, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αντιστοιχούσε σε 2,3 εκατ. καταναλωτές οι οποίοι πραγματοποίησαν αγορές κατά μέσο όρο ατομικής δαπάνης αξίας 140 ευρώ. Συνολικά, ο τζίρος για τις εμπορικές επιχειρήσεις, με βάση εκτιμώμενα στοιχεία πωλήσεων την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, πέρυσι κυμάνθηκε στα 280-300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας, η προβολή των στοιχείων κατανάλωσης του 2021, στην αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο, δείχνει περίπου 3 εκατ. καταναλωτές, με τον μέσο όρο ατομικής δαπάνης αυξημένο στα 160 ευρώ και τον ίδιο αριθμό επιλογής αγοράς 4 ειδών κατά μέσο όρο.

Black Friday και στα σούπερ μάρκετ

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι 8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι θα ήθελαν “Black Friday τιμές” και εκπτώσεις στα σούπερ μάρκετ για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, πάντως, οι Έλληνες είναι προετοιμασμένοι για το μεγάλο εκπτωτικό γεγονός, καθώς οι 9 στους 10 καταναλωτές της Black Friday και της Cyber Monday έχουν ήδη κάνει έρευνα στα προϊόντα που έχουν στοχεύσει για τις προσωπικές αγορές. Μάλιστα

Όσον αφορά τέλος, για το πως ενημερώνονται οι Έλληνες για τις προσφορές της Black Friday, τα κοινωνικά δίκτυα είναι η βασική πηγή ενημέρωσης με 78%. Ακολουθούν οι ταμπέλες προσφορών σε φυσικά καταστήματα με 33%, τα διαφημιστικά φυλλάδια 30%, η τηλεόραση 25% και το ραδιόφωνο με 10%.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Ασφάλεια σιδηροδρόμων: Ολοκληρώθηκε η διερευνητική αποστολή του ΕΚ στην Ελλάδα

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκε για...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η CAPA ανακοινώνει τη θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις Εταιρικές Υποθέσεις

Ο Κώδικας αποτυπώνει τη σύγχρονη πραγματικότητα και βασίζεται στην αλήθεια...

Άνω του 1 τρισ. δολάρια η αξία της αγοράς wearables έως το 2032

Σε μια αγορά με σωρευτική αξία άνω του 1...

Data centers: Η έκρηξη της AI δημιουργεί νέα γενιά κινδύνων στις υποδομές

Η επενδυτική έκρηξη στα data centers, με βασικό επιταχυντή...

Amazon Web Services: Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα αυξάνεται με τον τέταρτο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες...

Vodafone Ελλάδας: Επιταχύνει την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς

Την εξέλιξη των επενδύσεων της Vodafone Ελλάδας σε τηλεπικοινωνιακές...