30.5 C
Athens
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

16 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους του πλανήτη

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Υπερδιπλασιασμός πωλήσεων σημειώθηκε το 2021 στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (electric vehicles – EVs). Το περασμένο έτος διατέθηκαν στη διεθνή αγορά 6,6 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα από μόλις 3 εκατ. το 2020.

Ενώ το 2021 ήταν άλλη μια δύσκολη χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία, που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια έλλειψη τσιπ, η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρέθηκε στον αντίποδα και ήταν κάτι παραπάνω από κινητική.

Η μεγάλη ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτροκίνησης το 2021 συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις επιδόσεις της Κίνας, η οποία είχε πραγματικά μια χρονιά ρεκόρ στην κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι πωλήσεις EVs στην κινεζική αγορά σχεδόν τριπλασιάστηκαν το 2021, φθάνοντας τα 3,4 εκατ. οχήματα από 1,2 εκατ. το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency (IEA), σήμερα στους δρόμους του πλανήτη κυκλοφορούν 16 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που καταναλώνουν περίπου 30 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, το ισοδύναμο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ιρλανδία.

Δυναμικά στην ηλεκτροκίνηση η Ευρώπη

Η Ευρώπη παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι νέες ταξινομήσεις το 2021 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 70% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, φθάνοντας τα 2,3 εκατ. αυτοκίνητα, τα μισά εκ των οποίων ήταν plug-in υβριδικά.

Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο οχήματα, για πρώτη φορά. Ωστόσο, το συνολικό μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ παραμένει πολύ χαμηλότερο από αυτό της Κίνας και πολλών ευρωπαϊκών αγορών.

Αθροιστικά, Η Κίνα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, γεγονός που δείχνει ότι η ηλεκτροκίνηση δεν προχωρά με τον ίδιο ρυθμό παγκοσμίως.

Η αγορά την τελευταία δεκαετία 

Η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων την τελευταία δεκαετία έχει μια αλματώδη ανάπτυξη. Στη διάρκεια του 2012 πουλήθηκαν, παγκοσμίως, περίπου 130.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο, σήμερα τόσα πολλά πωλούνται σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Η ανάπτυξη ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή τα τελευταία τρία χρόνια, ακόμη και όταν η πανδημία συρρίκνωσε κυριολεκτικά την αγορά των συμβατικών αυτοκινήτων. Το 2019, πουλήθηκαν 2,2 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 2,5% των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων.

Το 2020, η συνολική αγορά αυτοκινήτων συρρικνώθηκε, αλλά οι πωλήσεις EVs κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα, αυξανόμενες στα 3 εκατομμύρια και αντιπροσωπεύοντας το 4,1% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων.

Το 2021, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπερδιπλασιάστηκαν σε 6,6 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 9% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου και υπερτριπλασιάζοντας το μερίδιο αγοράς τους σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα. Το σύνολο μάλιστα της καθαρής αύξησης των πωλήσεων αυτοκινήτων το 2021 προήλθε από τα ηλεκτρικά οχήματα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

realme C51: Ένα πρωτοποριακό smartphone με τέσσερα κορυφαία χαρακτηριστικά

  Το realme C51, το πρωτοποριακό entry-level κινητό της, λανσάρει στην αγορά η realme, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο brand smartphone στον κόσμο. Ως συνέχεια της σειράς...

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις… καλύτεροι πελάτες για τους κυβερνοεγκληματίες

Αυξανόμενος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMBs) στο σημερινό τοπίο ψηφιακών απειλών. Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα αξιοσημείωτο...

Στο κόκκινο το 2023 η αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων

Σε στενωπό βρίσκεται η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων, καθώς η πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα...

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...