28.1 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

90 δισ. δολάρια «σήκωσαν» οι ευρωπαϊκές startups το 2022

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Φρένο τράβηξαν το 2022 οι χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές startups, με τα συνολικά κεφάλαια που προωθήθηκαν προς νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης, να υποχωρούν κατά 25% στη διάρκεια της χρονιάς. Το περασμένο έτος, οι ευρωπαϊκές startups προσέλκυσαν κάτι παραπάνω από 90 δισ. δολάρια, όταν έναν χρόνο νωρίτερα το αντίστοιχο ποσό υπερέβη τα 119 δισ. δολ.

Η αυτοσυγκράτηση των επενδυτών, εν μέσω οικονομικής κρίσης και γεωπολιτικής αστάθειας, άφησε βαριά σκιά στο νεοφυές οικοσύστημα το 2022, με τις χρηματοδοτήσεις, ωστόσο, να είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών. Για παράδειγμα, το 2022 τα κεφάλαια προς ευρωπαϊκές startups σχεδόν διπλασιάστηκαν από τα 46 δισ. δολάρια του 2020.

Στο μεταξύ, η ευρωπαϊκή startup σκηνή δείχνει να αντιμετωπίζει την ύφεση καλύτερα από άλλες περιοχές του πλανήτη. Η χρηματοδότηση Venture Capitals προς το ευρωπαϊκό οικοσύστημα δεν μειώθηκε το 2022 τόσο απότομα όσο, για παράδειγμα, στη Βόρεια Αμερική ή την Ασία: 36% και 39%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

Άντεξε η Ευρώπη

«Η Ευρώπη έχει αναπτυχθεί από μικρότερη βάση την τελευταία δεκαετία σε σύγκριση με αυτές τις κορυφαίες περιοχές για startups, με αποτέλεσμα να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στις χρηματοδοτήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς εκτοξεύθηκε το 2021 και δεν υποχώρησε τόσο απότομα το 2022» αναφέρει σχετική ανάλυση της εταιρείας Crunchbase.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, το 2022 ξεκίνησε πολύ θετικά για τις ευρωπαϊκές startups, με το πλεονέκτημα, ωστόσο, να εξανεμίζεται στην πορεία του έτους. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης, οι χρηματοδοτήσεις κατακρημνίστηκαν κατά 46% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, και πάλι η επίδοση της Ευρώπης ήταν σαφώς καλύτερη έναντι άλλων αγορών, καθώς σε Βόρεια Αμερική και Ασία η αντίστοιχη υποχώρηση ήταν κατά 58% και κατά 63%.

Οι startups αρχικών σταδίων σε πίεση

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές startups αρχικών σταδίων ήταν εκείνες οι οποίες, κατά κύριο λόγο, πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα, με τις χρηματοδοτήσεις προς νεοφυείς εταιρείες πρώιμου σταδίου να μειώνονται με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα.

Μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2022 οι επενδύσεις VCs προς ευρωπαϊκές startups αρχικών σταδίων μειώθηκαν στο μισό: 10 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε 5 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Η δραματική πτώση στις χρηματοδοτήσεις αρχικού σταδίου εκλαμβάνεται ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι επενδυτές υιοθετούν μια στάση αναμονής προς τις επενδύσεις που θεωρούνται υψηλού ρίσκου, δεδομένων των συνθηκών.

Η επιβράδυνση στις χρηματοδοτήσεις «σταδίου σποράς» επίσης μειώθηκαν αλλά σε μικρότερο βαθμό: κατά 37% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, φτάνοντας συνολικά τα 1,8 δισ. δολάρια.

Τέλος, οι χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές startups «τελικού σταδίου» μειώθηκε κατά 45% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, φθάνοντας τα 9,4 δισ. δολ. σε σύγκριση με 17 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2021.

Αν και οι αναλυτές δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσουν το βάθος που θα έχει η οικονομική κρίση και μια ενδεχόμενη νέα γεωπολιτική ένταση στην ευρύτερη περιοχή, μάλλον είναι αισιόδοξοι ότι η μείωση των χρηματοδοτήσεων δεν θα επιδεινωθεί το 2023.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

MyRoomie: Ο απόλυτος οδηγός για συγκατοίκηση

Καλώς ήρθατε στον δυναμικό κόσμο του flatsharing, μιας συναρπαστικής και οικονομικής διαβίωσης που κερδίζει σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα....

PwC Ελλάδας: Εγκαινιάζει το νέο Ψηφιακό Κέντρο της στα Ιωάννινα

Το νέο Ψηφιακό της Κέντρο στην πόλη των Ιωαννίνων εγκαινιάζει η PwC, ενισχύοντας την παρουσία της στη χώρα μας με ένα ακόμα γραφείο-δορυφόρο. Το Digital Center...

Η OPPO παρουσιάζει το νέο A98 5G με εκπληκτικές επιδόσεις μπαταρίας

Η OPPO εισάγει στη ελληνική αγορά το OPPO A98 5G, τη νεότερη προσθήκη στην οικογένεια smartphones της σειράς A. Η νέα συσκευή διαθέτει μπαταρία ναυαρχίδας...

Απλά Ψηφιακά 99: Τα drones και οι λύσεις που προσφέρουν (Πλειάδες), τα σχέδια του ΟΤΕ και της Apple

To project που ετοιμάζει η ομάδα του Pleiades IoT cluster, Drones Inspection αλλά και τους στόχους αυτού, ανέλυσαν στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη...

Στην Εθνική το 7,5% της Epsilon Net

Σε συνέχεια της από 4.5.2023 ανακοίνωσης για την υπογραφή συμφωνίας με τον κ. Ιωάννη Μίχο για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην EPSILON NET, η Εθνική...