13.2 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Θ. Βούρδας: Στόχος η ανατροπή του ισοζυγίου σιδηροδρομικών – οδικών έργων

Τον κομβικό ρόλο των μεταφορών στην εγχώρια οικονομία εξήρε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Θάνος Βούρδας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του 2oυ συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και πως οι υποδομές αποτελούν τα θεμέλια για να χτιστεί ένα πετυχημένο συνδυασμένο δίκτυο μεταφορών, ωστόσο μέχρι σήμερα το υπάρχον στρατηγικό πλαίσιο μεταφορών αποτελούνταν από ανεφάρμοστους σχεδιασμούς.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Βούρδας είπε ότι υλοποιείται το Master Plan για τις μεταφορές με ορίζοντα το 2037, με στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος μεταφορών. «Η διαμόρφωση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών θα οδηγήσει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το υπουργείο «προχωρά με την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου, με στόχο την ανατροπή του ισοζυγίου σιδηροδρομικών – οδικών έργων. Ολοκληρώνεται το τμήμα Αθήνα- Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, ενώ ως το 2023 ο σιδηρόδρομος θα φτάσει στο νέο εμπορικό λιμάνι της Πάτρας».

Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου, αυτή τη στιγμή όλα τα σιδηροδρομικά έργα στη χώρα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα να υπάρχει διπλή ηλεκτροκινούμενηγραμμή.

Ο κ. Βούρδας κατέδειξε ότι ο σιδηροδρομικός κλάδος αποτελεί εφαλτήριο ανάπτυξης για την ελληνική βιομηχανία. Για το λόγο αυτό «κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, είπε, οι μεταφορές δεν έχουν σύνορα, για το λόγο αυτό «γίνονται εντατικές προσπάθειες με τις γειτονικές χώρες για να καταστεί η Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο της Ευρώπης».

Στη βάση αυτή, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί την ολοκλήρωση των επεκτάσεων του σιδηροδρομικού δικτύου ως τα σύνορα της χώρας και την σύνδεσή του με τους ελληνικούς λιμένες.

Αναφερόμενος στο κομμάτι των Logistics, ο κ. Βούρδας τόνισε ότι προωθείται η υλοποίηση του εθνικού πλαισίου για τα Logistics και την Εφοδιαστική Αλυσίδα. Όπως είπε, υπάρχει ανάγκη για τη βελτίωση των logistics της χώρας, με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι η ύπαρξη βιώσιμων αστικών μεταφορών, οπότε κρίνεται αναγκαία η ανανέωση του στόλο λεωφορείων και η χρήση «καθαρών» καυσίμων.

Όπως ανακοινώθηκε, εντός του β’ τριμήνου 2018 αναμένεται η Υπουργική Απόφαση για την επέκταση των συσσωρευτών φόρτισης «καθαρών οχημάτων» κατά μήκος του κύριου οδικού αστικού δικτύου και σε τερματικούς σταθμούς.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...

NOVA: Ισχυροποίηση του δικτύου 4G και 5G πανελλαδικά

Το 4G και 5G Δίκτυο Κινητής της Nova ισχυροποιείται και αποκτά αυξημένη χωρητικότητα με την κατάργηση του δικτύου 3G της εταιρείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Το...

Απλά Ψηφιακά 92: Τι σχεδιάζει το egg (Ρούλα Μπαχταλιά), το 5G στο Θριάσιο, η Microsoft και η HP

Την 10ετή πορεία του, καθώς και τα επόμενα βήματα του egg, ανέλυσε η διευθύντρια του επιχειρηματικού επιταχυντή της Eurobank, Ρούλα Μπαχταλιά, στον Δημήτρη Μαλλά...