11.9 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

80 ελληνικές startups κοιτούν προς το Διάστημα

Μεγάλη κινητικότητα προς το… Διάστημα εκδηλώνουν οι ελληνικές startups, σε μια χρονική συγκυρία που η Ελλάδα έχει φιλόδοξα πλάνα, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη αυτή ευκαιρία. Στην προώθηση του νεοφυούς οικοσυστήματος, που δραστηριοποιείται στις διαστημικές λύσεις και εφαρμογές, στοχεύει η η θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το ESA BIC Greece, που λειτουργεί ήδη εδώ και έναν χρόνο στην Ελλάδα.

Το ESA BIC Greece, το οποίο στηρίζει startups, που αναπτύσσουν διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές, φιλοξενεί ήδη, στον έναν χρόνο λειτουργίας του, πέντε ελληνικές startups, οι οποίες έχουν περάσει τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και του ESA BIC Greece και αποτελούν τους πρώτους ενοίκους του.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, που εκδηλώνει το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα για τη διαστημική βιομηχανία, είναι ότι στον έναν χρόνο λειτουργίας του ESA BIC Greece, περισσότερες από 80 startups έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του. Μάλιστα, περισσότερες από μία στις δέκα startups με αντικείμενο το Διάστημα, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον εισόδου στο ESA BIC, ήταν γένου θηλυκού.

«Ακολουθώντας τους στόχους μας, όπως περιγράφονται στη Βίβλο Ψηφιακής Στρατηγικής 2020-2025 για τις διαστημικές δραστηριότητες, δημιουργήσαμε το απαραίτητο περιβάλλον για νεοφυείς επιχειρήσεις που θέλουν να καινοτομήσουν» ανέφερε σχετικά ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αθανάσιος Στάβερης, σε εκδήλωση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της θερμοκοιτίδας.

Οι πέντε πρώτοι ένοικοι

Στόχος της εν Ελλάδι θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος είναι σε βάθος πενταετίας να φιλοξενεί 25 startups από τον χώρο της διαστημικής βιομηχανίας. Την εμπειρία τους από την ένταξη στο ESA BIC Greece μοιράστηκαν οι πέντε πρώτοι ένοικοι της θερμοκοιτίδας.

Οι εκπρόσωποι των νεοφυών επιχειρήσεις, LOCTIO, Cloud Signals, PROMILIST, BitRezus και Circuits Integrated, εξήγησαν τις σημαντικές επιχειρηματικές δυνατότητες που ανοίγει για την Ελλάδα η εμπορική αξιοποίηση του Διαστήματος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τέθηκε επί τάπητος και η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου προγράμματος αυτή τη φορά για την περαιτέρω ανάπτυξη (scale up) των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, που ασχολούνται με το Διάστημα.

Τόσο διεθνώς όσο και στην Ευρώπη οι επενδύσεις θεσμικών επενδυτών στη βιομηχανία του Διαστήματος γνωρίζουν μεγάλη άνοδο: ανήλθαν σε 78,2 δισ. ευρώ (+4% έναντι του 2020), εκ των οποίων τα 11,9 δισ. δολ. στην Ευρώπη (άνοδος 7% έναντι του 2020). Στο μεταξύ, το περασμένο έτος οι παγκόσμιες ιδιωτικές επενδύσεις στο Διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες, έφθασαν παγκοσμίως τα 12,2 δισ. (+86% από το 2020), εκ των οποίων μόλις τα 611 εκατ. στην Ευρώπη (αύξηση 14% από το 2020).

Όπως επισημάνθηκε, ο ρυθμός των ιδιωτικών επενδύσεων στο Διάστημα είναι πολύ χαμηλότερος στην Ευρώπη από ότι στον υπόλοιπο κόσμο, με μόνο ένα 5% αυτών των ιδιωτικών επενδύσεων να πηγαίνουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες που ασχολούνται  με τον χώρο.

Τι παρέχει η θερμοκοιτίδα

Η πρώτη θερμοκοιτίδα για startups με αντικείμενο το Διάστημα, το ελληνικό ESA BIC, αποτελεί μια πρωτοβουλία που «έτρεξε» και ολοκλήρωσε το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Το Corallia συνεργάζεται στενά με την ESA για την υποστήριξη έως και 25 ελληνικών startups για 5 έτη με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες του Διαστήματος.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του, το Corallia αναλαμβάνει την υποχρέωση στέγασης των νεοφυών επιχειρήσεων και της παροχής τεχνικών και νομικών συμβουλών καθώς και οικονομικής στήριξης €50.000 ανά εταιρεία.

Η ESA εγκαινίασε τον θεσμό των κέντρων επώασης επιχειρήσεων το 2003 και σήμερα λειτουργούν 22 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη σε παραπάνω από 60 τοποθεσίες. Περίπου 200 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στα ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1000 επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...

NOVA: Ισχυροποίηση του δικτύου 4G και 5G πανελλαδικά

Το 4G και 5G Δίκτυο Κινητής της Nova ισχυροποιείται και αποκτά αυξημένη χωρητικότητα με την κατάργηση του δικτύου 3G της εταιρείας σε πανελλαδικό επίπεδο. Το...

Απλά Ψηφιακά 92: Τι σχεδιάζει το egg (Ρούλα Μπαχταλιά), το 5G στο Θριάσιο, η Microsoft και η HP

Την 10ετή πορεία του, καθώς και τα επόμενα βήματα του egg, ανέλυσε η διευθύντρια του επιχειρηματικού επιταχυντή της Eurobank, Ρούλα Μπαχταλιά, στον Δημήτρη Μαλλά...