33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Χ. Σπίρτζης: Προτεραιότητα οι συνδυασμένες μεταφορές

Ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών, επέκταση και ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και αλλαγές στις αστικές μετακινήσεις με συνεργασία ΚΤΕΛ και αστικών συγκοινωνιών είναι το τρίπτυχο μέσα από το οποίο η κυβέρνηση προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα αναβαθμίζοντας το περιβάλλον.

Τα παραπάνω τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης κατά την τελετή βράβευσης των ελληνικών συμμετοχών  στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017» στο Ζάππειο Μέγαρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης οι στόχοι του υπουργείου, συνοψίζονται στα εξής και αφορούν:

  • Την προώθηση των Συνδυασμένων Μεταφορών, τόσο σε αστικό όσο και σε υπερ-αστικό επίπεδο, ώστε να πετύχουμε βελτιστοποίηση του χρόνου μετακίνησης, αλλά και  εξοικονόμηση καυσίμων και ρύπων, τα οποία πρέπει να μειώσουμε. «Και μπορούμε να εξειδικεύσουμε καθέναν από τους στόχους μέσα από τις πολιτικές και τα έργα που υλοποιούμε.  Αυτό λοιπόν επιτυγχάνεται κυρίως με τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς. Γίνεται πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για την ολοκλήρωση των βασικών αξόνων του σιδηροδρομικού δικτύου. Είναι πολύ σημαντικό, μέσα στη χρονιά, να τελειώσει επιτέλους μετά από δεκαετίες, ο άξονας Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Η σύνδεση της χώρας μας με την κεντρική Ευρώπη με ηλεκτροκίνηση, η Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, το προχώρημα των έργων για την Πάτρα, αλλά και σε αστικό επίπεδο και σε επίπεδο σχεδιασμού, η ολοκλήρωση και η λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά, η σύνδεση με το αεροδρόμιο, οι δύο πύλες, που έχουμε στο Μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας που είναι πολύ σημαντικές. Όπως είναι πάρα – πάρα πολύ σημαντική, η προώθηση και επέκταση των έργων του μετρό και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε.
  • Συνδυασμένες Μεταφορές: Είναι η δεύτερη δράση, καθώς μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δεν περιορίζουν την ελευθερία επιλογής μέσου μετακίνησης από τους πολίτες. Όπως επεσήμανε ο κ. Σπίρτζης «για δεκαετίες οι πολίτες εκεί, είχαν μία εναλλακτική: Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, που τα πληρώναμε τετραπλάσια απ’ότι το σύνολο των Αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας! Είναι λοιπόν προφανές, ότι δε γίνεται, να μη μπορεί ο πολίτης να επιλέξει με ποιο μέσο, με ποια εναλλακτική, θα μπορεί να μετακινηθεί».
  • Η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου είναι ο τρίτος άξονας: Η ηλεκτροκίνηση και οι ταχείας κυκλοφορίας άξονες της χώρας αλλά και των συνδέσεών τους με τις γειτονικές χώρες, ώστε να αποτελέσουν ένα αξιόπιστο εναλλακτικό δίκτυο μετακίνησης και επιβατών, αλλά και εμπορευμάτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και σε συνδυασμό με άλλες υποδομές κινητικότητας  και μεταφορών.

«Είναι προφανές, ότι δε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας αν δεν ολοκληρώσουμε μεγάλα έργα, οραματικά έργα, όπως είναι η σύνδεση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Αν δεν ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση από τον παραδοσιακό άξονα, δηλαδή από την Ελλάδα στα Σκόπια, στη Σερβία και στη συνέχεια στην Κεντρική Ευρώπη. Και καταλαβαίνετε όλοι και τις συνέπειες που υπάρχουν στα μεγάλα εθνικά θέματα, που είναι επίκαιρα και συζητούνται αυτή την εποχή» είπε και συμπλήρωσε: «Προωθούμε αισθητικά αποδεκτή και περιβαλλοντικά βιώσιμη -με επίκεντρο τον χρήστη- αναδιάρθρωση του δικτύου αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να μειωθούν τα άσκοπα οχηματοχιλιόμετρα των λεωφορείων και  να υπάρξει επί της ουσίας βελτιστοποίηση με το δίκτυο του Μετρό. Ο στόχος μας είναι η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, αλλά και η αλλαγή συνολικά του σχεδιασμού, του προγραμματισμού, της λειτουργίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι μόνο σε επίπεδο αστικού ιστού, αλλά σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων. Δε μπορεί λοιπόν, τα ΚΤΕΛ Αθηνών και Θεσσαλονίκης να μην είναι ενταγμένα στον ΟΑΣΑ και στον ΟΣΕΘ, δε μπορεί να μην ανανεώσουμε τον στόλο των λεωφορείων. Είπε ο Γιώργος Σταθάκης πριν, για τη μετατροπή σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενός μεγάλου κομματιού του στόλου ή τη μετατροπή σε νέας τεχνολογίας με αέριο λεωφορεία. Ταυτόχρονα όμως, δε μπορεί να αναπαράγουμε το μοντέλο του να δανειζόμαστε χρήματα από την Ευρώπη ή από τις αγορές για να αγοράσουμε λεωφορεία και να τα σπαταλάμε μετά σε πολύ μεγάλο κόστος, είτε στην αγορά ανταλλακτικών, είτε στη συντήρηση, χωρίς να υπάρχουν παραγωγικές υποδομές στη χώρα μας. Άρα το σχέδιο περιλαμβάνει την ανανέωση του στόλου. Ταυτόχρονα όμως με την ίδρυση παραγωγικών δομών και για λεωφορεία με αέριο Euro 6, euro 7, αλλά και για ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, με στόχο να μεταφέρουν τους πολίτες από τις γειτονιές, από τις συνοικίες στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, στον προαστιακό δηλαδή και στο μετρό».

