30.5 C
Athens
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Θ. Βούρδας: Στόχος η ανατροπή του ισοζυγίου σιδηροδρομικών – οδικών έργων

Τον κομβικό ρόλο των μεταφορών στην εγχώρια οικονομία εξήρε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Θάνος Βούρδας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του 2oυ συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και πως οι υποδομές αποτελούν τα θεμέλια για να χτιστεί ένα πετυχημένο συνδυασμένο δίκτυο μεταφορών, ωστόσο μέχρι σήμερα το υπάρχον στρατηγικό πλαίσιο μεταφορών αποτελούνταν από ανεφάρμοστους σχεδιασμούς.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Βούρδας είπε ότι υλοποιείται το Master Plan για τις μεταφορές με ορίζοντα το 2037, με στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος μεταφορών. «Η διαμόρφωση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών θα οδηγήσει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το υπουργείο «προχωρά με την αναβάθμιση του σιδηροδρόμου, με στόχο την ανατροπή του ισοζυγίου σιδηροδρομικών – οδικών έργων. Ολοκληρώνεται το τμήμα Αθήνα- Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, ενώ ως το 2023 ο σιδηρόδρομος θα φτάσει στο νέο εμπορικό λιμάνι της Πάτρας».

Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου, αυτή τη στιγμή όλα τα σιδηροδρομικά έργα στη χώρα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα να υπάρχει διπλή ηλεκτροκινούμενηγραμμή.

Ο κ. Βούρδας κατέδειξε ότι ο σιδηροδρομικός κλάδος αποτελεί εφαλτήριο ανάπτυξης για την ελληνική βιομηχανία. Για το λόγο αυτό «κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω ανάπτυξη του σιδηροδρόμου, σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, είπε, οι μεταφορές δεν έχουν σύνορα, για το λόγο αυτό «γίνονται εντατικές προσπάθειες με τις γειτονικές χώρες για να καταστεί η Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο της Ευρώπης».

Στη βάση αυτή, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί την ολοκλήρωση των επεκτάσεων του σιδηροδρομικού δικτύου ως τα σύνορα της χώρας και την σύνδεσή του με τους ελληνικούς λιμένες.

Αναφερόμενος στο κομμάτι των Logistics, ο κ. Βούρδας τόνισε ότι προωθείται η υλοποίηση του εθνικού πλαισίου για τα Logistics και την Εφοδιαστική Αλυσίδα. Όπως είπε, υπάρχει ανάγκη για τη βελτίωση των logistics της χώρας, με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βασική επιδίωξη του υπουργείου είναι η ύπαρξη βιώσιμων αστικών μεταφορών, οπότε κρίνεται αναγκαία η ανανέωση του στόλο λεωφορείων και η χρήση «καθαρών» καυσίμων.

Όπως ανακοινώθηκε, εντός του β’ τριμήνου 2018 αναμένεται η Υπουργική Απόφαση για την επέκταση των συσσωρευτών φόρτισης «καθαρών οχημάτων» κατά μήκος του κύριου οδικού αστικού δικτύου και σε τερματικούς σταθμούς.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

realme C51: Ένα πρωτοποριακό smartphone με τέσσερα κορυφαία χαρακτηριστικά

  Το realme C51, το πρωτοποριακό entry-level κινητό της, λανσάρει στην αγορά η realme, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο brand smartphone στον κόσμο. Ως συνέχεια της σειράς...

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις… καλύτεροι πελάτες για τους κυβερνοεγκληματίες

Αυξανόμενος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMBs) στο σημερινό τοπίο ψηφιακών απειλών. Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα αξιοσημείωτο...

Στο κόκκινο το 2023 η αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων

Σε στενωπό βρίσκεται η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων, καθώς η πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα...

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...