36 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

1 στα 5 δολάρια που επενδύουν τα VCs σε startups, παγκοσμίως, έρχονται στην Ευρώπη

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Πολύ βαθιά φαίνεται ότι ακούει -προς το παρόν τουλάχιστον- τα τύμπανα του πολέμου το οικοσύστημα των startups στην Ευρώπη. Αν και εν μέσω πολεμικών πυρών, το οικοσύστημα όχι μόνο δεν δείχνει να χάνει τη δυναμική του, αλλά, στον αντίποδα, έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του.

Πρακτικά, 1 στα 5 δολάρια ή το 20% των συνολικών χρηματοδοτήσεων, που επένδυσαν τα venture capitals σε startups ανά τον κόσμο το 2022, κατέληξε στην Ευρώπη. Αυτή η αναλογία βαίνει συνεχώς βελτιούμενη, αφού το 2021 το 17% των συνολικών χρηματοδοτήσεων των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών έφτασε στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ το 2015 μόλις το 10% των επενδύσεων VCs είχε προορισμό ευρωπαϊκές startups.

Σύμφωνα με report του dealroom.co, το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες έκαναν πραγματικό ρεκόρ, προσελκύοντας περισσότερα από 58,6 δισ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις venture capital funds. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση του οικοσυστήματος, την οποία ξεπερνά μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν το ευρωπαϊκό οικοσύστημα είχε προσελκύσει 59,9 δισ. δολάρια.

Ως αποτέλεσμα της συνεχούς διεύρυνσης, αξία του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ευρώπη ξεπερνά πλέον τα 3,1 τρισ. δολ. και πλανάρει για ακόμη καλύτερες επιδόσεις -υπό την αίρεση πάντα ενός ακραίου γεωπολιτικού σεναρίου και μια έκρυθμης οικονομικής κρίσης.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες στις αγορές, το τρέχον κλίμα στην Ευρώπη όσον αφορά το οικοσύστημα των startups περιγράφεται από τη λέξη ‘επιφυλακτικότητα’ και όχι από τη λέξη ‘ανησυχία’» σχολιάζουν οι συντάκτες του σχετικού report.

Μ. Βρετανία: Το πετράδι στο στέμμα

Το πετράδι στο στέμμα του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος παραμένει η Μεγάλη Βρετανία, που διατηρεί τον τίτλο του αγαπημένου παιδιού των επενδυτών. Η Μεγάλη Βρετανία συγκεντρώνει το 35% των ευρωπαϊκών επενδύσεων VCs το πρώτο εξάμηνο του 2022, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και τη Γαλλία, στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.

Στη λίστα με τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων, που βρίσκονται ψηλά στις χρηματοδοτικές προτιμήσεις των VCs, ακολουθούν η Αυστρία, η Ολλανδία και η Ισπανία.

Σαρώνει το fintech

Ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης για το νεοφυές οικοσύστημα στην Ευρώπη αποτελεί ο κλάδος της χρηματο-οικονομικής τεχνολογίας (financial technology-fintech). Οι startups με αντικείμενο το fintech αντιπροσώπευαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 σχεδόν το ένα τέταρτο των χρηματοδοτήσεων VCs προς ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες. Σε απόλυτα μεγέθη αυτό μεταφράστηκε σε κεφάλαια 15,6 δισ. δολάρια σε 651 κύκλους χρηματοδότησης για το κλάδο του fintech.

Tα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές είναι το κλειδί για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις, συνεισφέροντας σχεδόν το ήμισυ των συνολικών επενδύσεων VCs και το 60% των επενδύσεων σε mega γύρους χρηματοδότησης, ύψους 100 εκατ. δολ. και άνω.

Τέλος, ενδεικτικό της ευρωστίας του οικοσυστήματος των startups στην Ευρώπη είναι το γεγονός ότι πλέον αποτελεί την έδρα για περισσότερους από 480 μονόκερους (startups με αξία άνω του 1 δισ.), οι οποίοι είναι διάσπαρτοι σε 34 χώρες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο: “Εκλάπησαν αρχεία, όχι στοιχεία πολιτών”, λέει το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Εκλάπησαν αρχεία από το Κτηματολόγιο κατά τη διάρκεια της κυβερνοεπίθεσης, αλλά όχι προσωπικά δεδομένα πολιτών, δηλώνει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε ενημέρωσή του για...

Παγκόσμια κατάρρευση στα συστήματα πληροφορικής σε τράπεζες, αερομεταφορές και media

Τεράστια τεχνικά προβλήματα που επηρεάζουν αεροδρόμια, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, Μέσα ενημέρωσης και τράπεζες καταγράφονται από τις πρωινές ώρες σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με...

Ίδρυμα Vodafone: Το πρώτο υπερσύγχρονο υποβρύχιο παρατηρητήριο για τον υποθαλάσσιο πνεύμονα της Μεσογείου

Στην πόντιση, για πρώτη φορά, υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας προχώρησε η ερευνητική ομάδα του προγράμματος Vodafone Posidonia στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ), στον κόλπο...

Απλά Ψηφιακά 143: Τα σχέδια της Lenovo (Π. Μακρυνιώτης), η συμφωνία Cosmote – Nova και το Gov.gr

Την πορεία της Lenovo στην ελληνική αγορά αλλά και τις νέες υπηρεσίες υποστήριξης για επιχειρήσεις και καταναλωτές που σχεδιάζει να προσφέρει το τρέχον έτος...

«Παίρνει μπροστά» η κυβερνοασφάλεια του δημόσιου τομέα

Με τους χρόνους να πιέζουν πλέον ασφυκτικά για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,  η Κοινωνία της Πληροφορίας βάζει μπροστά την κυβερνοασφάλεια του...