7 στα 10 κινητά θα λειτουργούν με AI μέχρι το 2028

Με 360% θα τρέξουν οι πωλήσεις GenAI smartphones το 2024, ξεπερνώντας τα 234 εκατ. συσκευές

- Advertisement -
  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Με τεχνητή νοημοσύνη γράφεται -όπως όλα δείχνουν- το μέλλον των συσκευών, με τα smartphones να μην αποτελούν εξαίρεση. Παγκοσμίως οι αποστολές smartphones με παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) θα αντιπροσωπεύουν το 70% της αγοράς έως το 2028.

«Παρά τις προκλήσεις των παρατεταμένων κύκλων ανανέωσης και τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες, οι δυνατότητες GenAI στο smartphone θα οδηγήσουν σε αναβαθμίσεις και θα αποτελέσουν μια σημαντική ευκαιρία τόσο για τους προμηθευτές όσο και για τους προγραμματιστές εφαρμογών», αναφέρει η IDC.

Ήδη για το 2024, σύμφωνα με νέο report της IDC, η αγορά των GenAI smartphones θα τρέξει με ρυθμό άνω του 360% σε σχέση με πέρσι. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, φέτος θα διατεθούν παγκοσμίως περισσότερα από 234 εκατ. GenAI smartphones. Αυτό αντιπροσωπεύει το 19% της συνολικής αγοράς smartphone το 2024.

Η εταιρεία ερευνών εκτιμά ότι η εντυπωσιακή ανάπτυξη που αναμένεται για το 2024 θα συνεχιστεί και το 2025. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, οι αποστολές GenAI smartphones αναμένεται να αυξηθούν κατά 73% σε ετήσια βάση το 2024. Μέτρια διψήφια ανάπτυξη αναμένεται για το υπόλοιπο της περιόδου έως το 2028, οπότε αναμένεται να πωληθούν διεθνώς 912 εκατ. GenAI smartphones, με αποτέλεσμα έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 2024-2028 78,4%.

Ταχεία ενσωμάτωση

«Η ταχεία ενσωμάτωση του GenAI στα smartphones είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας, με τη διείσδυση στην αγορά να αναμένεται να ξεπεράσει το 60% μέσα στα πρώτα τρία χρόνια», δήλωσε η Nabila Popal, διευθύντρια έρευνας της Worldwide Tracker Team της IDC.

Όπως, ωστόσο, σημειώνει η ίδια, ο πιο σημαντικός αντίκτυπος αυτής της εξέλιξης θα έρθει το 2026, όταν οι συσκευές μεσαίας κατηγορίας αναμένεται να υιοθετήσουν αυτήν την τεχνολογία, κάνοντας ένα σημαντικό άλμα προς τον εκδημοκρατισμό του GenAI. «Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε όλες τις περιπτώσεις χρήσης που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια, ένα είναι σίγουρο, ότι το GenAI θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τα smartphone μας», αναφέρει η ίδια.

Ενώ οι πωλήσεις των smartphone GenAI το πρώτο ή δύο χρόνια πιθανότατα θα περιοριστούν στις premium συσκευές, το μέλλον επιφυλάσσει ακόμη πιο συναρπαστικές εξελίξεις. Καθώς τα τηλέφωνα με δυνατότητα εκτέλεσης GenAI στη συσκευή γίνονται πιο διαδεδομένα, η δυνατότητα για πιο εξατομικευμένους και προληπτικούς βοηθούς AI γίνεται όλο και πιο πιθανή. Αυτή η εξέλιξη, καθοδηγούμενη από τη ζήτηση των καταναλωτών, τις εξελίξεις εφαρμογών και τη συνολική ανάπτυξη του κλάδου, υπόσχεται να κάνει την επόμενη δεκαετία την πιο συναρπαστική περίοδο για την αγορά των smartphones», καταλήγει η IDC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Απλά Ψηφιακά 207: Η Interworks (Στ. Μπαρμπουνάκης) και η επόμενη μέρα της και η...

Για την πορεία της Interworks, καθώς και τα σχέδια...

Η ESET παρουσιάζει τα «eCrime Reports», προσφέροντας στις ομάδες ασφάλειας στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του...

Η ESET, ηγέτιδα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας διεθνώς, παρουσίασε...

Η μπασκετική πανδαισία της EuroLeague με τα Play – In Showdown και ο 1ος...

Η EuroLeague, η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στο χώρο...

Cashback 20% με την payzy για αγορά gadgets, smartwatches, ακουστικών & Bluetooth ηχείων από...

Επιστροφή 20% της αξίας των αγορών τους σε ευρώ...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα gaming οθόνη Evnia 27M2N5201P από την Philips

Ένα νέο gaming monitor Full HD προστίθεται στη σειρά...

Η TCL γιορτάζει το ορόσημο των 100 εκατ. μονάδων κλιματισμού με την έναρξη λειτουργίας νέου «έξυπνου» εργοστασίου

Η TCL, κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας παγκοσμίως, ανακοίνωσε πρόσφατα την...

Απολαύστε ατελείωτο περιεχόμενο με το webOS της LG

Στον σύγχρονο κόσμο της οικιακής ψυχαγωγίας, η εμπειρία θέασης...

Bang & Olufsen Beo Grace: Νέα έκδοση Honey Tone με ANC, Dolby Atmos και battery έως 2.000 κύκλους

Η Bang & Olufsen παρουσιάζει τα Beo Grace στην...

Μπες στους ρυθμούς της άνοιξης με τα ηχεία LG XBOOM RNC9

Η άνοιξη είναι η εποχή της ανανέωσης, της ενέργειας...