Χαλκιάς: Σε τρεις φάσεις η μετάβαση στα ηλεκτρονικά διόδια

- Advertisement -

Ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της τελευταίας 20ετίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (Hellastron), Βασίλης Χαλκιάς την ολοκλήρωση των έργων παραχώρησης, κατά την ομιλία του στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών.

«Το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων έχει πλέον μήκος 2.133 χλμ., έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο πλαίσιο για τις οδικές μετακινήσεις, αλλά είναι επικεντρωμένο στην ενδοχώρα και όχι στην νησιωτική Ελλάδα», σχολίασε ο κ. Χαλκιάς και πρόσθεσε: «Ωστόσο, με την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ στην Κρήτη και των καθέτων αξόνων της Εγνατίας Οδού, θα φτάσουμε την 5η θέση στην Ευρώπη σε γεωγραφική κάλυψη, λίγο πιο χαμηλά από την Πορτογαλία».

Ο κος Χαλκιάς αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που έφεραν οι νέοι αυτοκινητόδρομοι σε επίπεδο οδικής ασφάλειας κάνοντας ειδική αναφορά στην Ολυμπία Οδό, πριν την ολοκλήρωσή της, την οποία χαρακτήρισε «σκοτώστρα της Ευρώπης» αλλά και στη συνήθεια των οδηγών να οδηγούν στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να φτάσουν ασφαλείς στους προορισμούς τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Hellastron, σήμερα το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων διαθέτει 161 σημεία ξεκούρασης και 44 ΣΕΑ, με τον μέσο ημερήσιο φόρτο του δικτύου να κυμαίνεται στα 13.000 οχήματα.

Ο κος Χαλκιάς ανέφερε ότι οι συνδρομητές των πομποδεκτών έχουν φτάσει τους 774 χιλ., οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Αττική Οδό έχουν υπερβεί το 50% ενώ ο εθνικός μέσος όρος βρίσκεται στο 30%.

Όπως είπε, ο κεντρικός της ρόλος της Hellastron είναι να βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, να αναπτύσσει και να ανταλλάσσει τεχνογνωσία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού, έχοντας ως στόχο την καλύτερη διασύνδεση των εθνικών αξόνων με τα διευρωπαϊκά δίκτυα.

Υπογράμμισε επίσης πως το σύνολο του δικτύου βρίσκεται υπό 24ωρη παρακολούθηση από περισσότερα από 20 κέντρα λειτουργίας, γεγονός που αποτελεί μία πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. «Τα κέντρα λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων διαχειρίζονται πάνω από 90.000 συμβάντα το χρόνο» ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχει μετρηθεί ότι τα περίπολα σε όλο το δίκτυο έχουν κάνει το γύρο της γης περίπου 100 φορές».

Όπως εξήγησε κατά την παρουσίασή του, η Hellastron έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την προαγωγή της οδικής ασφάλειας, με τα επόμενα βήματα να είναι η εισαγωγή ενός ενιαίου αριθμού έκτακτης ανάγκης, μιας ενιαίας ραδιοφωνικής συχνότητας, ενός ενιαίου κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας και ενός εθνικού συστήματος πληροφόρησης συμβάντων για τους χρήστες.

Τέλος, έδωσε ένα περίγραμμα για την μετάβαση των αυτοκινητοδρόμων στην εποχή των ηλεκτρονικών διοδίων. Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, πρόταση της Hellastron είναι η αναλογική χρέωση των χρηστών (pay per use) και η μετάβαση στο νέο σύστημα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

«Μένει να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του νέου συστήματος», σχολίασε και εξήγησε ότι η μετάβαση θα γίνει σε τρεις διακριτές φάσεις, η διάρκεια των οποίων θα εξαρτηθεί από την εξοικείωση των χρηστών σε αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει ανοιχτές μπάρες σε κάποιες λωρίδες των διοδίων με παράλληλη λειτουργία πομποδεκτών και εγκατεστημένων καμερών. Κατά τη δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η μερική καθαίρεση των διοδίων και η διαμόρφωση λωρίδων ελεύθερης ροής για τους χρήστες του νέου συστήματος.

Τέλος η τρίτη φάση θα σημάνει την ολοκλήρωση της μετάβασης στη νέα εποχή με πλήρη καθαίρεση των διοδίων και τη διαμόρφωση ειδικών λωρίδων ελεύθερης ροής για το σύνολο των χρηστών.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στα 6,37 τρισ. δολ. οι παγκόσμιες δαπάνες IT το 2026 με «καύσιμο» την AI

Η ανάγκη δημιουργίας της υπολογιστικής ισχύος που απαιτεί η...

ΔΕΗ: Βάζει φωτοβολταϊκά χωρίς αρχική επένδυση – Το νέο μοντέλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με τα νέα προγράμματα ΔΕΗ myEnergy SolarSmart για κατοικίες και ΔΕΗ myEnergy SolarSmart Pro για επιχειρήσεις,...

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...