28.1 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Υπερταμείο: Ψηφιακή μετάβαση στηρίζοντας την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία με open data των θυγατρικών του

Το O2 Hub, ένα νέο πρωτοποριακό Open Data & Open API Hub, των θυγατρικών και συμμετοχών του οργανισμού (data.hcap.gr) παρουσίασαν  ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Στέφανος Γιουρέλης, και η Chief Technology Officer του Υπερταμείου, κ. Αφροδίτη Σεβαστή.

Πρόκειται για ένα καθοριστικής σημασίας βήμα του Υπερταμείου στην πορεία της ψηφιακής μετάβασης, που παρέχει πρόσβαση σε επιλεγμένα σύνολα ανοιχτών δεδομένων των θυγατρικών του, σε θεματικές όπως η ύδρευση και αποχέτευση, οι μεταφορές και τα ταχυδρομεία, η διανομή τροφίμων, αλλά και σε άλλους τομείς που συμπεριλαμβάνονται στις δραστηριότητές του.

Με αυτή την ενέργεια, αξιοποιείται ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό κομμάτι του Υπερταμείου, όπως είναι τα ανοικτά δεδομένα των θυγατρικών του για να παραχθεί αξία, τόσο προς όφελος της κοινωνίας, όσο και προς όφελος της οικονομίας, αλλά και του περιβάλλοντος.

Οικονομικό αντίκτυπο των ανοιχτών δεδομένων

Σύμφωνα με τη μελέτη για τον οικονομικό αντίκτυπο των ανοιχτών δεδομένων που εξέδωσε το 2020 το European Data Portal, η εξοικονόμηση χρόνου στις μετακινήσεις, η πιο έγκαιρη παροχή πρώτων βοηθειών, η αύξηση στις θέσεις εργασίας, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κάποια από αυτά τα σημαντικά οφέλη, σε ένα περιβάλλον όπου η τάση μεγέθους της αγοράς ανοιχτών δεδομένων στην Ευρώπη δείχνει να είναι περισσότερα από 200 δις ευρώ ως το 2025.

Ως σήμερα, στο O2 Hub υπάρχουν διαθέσιμα 41 σύνολα δεδομένων από 7 θυγατρικές εταιρείες, σε 10 θεματικές περιοχές. Ο επισκέπτης του κόμβου μπορεί να βρει δεδομένα των αστικών συγκοινωνιών (Συγκοινωνίες Αθηνών), της παραγωγής και κατανάλωσης πόσιμου νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), της διακίνησης αλιευμάτων, οπωρολαχανικών και κρεάτων (ΟΚΑΑ, ΚΑΘ), δεδομένα ταχυδρομικών υπηρεσιών (εισαγωγές-εξαγωγές ταχυδρομικών αντικειμένων) (ΕΛΤΑ) και πολλά ακόμη χρήσιμα στοιχεία.

Σειρά πρωτοβουλιών του Υπερταμείου

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί την έναρξη μιας σειράς πρωτοβουλιών του Υπερταμείου και των θυγατρικών του, με σκοπό την ανταλλαγή γνώσης μέσω ανοιχτών δεδομένων, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της διαφάνειας και της καινοτομίας και αποτελώντας σημαντικό εργαλείο για τους τομείς της έρευνας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Μέσω της διάθεσης δεδομένων των δημοσίων επιχειρήσεων, το Υπερταμείο φροντίζει να εξασφαλίσει σε πανεπιστήμια, ερευνητικούς φορείς, start up επιχειρήσεις, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς τη δυνατότητα να αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες, πάντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Γιουρέλης επεσήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά για την Ελλάδα που οι δημόσιες επιχειρήσεις συνεργάζονται για να παρέχουν από κοινού δεδομένα σε κλίμακα  μέσω ανοιχτών προγραμματιστικών διεπαφών».

Ενίσχυση της τεχνογνωσίας των θυγατρικών

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «Με την υλοποίηση του Hub ενισχύουμε την τεχνογνωσία των θυγατρικών μας για την ένταξή τους στην οικονομία των δεδομένων. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε τη διαλειτουργικότητα με άλλους εθνικούς και διεθνείς κόμβους δεδομένων και αναδεικνύουμε την περιουσία των δεδομένων του ομίλου, ενώ συντασσόμαστε με την ευρύτερη εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για τα ανοιχτά δεδομένα».

Στόχος του Υπερταμείου είναι η διαρκής αναβάθμιση του Hub και ο εμπλουτισμός του με περισσότερα σύνολα δεδομένων από το σύνολο των θυγατρικών και συμμετοχών του, εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηστική βιωσιμότητά του. Παράλληλα, επενδύει στην ανάπτυξη αυτοματισμών για την επικαιροποίηση των δεδομένων και δημιουργεί την απαραίτητη κουλτούρα ανοικτών δεδομένων σε όλο τον όμιλο με τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των θυγατρικών για την  ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, καθώς και για την περαιτέρω αξιοποίηση του Hub ως σημείου αναφοράς στο ευρύτερο οικοσύστημα.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

MyRoomie: Ο απόλυτος οδηγός για συγκατοίκηση

Καλώς ήρθατε στον δυναμικό κόσμο του flatsharing, μιας συναρπαστικής και οικονομικής διαβίωσης που κερδίζει σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα....

PwC Ελλάδας: Εγκαινιάζει το νέο Ψηφιακό Κέντρο της στα Ιωάννινα

Το νέο Ψηφιακό της Κέντρο στην πόλη των Ιωαννίνων εγκαινιάζει η PwC, ενισχύοντας την παρουσία της στη χώρα μας με ένα ακόμα γραφείο-δορυφόρο. Το Digital Center...

Η OPPO παρουσιάζει το νέο A98 5G με εκπληκτικές επιδόσεις μπαταρίας

Η OPPO εισάγει στη ελληνική αγορά το OPPO A98 5G, τη νεότερη προσθήκη στην οικογένεια smartphones της σειράς A. Η νέα συσκευή διαθέτει μπαταρία ναυαρχίδας...

Απλά Ψηφιακά 99: Τα drones και οι λύσεις που προσφέρουν (Πλειάδες), τα σχέδια του ΟΤΕ και της Apple

To project που ετοιμάζει η ομάδα του Pleiades IoT cluster, Drones Inspection αλλά και τους στόχους αυτού, ανέλυσαν στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη...

Στην Εθνική το 7,5% της Epsilon Net

Σε συνέχεια της από 4.5.2023 ανακοίνωσης για την υπογραφή συμφωνίας με τον κ. Ιωάννη Μίχο για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στην EPSILON NET, η Εθνική...