24.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

80 ελληνικές startups κοιτούν προς το Διάστημα

Μεγάλη κινητικότητα προς το… Διάστημα εκδηλώνουν οι ελληνικές startups, σε μια χρονική συγκυρία που η Ελλάδα έχει φιλόδοξα πλάνα, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη αυτή ευκαιρία. Στην προώθηση του νεοφυούς οικοσυστήματος, που δραστηριοποιείται στις διαστημικές λύσεις και εφαρμογές, στοχεύει η η θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, το ESA BIC Greece, που λειτουργεί ήδη εδώ και έναν χρόνο στην Ελλάδα.

Το ESA BIC Greece, το οποίο στηρίζει startups, που αναπτύσσουν διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές, φιλοξενεί ήδη, στον έναν χρόνο λειτουργίας του, πέντε ελληνικές startups, οι οποίες έχουν περάσει τις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και του ESA BIC Greece και αποτελούν τους πρώτους ενοίκους του.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, που εκδηλώνει το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα για τη διαστημική βιομηχανία, είναι ότι στον έναν χρόνο λειτουργίας του ESA BIC Greece, περισσότερες από 80 startups έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του. Μάλιστα, περισσότερες από μία στις δέκα startups με αντικείμενο το Διάστημα, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον εισόδου στο ESA BIC, ήταν γένου θηλυκού.

«Ακολουθώντας τους στόχους μας, όπως περιγράφονται στη Βίβλο Ψηφιακής Στρατηγικής 2020-2025 για τις διαστημικές δραστηριότητες, δημιουργήσαμε το απαραίτητο περιβάλλον για νεοφυείς επιχειρήσεις που θέλουν να καινοτομήσουν» ανέφερε σχετικά ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αθανάσιος Στάβερης, σε εκδήλωση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της θερμοκοιτίδας.

Οι πέντε πρώτοι ένοικοι

Στόχος της εν Ελλάδι θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος είναι σε βάθος πενταετίας να φιλοξενεί 25 startups από τον χώρο της διαστημικής βιομηχανίας. Την εμπειρία τους από την ένταξη στο ESA BIC Greece μοιράστηκαν οι πέντε πρώτοι ένοικοι της θερμοκοιτίδας.

Οι εκπρόσωποι των νεοφυών επιχειρήσεις, LOCTIO, Cloud Signals, PROMILIST, BitRezus και Circuits Integrated, εξήγησαν τις σημαντικές επιχειρηματικές δυνατότητες που ανοίγει για την Ελλάδα η εμπορική αξιοποίηση του Διαστήματος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τέθηκε επί τάπητος και η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου προγράμματος αυτή τη φορά για την περαιτέρω ανάπτυξη (scale up) των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, που ασχολούνται με το Διάστημα.

Τόσο διεθνώς όσο και στην Ευρώπη οι επενδύσεις θεσμικών επενδυτών στη βιομηχανία του Διαστήματος γνωρίζουν μεγάλη άνοδο: ανήλθαν σε 78,2 δισ. ευρώ (+4% έναντι του 2020), εκ των οποίων τα 11,9 δισ. δολ. στην Ευρώπη (άνοδος 7% έναντι του 2020). Στο μεταξύ, το περασμένο έτος οι παγκόσμιες ιδιωτικές επενδύσεις στο Διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες, έφθασαν παγκοσμίως τα 12,2 δισ. (+86% από το 2020), εκ των οποίων μόλις τα 611 εκατ. στην Ευρώπη (αύξηση 14% από το 2020).

Όπως επισημάνθηκε, ο ρυθμός των ιδιωτικών επενδύσεων στο Διάστημα είναι πολύ χαμηλότερος στην Ευρώπη από ότι στον υπόλοιπο κόσμο, με μόνο ένα 5% αυτών των ιδιωτικών επενδύσεων να πηγαίνουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες που ασχολούνται  με τον χώρο.

Τι παρέχει η θερμοκοιτίδα

Η πρώτη θερμοκοιτίδα για startups με αντικείμενο το Διάστημα, το ελληνικό ESA BIC, αποτελεί μια πρωτοβουλία που «έτρεξε» και ολοκλήρωσε το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Το Corallia συνεργάζεται στενά με την ESA για την υποστήριξη έως και 25 ελληνικών startups για 5 έτη με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες του Διαστήματος.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του, το Corallia αναλαμβάνει την υποχρέωση στέγασης των νεοφυών επιχειρήσεων και της παροχής τεχνικών και νομικών συμβουλών καθώς και οικονομικής στήριξης €50.000 ανά εταιρεία.

Η ESA εγκαινίασε τον θεσμό των κέντρων επώασης επιχειρήσεων το 2003 και σήμερα λειτουργούν 22 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη σε παραπάνω από 60 τοποθεσίες. Περίπου 200 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στα ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1000 επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης σε όλη την Ευρώπη.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

HPE: Η επόμενη γενιά διαχείρισης δεδομένων με software-defined storage και automation που στηρίζεται στο ΑΙ

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε νέες λύσεις, διαθέσιμες στην πλατφόρμα HPE GreenLake cloud, που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο...

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Φυλής

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει την έναρξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού...

Aναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς στοχεύει η νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με...

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα για τη Vodafone Ελλάδας σε ετήσια βάση

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2023-2024 που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024), με τα έσοδα να σημειώνουν...

Όμιλος SOFTONE και Euronet: Στρατηγική συμφωνία για την αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών

Ο Όμιλος SOFTONE, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους cloud-based λύσεων επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, ανακοινώνει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με...