Μάλιστα προανήγγειλε τον σχεδιασμό  ενιαίου ηλεκτρονικού και δυσλειτουργικού προϊόντος στο σιδηρόδρομο, στις αστικές συγκοινωνίες σε όλη την Ελλάδα, ώστε με ένα προϊόν και με ενιαία πληροφόρηση, να μπορεί να μετακινείται ο οποιοδήποτε πολίτης ή επισκέπτης στη χώρα μας.

«Μιλάμε δηλαδή για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα είναι συμβατό σε όλα τα μέσα και κυρίως θα βγάζει από το παιχνίδι τα κυκλώματα των πλαστών εισιτηρίων, που όλα αυτά τα χρόνια ανθούσαν. Ένας πρόχειρος απολογισμός ανέρχεται σε πάνω από 60 εκατομμύρια το χρόνο, αλλά πολύ σύντομα, θα έχουμε ακριβείς απολογισμούς, στο ποια χρήματα των πολιτών και του Κράτους πήγαιναν στα κυκλώματα, στα πλαστά εισιτήρια και στους ίδιους που τύπωναν τα κανονικά εισιτήρια για να παράγουν πλαστά. Στους ίδιους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το Κεντρικό Σύστημα Διαλειτουργικότητας και Διαχείρισης των Οδικών Μεταφορών: Αντί να έχουμε τα διόδια που γνωρίζετε όλοι, -τα πλευρικά και τα μετωπικά διόδια-, να έχουμε ένα σύγχρονο σύστημα ελεύθερης ροής που να μπορεί να διασφαλίζει πληροφορίες για το ταξίδι οποιαδήποτε πολίτη και τα ειδικά σημεία ενδιαφέροντος, αλλά να είναι ταυτόχρονα, κοινά και διαλειτουργικά, με τις γειτονικές μας χώρες, με τα βόρεια σύνορά μας, με την Αλβανία, τη FYROM, τη Σερβία, τη Βουλγαρία. Πρόκειται για μία δράση που ήδη έχει συμφωνηθεί και μένουν οι απαραίτητες ενέργειες, λεπτομέρειες. Και τέλος, η πρόνοια μετακίνησης για ευπαθείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι συμπολίτες μας με αναπηρία, όπως είναι οι άνεργοι, ώστε να βγουν ξανά στο προσκήνιο της κοινωνικής ζωής των πόλεων και να ξεφύγουν από την κοινωνική απομόνωση» επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών.

Καταλήγοντας ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι δεν υπήρχε πραγματικά καμία πρόνοια για να μετακινούνται και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δωρεάν οι άνεργοι ή να έχουν ελεύθερη διέλευση από τα διόδια τα ΑμεΑ ενώ υποστήριξε ότι «η χώρα μας δεν είναι από τους ουραγούς  αυτής της προσπάθειας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, το ανάποδο θα ήθελα να μεταφέρω ως πληροφόρηση. Δεν είναι μόνο η αξιέπαινη προσπάθεια που κάνουν οι δήμοι μας και μπράβο τους.  Είναι το σύνολο των υποδομών που γίνεται σε συνεργασία με όλους τους φορείς και έχουν κάνει την Ελλάδα μια αξιόπιστη χώρα, που έχει εμπιστοσύνη από την Ευρωπαϊκή οικογένεια και ικανή, να τραβήξει πραγματικά πρωτοπόρες λύσεις, όπως αυτές που προωθούμε, τόσο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και για τους αυτοκινητόδρομους ελεύθερης ροής, όσο και για την ηλεκτροκίνηση και τα συστήματα στο σιδηρόδρομο και τη διαλειτουργικότητα για τις υπόλοιπες αστικές συγκοινωνίες».

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...