13.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

90 δισ. δολάρια «σήκωσαν» οι ευρωπαϊκές startups το 2022

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Φρένο τράβηξαν το 2022 οι χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές startups, με τα συνολικά κεφάλαια που προωθήθηκαν προς νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης, να υποχωρούν κατά 25% στη διάρκεια της χρονιάς. Το περασμένο έτος, οι ευρωπαϊκές startups προσέλκυσαν κάτι παραπάνω από 90 δισ. δολάρια, όταν έναν χρόνο νωρίτερα το αντίστοιχο ποσό υπερέβη τα 119 δισ. δολ.

Η αυτοσυγκράτηση των επενδυτών, εν μέσω οικονομικής κρίσης και γεωπολιτικής αστάθειας, άφησε βαριά σκιά στο νεοφυές οικοσύστημα το 2022, με τις χρηματοδοτήσεις, ωστόσο, να είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών. Για παράδειγμα, το 2022 τα κεφάλαια προς ευρωπαϊκές startups σχεδόν διπλασιάστηκαν από τα 46 δισ. δολάρια του 2020.

Στο μεταξύ, η ευρωπαϊκή startup σκηνή δείχνει να αντιμετωπίζει την ύφεση καλύτερα από άλλες περιοχές του πλανήτη. Η χρηματοδότηση Venture Capitals προς το ευρωπαϊκό οικοσύστημα δεν μειώθηκε το 2022 τόσο απότομα όσο, για παράδειγμα, στη Βόρεια Αμερική ή την Ασία: 36% και 39%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

Άντεξε η Ευρώπη

«Η Ευρώπη έχει αναπτυχθεί από μικρότερη βάση την τελευταία δεκαετία σε σύγκριση με αυτές τις κορυφαίες περιοχές για startups, με αποτέλεσμα να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στις χρηματοδοτήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς εκτοξεύθηκε το 2021 και δεν υποχώρησε τόσο απότομα το 2022» αναφέρει σχετική ανάλυση της εταιρείας Crunchbase.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, το 2022 ξεκίνησε πολύ θετικά για τις ευρωπαϊκές startups, με το πλεονέκτημα, ωστόσο, να εξανεμίζεται στην πορεία του έτους. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης, οι χρηματοδοτήσεις κατακρημνίστηκαν κατά 46% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, και πάλι η επίδοση της Ευρώπης ήταν σαφώς καλύτερη έναντι άλλων αγορών, καθώς σε Βόρεια Αμερική και Ασία η αντίστοιχη υποχώρηση ήταν κατά 58% και κατά 63%.

Οι startups αρχικών σταδίων σε πίεση

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές startups αρχικών σταδίων ήταν εκείνες οι οποίες, κατά κύριο λόγο, πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα, με τις χρηματοδοτήσεις προς νεοφυείς εταιρείες πρώιμου σταδίου να μειώνονται με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα.

Μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2022 οι επενδύσεις VCs προς ευρωπαϊκές startups αρχικών σταδίων μειώθηκαν στο μισό: 10 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε 5 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Η δραματική πτώση στις χρηματοδοτήσεις αρχικού σταδίου εκλαμβάνεται ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι επενδυτές υιοθετούν μια στάση αναμονής προς τις επενδύσεις που θεωρούνται υψηλού ρίσκου, δεδομένων των συνθηκών.

Η επιβράδυνση στις χρηματοδοτήσεις «σταδίου σποράς» επίσης μειώθηκαν αλλά σε μικρότερο βαθμό: κατά 37% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, φτάνοντας συνολικά τα 1,8 δισ. δολάρια.

Τέλος, οι χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές startups «τελικού σταδίου» μειώθηκε κατά 45% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, φθάνοντας τα 9,4 δισ. δολ. σε σύγκριση με 17 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2021.

Αν και οι αναλυτές δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσουν το βάθος που θα έχει η οικονομική κρίση και μια ενδεχόμενη νέα γεωπολιτική ένταση στην ευρύτερη περιοχή, μάλλον είναι αισιόδοξοι ότι η μείωση των χρηματοδοτήσεων δεν θα επιδεινωθεί το 2023.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...

COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD: Χριστούγεννα στην COSMOTE TV με πάνω από 120 ταινίες

Το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανεύει και φέτος στην COSMOTE TV, μέσα από το pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD. Από την Παρασκευή 8/12 έως...

Αν δεν προετοιμαστείτε, ετοιμαστείτε να αποτύχετε: 7+1 στρατηγικές για να αποφύγετε τα δίχτυα των χάκερ

Το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά το πότε θα πέσετε θύμα χάκερ, λέει ο Tony Anscombe, Chief Security Evangelist της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας...

AWS: Το πρώτο ευρωπαϊκό Outpost Testing Lab στην Ελλάδα είναι γεγονός

Η Amazon Web Services (AWS) ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ευρωπαϊκού Outpost Testing Lab (OTL) στην Ελλάδα. Μέσω του εν λόγω προγράμματος, πελάτες, συνεργάτες αλλά...

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το...