10.7 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

1 στα 5 δολάρια που επενδύουν τα VCs σε startups, παγκοσμίως, έρχονται στην Ευρώπη

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Πολύ βαθιά φαίνεται ότι ακούει -προς το παρόν τουλάχιστον- τα τύμπανα του πολέμου το οικοσύστημα των startups στην Ευρώπη. Αν και εν μέσω πολεμικών πυρών, το οικοσύστημα όχι μόνο δεν δείχνει να χάνει τη δυναμική του, αλλά, στον αντίποδα, έχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του.

Πρακτικά, 1 στα 5 δολάρια ή το 20% των συνολικών χρηματοδοτήσεων, που επένδυσαν τα venture capitals σε startups ανά τον κόσμο το 2022, κατέληξε στην Ευρώπη. Αυτή η αναλογία βαίνει συνεχώς βελτιούμενη, αφού το 2021 το 17% των συνολικών χρηματοδοτήσεων των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών έφτασε στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ το 2015 μόλις το 10% των επενδύσεων VCs είχε προορισμό ευρωπαϊκές startups.

Σύμφωνα με report του dealroom.co, το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες έκαναν πραγματικό ρεκόρ, προσελκύοντας περισσότερα από 58,6 δισ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις venture capital funds. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση του οικοσυστήματος, την οποία ξεπερνά μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν το ευρωπαϊκό οικοσύστημα είχε προσελκύσει 59,9 δισ. δολάρια.

Ως αποτέλεσμα της συνεχούς διεύρυνσης, αξία του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ευρώπη ξεπερνά πλέον τα 3,1 τρισ. δολ. και πλανάρει για ακόμη καλύτερες επιδόσεις -υπό την αίρεση πάντα ενός ακραίου γεωπολιτικού σεναρίου και μια έκρυθμης οικονομικής κρίσης.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες στις αγορές, το τρέχον κλίμα στην Ευρώπη όσον αφορά το οικοσύστημα των startups περιγράφεται από τη λέξη ‘επιφυλακτικότητα’ και όχι από τη λέξη ‘ανησυχία’» σχολιάζουν οι συντάκτες του σχετικού report.

Μ. Βρετανία: Το πετράδι στο στέμμα

Το πετράδι στο στέμμα του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος παραμένει η Μεγάλη Βρετανία, που διατηρεί τον τίτλο του αγαπημένου παιδιού των επενδυτών. Η Μεγάλη Βρετανία συγκεντρώνει το 35% των ευρωπαϊκών επενδύσεων VCs το πρώτο εξάμηνο του 2022, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και τη Γαλλία, στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.

Στη λίστα με τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων, που βρίσκονται ψηλά στις χρηματοδοτικές προτιμήσεις των VCs, ακολουθούν η Αυστρία, η Ολλανδία και η Ισπανία.

Σαρώνει το fintech

Ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης για το νεοφυές οικοσύστημα στην Ευρώπη αποτελεί ο κλάδος της χρηματο-οικονομικής τεχνολογίας (financial technology-fintech). Οι startups με αντικείμενο το fintech αντιπροσώπευαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 σχεδόν το ένα τέταρτο των χρηματοδοτήσεων VCs προς ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες. Σε απόλυτα μεγέθη αυτό μεταφράστηκε σε κεφάλαια 15,6 δισ. δολάρια σε 651 κύκλους χρηματοδότησης για το κλάδο του fintech.

Tα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές είναι το κλειδί για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις, συνεισφέροντας σχεδόν το ήμισυ των συνολικών επενδύσεων VCs και το 60% των επενδύσεων σε mega γύρους χρηματοδότησης, ύψους 100 εκατ. δολ. και άνω.

Τέλος, ενδεικτικό της ευρωστίας του οικοσυστήματος των startups στην Ευρώπη είναι το γεγονός ότι πλέον αποτελεί την έδρα για περισσότερους από 480 μονόκερους (startups με αξία άνω του 1 δισ.), οι οποίοι είναι διάσπαρτοι σε 34 χώρες.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

“The Last of Us”: Η πολυαναμένομενη σειρά του ΗΒΟ αποκλειστικά διαθέσιμη στο Vodafone TV

Το “The Last of Us”, η πρώτη σειρά παραγωγής ΗΒΟ που βασίζεται στο ομώνυμο βιντεοπαιχνίδι της Sony για το Playstation από το 2013, με...

Huawei FreeBuds 5i: Τα καλύτερα TWS ακουστικά, με τιμή κάτω από 100 ευρώ

HUAWEI FreeBuds 5i: Ήχος Hi-Res, άνεση και υψηλή τεχνολογία, όλα σε ένα ζευγάρι ακουστικά Κυκλοφόρησαν 26 Ιανουαρίου από το επίσημο δίκτυο συνεργατών της Huawei Κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά...

Απλά Ψηφιακά 85: H eTurn (Δημήτρης Θεοφάνους) και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι phygital καταναλωτές και το ελληνικό γραφείο του Viber

Τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που προσφέρει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και το πως ψηφιοποιεί τη Φωνή του Δημότη ώστε να εισακούεται από τις αυτοδιοικητικές...

Αυξάνεται η πίτα των online αγορών-Ρhygital γίνονται οι Έλληνες

  της Νατάσας Φραγκούλη   Αυξάνεται η πίτα του e-commerce στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι καταναλωτές δείχνουν να επιλέγουν το πάντρεμα των online αγορών και...

Σε δημόσια διαβούλευση έργο για την εξ΄ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο, προϋπολογισμού 72,4 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Κοινωνία της Πληροφορίας το  Τεύχους Διακήρυξης που αφορά σε Ηλεκτρονικό Ανοικτό για το έργο «Προμήθεια...