27.5 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

1 στους 4 Έλληνες σκοπεύει να αγοράσει 5G κινητό το επόμενο δωδεκάμηνο

Της Νατάσας Φραγκούλη

Στην εποχή του 5G εισέρχονται οι Έλληνες, οι οποίοι εισάγουν σταδιακά την νέα γενιά κινητών επικοινωνιών στη ζωή τους. Σήμερα, ένας στους τέσσερις Έλληνες πρακτικά απαντά ότι θα χρησιμοποιήσει το 5G τον επόμενο έναν χρόνο, με το 26% των Ελλήνων να σκοπεύει να αναβαθμίσει τη συσκευή του σε 5G μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Παγκοσμίως, η υιοθέτηση του 5G από τους καταναλωτές προβλέπεται ότι θα είναι ανθεκτική στον πληθωρισμό: τουλάχιστον 510 εκατομμύρια καταναλωτές σε 37 αγορές είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν το 5G το 2023.

Τις νέες τάσεις της τεχνολογίας 5G στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως παρουσίασε η Ericsson Hellas. Σύμφωνα με το το report της (ConsumerLab’s 5G: The Next Wave), καθώς η υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G αυξάνεται και εδραιώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου, η έρευνα εξετάζει μεταξύ άλλων τις προσδοκίες των χρηστών που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνολογία.

H διαθεσιμότητα 5G αναδεικνύεται ως το νέο σημείο αναφοράς ικανοποίησης μεταξύ των καταναλωτών. Ενώ πολλές αγορές έχουν επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G μεγαλύτερη από 60%, μόνο το 33% των χρηστών συνήθως αντιλαμβάνονται ότι είναι συνδεδεμένοι σε 5G περισσότερο από το 50% του χρόνου που βρίσκονται συνδεδεμένοι.

Στην Ελλάδα, ενώ το 65% έχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G, μόνο το 26% των χρηστών 5G συνήθως αντιλαμβάνονται ότι είναι συνδεδεμένοι σε 5G σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

5G και cloud

Ένα ενδιαφέρον εύρημα του report της Ericsson είναι ότι το 5G αυξάνει τη χρήση του cloud gaming: 3 στους 5 υπάρχοντες χρήστες του 5G στην Ελλάδα χρησιμοποιούν περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες από ότι οι χρήστες του 4G, εκ των οποίων το 56%, τρεις ή και περισσότερες.

Παγκοσμίως, τα τελευταία δύο χρόνια, ο χρόνος που αφιερώνεται σε εφαρμογές AR από χρήστες 5G έχει διπλασιαστεί σε δύο ώρες την εβδομάδα, σε σύγκριση με τους χρήστες 4G.

«Tα μοντέλα δημιουργίας εσόδων 5G αναμένεται να εξελιχθούν, με το 92% των εν ενεργεία χρηστών 5G στην Ελλάδα να θεωρούν ότι η τεχνολογία 5G αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πλάνων ευρυζωνικότητας για τα κινητά τηλέφωνα. Αντίστοιχα, διεθνώς, 6 στους 10 καταναλωτές αναμένουν ότι οι προσφορές σε 5G δεν θα αφορούν μόνο σε αυξημένο όγκο δεδομένων και μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά και σε προσαρμοσμένες κατά παραγγελία δυνατότητες δικτύου, που θα καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες» αναφέρει η Ericsson.

Ο δρόμος του «metaverse»

H υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G ανοίγει τον δρόμο για το «metaverse», με το 37% των χρηστών 4G στην Ελλάδα να ισχυρίζονται ότι θα ξεκινήσουν ή θα αυξήσουν τη χρήση εφαρμογών AR στον πραγματικό κόσμο μόλις εγγραφούν στο 5G.

Συνολικά, σε όλο τον κόσμο, οι χρήστες 5G, κατά μέσο όρο, ξοδεύουν ήδη μία ώρα περισσότερη την εβδομάδα σε υπηρεσίες που σχετίζονται με το metaverse από τους χρήστες 4G. Επίσης αναμένουν ότι θα καταναλώνονται δύο ώρες περισσότερου περιεχομένου βίντεο την εβδομάδα σε κινητές συσκευές, εκ των οποίων η 1,5 ώρα θα είναι σε γυαλιά AR/VR, έως το 2025.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το realme c51 έρχεται να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο δύσκολους χρήστες

Το στοίχημα που έχει βάλει να επαναπροσδιορίζει τα standard της entry-level κατηγορίας smartphones, φαίνεται ότι κερδίζει, για άλλη μια φορά, η realme με το...

Μπαράζ προσλήψεων στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

Τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων έναντι όλων των άλλων κλάδων της εγχώριας οικονομίας καταγράφει για το 4ο τρίμηνο του 2023 ο τομέας της Πληροφορικής. Παρά...

Η United Media ορίζει τον George Makris ως Programming Director

Η United Media, η εταιρεία MME της United Group του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μητρική εταιρεία της Νova,...

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις… καλύτεροι πελάτες για τους κυβερνοεγκληματίες

Αυξανόμενος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMBs) στο σημερινό τοπίο ψηφιακών απειλών. Καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ένα αξιοσημείωτο...

Στο κόκκινο το 2023 η αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων

Σε στενωπό βρίσκεται η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων, καθώς η πίεση που ασκεί ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα...