19.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Τ. Ταστάνης: Επενδύσεις 121 εκατ. ευρώ έως το 2022 στον ΟΑΣΑ

Επενδύσεις 121 εκατ. ευρώ προβλέπει το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΑΣΑ για την περίοδο 2018 – 2022.

Τις σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης μιλώντας στην τριήμερη Διεθνή Συνάντηση που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα, με αντικείμενο τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Στις επενδύσεις αυτές μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και οι εξής:

–      Η εξασφάλιση κονδυλίων 100  εκατ. ευρώ για την προμήθεια 400 καινούργιων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λεωφορείων και τρόλεϊ, πέραν της προμήθειας 92 λεωφορείων που ήδη δρομολογείται μετά την εξασφάλιση 30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής.

–      Η λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Προληπτικής Διάγνωσης, Τεχνικής Ικανότητας και Διαχειριστικής Επάρκειας των Οχημάτων Στόλου ΟΑΣΑ, συνολικού προϋπολογισμού 4,06 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και επέκταση βιώσιμων και οικολογικών αστικών μεταφορών, με παράλληλη προώθηση στρατηγικών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

–      Η προμήθεια και εγκατάσταση 500 νέων «έξυπνων» στάσεων, προϋπολογισμού 2,5 εκατ.  ευρώ.

–      Η προμήθεια Ολοκληρωμένου Συστήματος Πληροφόρησης Επιβατών (ΟΣΠΕ) προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.

–      Η εγκατάσταση Wi-Fi στα οχήματα του Ομίλου, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.

–      Ο Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Ελέγχου των Λεωφορειολωρίδων, προϋπολογισμού 310.000 ευρώ.

«Προκειμένου να απαντήσουμε αποτελεσματικά στις κοινωνικές ανάγκες της εποχής μας στον ΟΑΣΑ έχουμε επεξεργαστεί και έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά» είπε ο κ. Ταστάνης, τονίζοντας ότι  ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες αυτού του σχεδίου περιλαμβάνονται:

–      Επανασχεδιασμός του συγκοινωνιακού δικτύου της Αθήνας, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

–      Εφαρμογή τηλεματικής και των «έξυπνων» στάσεων για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Την εφαρμογή την έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα πάνω από 600.000 άτομα. Το 98% των χρηστών των μέσων μαζικής  μεταφοράς δήλωσαν ότι η τηλεματική συνετέλεσε στο να γίνουν οι μετακινήσεις  τους με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ  πιο ελκυστικές.

–      Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού-έξυπνου εισιτηρίου που εκσυγχρονίζει τον τρόπο λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών. Ήδη οι πολίτες μπορούν να φορτίσουν το «έξυπνο» ηλεκτρονικό τους εισιτήριο και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, εκτός από τα εκδοτήρια και τα 300 Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Κομίστρου (ΑΜΕΚ). Εκτός αυτού μπορούν να απευθυνθούν στα περίπου 1.400 σημεία πώλησης που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο και να πληρώσουν από τον τραπεζικό λογαριασμό τους από τα 100 POS που έχουν τοποθετηθεί σε 38 σταθμούς του μετρό. Η αποδοχή της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από τους πολίτες είναι μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί και ενεργοποιηθεί 705.000 προσωποιημένες κάρτες ATHENA CARD που μαζί με τις απρόσωπες αγγίζουν το 1.000.000. Είναι, δηλαδή, τετραπλάσιες σε σχέση με τις 250.000 κάρτες απεριορίστων διαδρομών που εκδίδονταν κατά μέσο όρο το μήνα πριν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

–      Ξεκινήσαμε τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να ανανεωθεί ο γηρασμένος στόλος οχημάτων με νέα και μάλιστα προωθημένης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Ήδη –σε πρώτη φάση – εξασφαλίσαμε 30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής και δρομολογούμε την προμήθεια 92 οχημάτων, από τα οποία τα 12 θα είναι ηλεκτρικά.

Όπως επισήμανε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του Οργανισμού, ο ΟΑΣΑ επιτελεί σήμερα το έργο του με κοινωνική ευαισθησία.

–      Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ποσοστό της τάξης του 54% του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής εντάσσεται σήμερα στους δικαιούχους ελεύθερης μετακίνησης, όπως οι άνεργοι, τα ΑμεΑ, τα παιδιά κάτω των 6 ετών και οι οπλίτες ή στους δικαιούχους μετακίνησης μειωμένου κομίστρου, όπως οι φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, οι πολύτεκνοι, οι νέοι κάτω των 18 ετών και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

–      Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία διατηρήσαμε στα 30 ευρώ τη μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών, δίνοντας τη δυνατότητα στο επιβατικό κοινό να κινείται με ένα ευρώ την ημέρα με όλα τα ΜΜΜ.

–      Με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ξεκινήσαμε νέα εκπτωτική πολιτική. Με την αγορά των 10+1 εισιτηρίων, η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώνεται στα 1,23 ευρώ, αποτελώντας τη φθηνότερη επιλογή. Με την αγορά του 5πλού εισιτηρίου η τιμή ανά εισιτήριο διαμορφώνεται στα 1,30 ευρώ, αποτελώντας τη δεύτερη φθηνότερη επιλογή.

Στοιχεία ΟΑΣΑ

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν από λεωφορεία και τρόλεϊ 3.641.000 δρομολόγια που αντιστοιχούν σε 78.000.000 οχηματοχιλιόμετρα. Οι επιβιβάσεις σε λεωφορεία και τρόλεϊ για το 2016 ανήλθαν σε περίπου 340 εκατομμύρια κατά μέσο όρο. Την ώρα αιχμής κινούνται καθημερινά περί τα  1.200 λεωφορεία και τρόλεϊ τα οποία πραγματοποιούν  11.500 δρομολόγια περίπου.

Αντίστοιχα, το 2016 πραγματοποιήθηκαν από μετρό και τραμ 540.000 δρομολόγια κατά μέσο όρο που αντιστοιχούν σε 51.000.000 οχηματοχιλιόμετρα. Οι επιβιβάσεις σε μετρό και τραμ για το 2016 εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 274.000.000. Κάθε μέρα πραγματοποιούνται 1.700 δρομολόγια με 53 συρμούς μετρό και 24 οχήματα τραμ.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, στην Αθήνα το 47% των μετακινήσεων αφορά την εργασία, το 15,6% την εκπαίδευση και το 7,2% τις αγορές. Όπως μάλιστα έδειξε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, με τα δημόσια μέσα μεταφοράς μετακινείται ο μισός πληθυσμός του Λεκανοπεδίου. Ειδικότερα τα ΜΜΜ προτιμά το 40% των εργαζομένων και το 63% των ανέργων.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

27ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι...

Ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την COSMOTE με επιδότηση 90%

  -Η COSMOTE συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» - Έως 31/10, οι αιτήσεις για...

AEGEAN: διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax...

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece 

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και...

ΣΕΠΕ: Πρόγραμμα Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης και προώθησης στην απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών  σε όλη την Ελλάδα...