24.7 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

16 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους του πλανήτη

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Υπερδιπλασιασμός πωλήσεων σημειώθηκε το 2021 στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (electric vehicles – EVs). Το περασμένο έτος διατέθηκαν στη διεθνή αγορά 6,6 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα από μόλις 3 εκατ. το 2020.

Ενώ το 2021 ήταν άλλη μια δύσκολη χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία, που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια έλλειψη τσιπ, η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρέθηκε στον αντίποδα και ήταν κάτι παραπάνω από κινητική.

Η μεγάλη ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτροκίνησης το 2021 συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις επιδόσεις της Κίνας, η οποία είχε πραγματικά μια χρονιά ρεκόρ στην κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι πωλήσεις EVs στην κινεζική αγορά σχεδόν τριπλασιάστηκαν το 2021, φθάνοντας τα 3,4 εκατ. οχήματα από 1,2 εκατ. το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency (IEA), σήμερα στους δρόμους του πλανήτη κυκλοφορούν 16 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που καταναλώνουν περίπου 30 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, το ισοδύναμο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ιρλανδία.

Δυναμικά στην ηλεκτροκίνηση η Ευρώπη

Η Ευρώπη παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι νέες ταξινομήσεις το 2021 αυξήθηκαν κατά σχεδόν 70% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, φθάνοντας τα 2,3 εκατ. αυτοκίνητα, τα μισά εκ των οποίων ήταν plug-in υβριδικά.

Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο οχήματα, για πρώτη φορά. Ωστόσο, το συνολικό μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ παραμένει πολύ χαμηλότερο από αυτό της Κίνας και πολλών ευρωπαϊκών αγορών.

Αθροιστικά, Η Κίνα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, γεγονός που δείχνει ότι η ηλεκτροκίνηση δεν προχωρά με τον ίδιο ρυθμό παγκοσμίως.

Η αγορά την τελευταία δεκαετία 

Η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων την τελευταία δεκαετία έχει μια αλματώδη ανάπτυξη. Στη διάρκεια του 2012 πουλήθηκαν, παγκοσμίως, περίπου 130.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο, σήμερα τόσα πολλά πωλούνται σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Η ανάπτυξη ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή τα τελευταία τρία χρόνια, ακόμη και όταν η πανδημία συρρίκνωσε κυριολεκτικά την αγορά των συμβατικών αυτοκινήτων. Το 2019, πουλήθηκαν 2,2 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 2,5% των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων.

Το 2020, η συνολική αγορά αυτοκινήτων συρρικνώθηκε, αλλά οι πωλήσεις EVs κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα, αυξανόμενες στα 3 εκατομμύρια και αντιπροσωπεύοντας το 4,1% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων.

Το 2021, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπερδιπλασιάστηκαν σε 6,6 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 9% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου και υπερτριπλασιάζοντας το μερίδιο αγοράς τους σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα. Το σύνολο μάλιστα της καθαρής αύξησης των πωλήσεων αυτοκινήτων το 2021 προήλθε από τα ηλεκτρικά οχήματα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....

Εξοικονόμηση κόστους 250 δισ. δολάρια φέρνουν οι smart cities στον πλανήτη  

  της Νατάσας Φραγκούλη   Τον τίτλο της πιο «έξυπνης» πόλης στον πλανήτη για το 2023 κατακτά η Σαγκάη, η οποία και το 2022 είχε βρεθεί στην...

Η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε τα προϊόντα ήχου και εικόνας για το 2023

Με αφορμή το λανσάρισμα της νέας σειράς audiovisual για το 2023, η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε σήμερα τις νέες εμπειρίες προβολής, που αντιπροσωπεύουν το...

Sunday Premiere: Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία «The Woman King» στη Nova

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η Viola Davis πρωταγωνιστεί σε μια γεμάτη δράση ιστορία που αφορά μία επίλεκτη γυναικεία μονάδα πολεμιστών! Οι συνδρομητές της Nova...

Η προσβασιμότητα συναντά τον τουρισμό: Η Evenly στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

H Evenly, ως υποστηρικτής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσέφερε υπηρεσίες διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα και αυτόματου υποτιτλισμού, σε όλη τη διάρκεια της...